Dat mentale energie één van de sleutels is om je doelen te bereiken, is ondertussen denk ik duidelijk.
In ons vorige artikel kan je de belangrijkste leerpunten lezen uit de eerste zeven boeken over wilskracht, mentale energie of discipline. (je mag het noemen zoals je wil).
8. The way we’re working isn’t working anymore
Tony Schwartz schreef dit boek als een vervolg op eerste boek “The power of full engagement.” Je kan het een herschrijven van dat boek noemen.
Een aantal thema’s zijn zeker hetzelfde. Dit boek resoneert beter bij mij dan zijn eerste boek. De vraag naar onze tijd is altijd groter dan de voorraad tijd (onze capaciteit ) die we hebben. Om ons volledige potentieel te kunnen gebruiken, moet je vier zaken aandacht geven. Naast onze fysieke energie zijn er drie andere energieën waarin we inspanning en ontspanning moeten afwisselen om te groeien.
- mentale energie
- emotionele energie
- spirituele energie
Om de kwaliteiten van de vier energieën te beschrijven gebruikt Schwartz
- flexibiliteit
- uithouding
- kracht
In ons T.E.A.M.-managementmodel is fysieke energie onze E, mentale en emotionele energie valt onder de A. Misschien zit spirituele energie daar ook onder. Maar ik vind het spirituele dikwijls nogal zweverig en heb nogal moeite met het niet tastbare. Ik beschouw onze A nu als de energie die nodig is om tegen “onze natuur” in te gaan. Volgens Schwartz is een goede fysieke energie de sleutel voor de andere energieën. Dé reden waarom we bij ExtraTijd ook bezig zijn met slaap, energie gevend voedsel, beweging kortom met Biohacking.
9. Quiet – Susan Cain
We liggen allemaal ergens op het spectrum tussen introvert naar extrovert. Ik zit nogal aan de linkerkant van dat spectrum. Introvertie is een van mijn kenmerken.
Volgens Susan Cain ligt de snelheid om dingen te bereiken in de kracht van zelfbewustzijn. (Eén van mijn 4 A’s). Jezelf beter kennen is een hefboom om het jezelf makkelijker te maken.
Er is een groot verschil tussen een introvert en een verlegen extrovert. Die twee worden nogal door mekaar gehaald.
Een introvert heeft tijd alleen – ongestimuleerd – nodig om zijn energie niet te verliezen. Een extrovert heeft andere mensen nodig om energie te verkrijgen. Het verschil tussen extroverte en introverte mensen is te verklaren van uit het brein. Ze hebben een zeer verschillende amygdala. Externe signalen triggeren de amygdala van introverte personen veel meer dan deze van introverte mensen. De reden waarom ik op vakantie dagen zonder impulsen nodige heb, anders ben ik moe na onze vakantie. Onze (Westerse) maatschappij is de laatste 150 jaar geëvolueerd naar een maatschappij die extroverten een voordeel geeft.
Als introvert is het mogelijk om te switchen tussen introverte en extraverte mode. Indien je introvert bent, is het noodzakelijk om ononderbroken momenten zonder externe stimuli in te bouwen. Ik zou zelfs zeggen – structureel in te bouwen.
Volgens Cain ligt er ook een opportuniteit voor bedrijven. Bedrijven zijn meestal gebouwd voor extraverten. Wanneer je zorgt voor flexibiliteit tussen stimulatie en privacy kunnen introverten een veel grotere bijdrage leveren. Eén van de ambities van ExtraTijd is om minstens honderd bedrijven een veilige haven te maken voor de aandacht van kenniswerkers – ook voor introverte kenniswerkers. Daarnaast is het aan te raden om introvert/extravert ook te herkennen in je kinderen. Introverte kinderen kunnen niet ‘openbloeien’ in extraverte wereld.
10. Decisive – Chip en Dan Heath
De gebroeders Heath hebben meerdere boeken op hun conto staan. Hun eerste boek Made to Stick vind ik bijzonder goed boek. Het was mijn inspiratie om een acroniem ’Success’ te maken. Met het boek “Decisive” hebben ze een boek geschreven voor degene die interesse hebben in het beslissingsproces. Omdat beslissingen mentale energie verbruiken, is meer weten over het beslissingsproces beter dan minder weten. We zijn niet zo goed in keuzes maken. Te veel keuzes is niet ok, te weinig keuze ook niet.
Vind je sweetspot, welke zal helpen om beter te worden. Bij is dat bijna altijd een even aantal. Anders ben ik geneigd om de veilige oplossing te kiezen.
Gebruik de Wrap-methode.
- Widden your Options (niet teveel, niet te weinig (liefst een even aantal)
- Realiteit test je aannames
- Afstand nemen voordat je beslist
- Prepare (bereid) je voor om verkeerd te zijn
In plaats van een plan te maken doe kleine experimenten.
Een aantal strategieën van de Heaths zijn een experiment meer dan waard.
We worden gegijzeld door onze emoties tijdens het beslissingsproces. Een eerste manier is om een emotionele afstand te creëren van de beslissing. Emoties in het moment zijn zo duidelijk dat ons amygdala onze zoogdierenbrein de baas maakt. De lange termijn emoties zijn niet zo duidelijk waardoor de emotie van het moment het wint.
10-10-10 is een effectieve methode. Hoe zal je voelen over de emotie in 10 minuten, 10 maanden en 10 jaar?
De observer techniek: wat zou je je beste vriend aanraden?
Een andere techniek is het installeren van een tripwire. Graduele veranderingen zijn moeilijk om te merken. We merken niet op dat onze kinderen gegroeid zijn. Stel iets in zodat je gewaarschuwd wordt. Wij noemen dat onze bruine M&M’s
11. The power of Habit. – Charles Duhigg
Onze breinen zoeken constant manieren om energie te besparen. Eén van de manieren voor ons brein zijn gewoonten.
Drie stappen bepalen de gewoonte cirkel ()de habitloop
- Trigger
- Actie
- Beloning
Een gewoonte loslaten is moeilijk omdat we hunkeren naar die beloning. De suikerrush die we voelen na een suikervolle snack, het gevoel van iets zinnig te doen wanneer we opnieuw in onze inbox beland zijn.
De gouden regel wanneer je de hunkering voelt, is die hunkering ergens anders heen te leiden. Het negeren van de hunkering is nefast.
Af en toe zal er een terugval zijn. Wees dan ook mild naar jezelf
Niet alle gewoonten zijn gelijk geschapen. (niks is gelijk geschapen – anders waren er geen Olympische spelen) Er zijn hoeksteen gewoonten die wanneer die standhouden, alles standhoudt.
Wanneer je voorbereidt bent op een terugval, en je hebt een plan, dan is de kans groter dat je niet terugvalt. Het lijkt op worstcasescenario’s bedenken.
Een studie in het boek toont aan dat autonomie helpt om je wilskracht te vergroten.
Retailers weten meer over de gewoonten van hun klanten dan de klanten zelf. Ze hebben natuurlijk ook veel meer data tot hun beschikking, waardoor ze makkelijker patronen zien ontstaan.
Bewustzijn over je eigen habit loops is bijzonder waardevol
12. Hooked – Nir Nayal
Wanneer je wil begrijpen waarom sommige producten zodanig verslavend zijn dat je je er je dag mee begint. – Iemand verleidt door Instagram stories deze ochtend? – Zet dan Hooked op je leeslijst.
Hooked geeft je inzicht in het psychologisch proces en tegelijkertijd krijg je inzicht hoe je je product verslavend kan maken.
Het Hooked-model lijkt hard op het model beschreven in de The power of Habits. Nir voegt er nog een stap aan toe : investering. Hoe meer je al geïnvesteerd hebt, hoe moeilijker het wordt om los te laten.
Producten die een verslavende invloed hebben, laten je steeds kleine investeringen doen. Nooit grote investeringen anders is de drempel te groot. Investeringen zijn ofwel geld, tijd of informatie.
Door die (kleine) investeringen heb je minder nood aan externe stimuli. Het lijkt op een drugsverslaving.
Er zijn twee soorten triggers waar het Hooked-model rekening mee houdt: interne en externe triggers. De externe triggers zijn het makkelijkst uit je omgeving te halen. Het zijn call to actions (CTA) die ons gedrag in gang zetten.
Meestal beginnen we producten te gebruiken die een probleem voor ons oplossen. Het gaat over het vermijden van pijn en/of het bekomen van plezier. Maar het vermijden van pijn weegt zwaarder door.
De meest krachtige interne triggers zijn negatieve gevoelens. (Verveling, onzekerheid…)
Volgens sommige theorieën zijn er naast de trigger nog twee voorwaarden om iets te doen: motivatie en kundigheid. (Bijna onze Russische Poppetjes)
Wat onze motivatie voedt, is resultaten. Wat onze motivatie echt voedt, is contrast in resultaten. Wanneer we altijd hetzelfde resultaat krijgen, verdwijnt het gevoel van resultaat.
Wanneer de we de cyclus van trigger, actie, beloning en investering genoeg keer doorlopen zijn we ‘hooked’.
Het werpt de vraag op hoe dat bedrijven daar verantwoordelijk moeten mee omgaan. Het kost een heleboel mentale energie om uit die cyclus te geraken. Apple, Google zijn inspanningen aan het maken om hun toestellen minder verslavend te maken.
13. The Obstacle is the way – Ryan Holiday
In elke onderneming die we aanvangen komen er obstakels (een baas die je niet leidt, een product dat niet verkoopt). Volgens Ryan zijn deze de opstap naar beter. Dus in plaats van ze te vermijden, is het goed de obstakels op te zoeken, ze naar ons voordeel te draaien en ze om te vormen naar omstandigheden die naar ons succes leiden.
Meestal worden we gefrustreerd, kwaad of angstig door obstakels. Maar obstakels geven ons de mogelijkheid om ze om te vormen naar voordelen.
Er zijn drie zaken voor nodig.
1. Perceptie van het obstakel.
Anders kijken geeft je verborgen mogelijkheden.
Wat kan je doen om dit obstakel om te vormen in een voordeel? Je doet dit door jezelf mentaal los te maken van de situatie. Wat zou je een vriend adviseren? Of zou je kunnen doen zoals de Stoïcijnen. Wat zou een wijze persoon in dit geval bedenken, besluiten?
De voorwaarde om dit te kunnen is het onder controle krijgen van onze emoties. Je kan dat door je voor te stellen wat er verkeerd zou kunnen gaan. Emoties maken dit moeilijk is. Een andere manier is het obstakel niet allen te bekijken, maar naar het grote geheel te kijken.
2. Corrigerende actie.
Deze acties worden gevoed door een combinatie van creativiteit en flexibiliteit. Corrigerende actie hebben baat bij het focussen op het ganse proces.
De grootste obstakels hebben ook de grootste zwakheden.
3. Wilskracht gebruiken om door de corrigerende actie het obstakel om te vormen in voordeel.
Onze wilskracht alleen richten op wat kan veranderd worden, is manier om wilskracht te sparen. De Stoïcijnen geloven dat we externe omstandigheden niet kunnen veranderen.
Ze geloven dat we wel controle hebben over interne factoren:
- emoties
- beoordelingen
- attitude
- antwoorden
- beslissingen
Het maakt ook dat we het grootste obstakel – onszelf – kunnen meester worden
14. Presence – Amy Cuddy
Amy Cuddy heeft een Ted-talk welke meer dan 40 miljoen keren werd bekeken.Haar eenvoudige hypothese is dat onze lichaamstaal een driver is voor onze stress, angst, balans en intelligentie.
Cuddy omschrijft presence als de staat waarin we stoppen met ons zorgen te maken over de indruk die we bij anderen nalaten, maar we een aanpassing maken over de indruk die we op onszelf achterlaten.
Het gaat volgens haar niet over een spirituele reis maar over het jezelf aansporen om in je lichaamstaal, gedrag en mindset kleine aanpassingen te doen.
Hoofdstuk negen staat vol praktisch advies om in het moment te zijn. Ze beschrijft een aantal power poses die je ‘moet’ aannemen voordat je in de situatie bent.
Gebogen zitten is over je telefoon is geen goede pose omdat het je zelfvertrouwen schaadt. Staand werken en wandelvergaderingen zijn aan te raden.
Hoofdstuk negen is het belangrijkste hoofdstuk. Combineer dit met boek nummer 11 – hooked – om jezelf te triggeren om lichaamstaal aan te nemen die je mentale en fysieke energie vergroot
15. The will of heroes – Colin Robertson
Colin Robertson is een onderzoeker die vijf jaar onderzoek deed naar de wetenschap achter het succes van de wereld grootste helden (J.K. Rowling, Waren Buffet…)
Eén deel van de ‘helden’ zijn me onbekend omdat ze vooral gericht zijn op de Amerikaanse markt.
Wat goed is aan het boek is dat het de verschillende boeken over wilskracht samenvat. Manieren om je mentale energie te vergroten kan je hier vinden
- 10 minuten meditatie
- Werken aan je lichaamshouding
- Bijhouden van een fooddagboek
- Je andere hand gebruiken
- Het corrigeren van je taal
- Creëer en houd je aan deadlines
- Hou je uitgaven bij
- Gebruik een handgrip
- Draag iets verleidelijk bij je
- Wees mindful over je automatische beslissingen
Drie redenen waarom helden belangrijk zijn:
- Ze tonen je mogelijkheden
- Ze zetten hoge standaards
- Ze tonen hoe het kan
16. Willpower doesn’t work – Benjamin Hardy
Benjamin beweert dat wanneer het nodig is om je wilskracht te gebruiken
- je niet (echt) beslist hebt (frustrerend vind ik dit : hoe beslis je dan echt?)
- de waarom van je doelen is niet duidelijk genoeg
- je hebt je niet volledig geëngageerd in wat je aan het doen bent
- je omgeving werkt je doelen tegen. Je moet dus een omgeving creëren dat het bereiken van je doelen onvermijdelijk maakt
Zijn aanpak om toegewijdheid te tonen is:
- op voorhand investeren
- het openbaar maken
- een tijdslijn maken
- het installeren van verschillende vormen van feedback en aansprakelijkheid
- het verwijderen of aanpassen van je omgeving zodat niks je kan tegenhouden