Selecteer een pagina

Word jij ook zo gek van al die reclame op je televisie, wanneer je naar één van je lievelings programma’s kijkt.

Man, man, soms denk je toch: “Wie heeft er  nu beslist dat aan deze spot geld werd uitgegeven? En werkt die nog voor die organisatie of was dat zijn laatste beslissing?”

Er zijn schattingen over hoeveel reclame je op je bord krijgt en die gaan van 300 tot maar liefst 3000 reclame boodschappen per dag.

Die reclamespots worden meestal op je bord gepusht. Er is geen ontkomen aan. Of je moet beginnen zappen. Naar het schijnt werd de afstandsbediening bedacht om het probleem van reclame te omzeilen. Ik geloof dat graag.

Maar heb je ook de indruk dat verschillende zenders hun reclameblokken coördineren? Ja, hé? Het is alsof op elke zender op hetzelfde moment de reclameblokken geprogrammeerd zijn. En je wil toch niet àltijd reclame zien.

Zeker weten.

Keuze

Sommige reclames zijn wel goed gemaakt en blinken ook uit in creativiteit. Maar dat zijn toch uitzonderingen.
Er zijn momenten dat reclame me wel kan bekoren. Alleen wil ik zo graag kunnen kiezen. Of tenminste het gevoel hebben dat er keuze is. Ik wil daar controle over hebben.

Ik zorg voor controle over de reclame door programma’s op te nemen, dan kan ik doorspoelen wanneer ik er geen zin in heb.

Basale Ganglia

Als mens hebben we allemaal nood aan het gevoel dat we controle hebben.

Wanneer we in de file staan zullen we liever om rijden, zelfs wetend dat we er even lang over rijden dan wanneer we stilstaan.

En dat heeft te maken met ons brein. Als kenniswerker is een goede kennis over je brein een hefboom om beter gebruik te kunnen maken van dit belangrijke instrument.

basl
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Een van de onderdelen van ons brein is de basale ganglia. Dit heel kleine deeltje van ons brein is zeer belangrijk voor onze motivatie, beweging en denken. Een gevoel van controle zorgt voor dopamine. Onze basale ganglia hebben dopamine nodig om te functioneren.

Dat is dus meteen de reden waarom we als mens een gevoel van controle nodig hebben.

Push and Pull

Een hefboom om effectiever te worden, is slim gebruik maken van een push of pull systeem. Of een mix van een push/pull systeem.

Dat is iets dat ik geleerd heb als ingenieur en als expert in continu verbeteren. Uit ervaring weet ik dat de juiste keuze tussen push of pull je 25 tot 30% meer productiviteit  geeft.

In real time naar je favoriete programma kijken, is een push systeem. Je hebt geen controle. Iemand anders is de baas over je tijd. Je bent geen meester van de activiteit, iemand anders is baas.

pushpul
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Jij hebt opnieuw controle want je kan kiezen of je de reclameclips al of niet bekijkt. Aan een snelheid 64x door de reclame flitsen geeft je heel wat extra tijd en veel meer controle, dan wachten en kijken naar wat de zender graag heeft dat je kijkt.

Ik kan me voorstellen dat een voetbalwedstrijd opnemen een brug te ver is. Maar ik ben zeker dat er wel een aantal programma’s zijn waar je deze aanpak kunt gebruiken.

Het gebruik van push of pull is niet één of nul. Je kan sommige programma’s opnemen en andere toch in real time bekijken.

Synchrone systemen zijn altijd push systemen. Een life telefoongesprek is altijd een push systeem. Hetzelfde telefoongesprek op je voicemail is een pull systeem.

Je collega die iets komt vragen en waarop je onmiddellijk reageert is een push systeem. Dezelfde vraag via email kan een pull systeem voor je worden.

Decoupling punt

In continu verbeteren wordt het punt waar je een systeem omzet van push naar pull het decoupling punt genoemd.

Het opnemen van je favoriete programma is het punt waar een programma kijken van een push naar een pull systeem gaat.

In Master your todo list methodiek is het updaten van je lijsten een decoupling punt. Je voegt de verzameling van je potentieel werk toe aan je lijsten. In plaats van je inbox je todo lijst te laten zijn wat een push system is, zorg je voor een pull systeem dat jou toelaat om opnieuw baas te zijn van je tijd.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Waar gebruik jij nog bewust een push of pull systeem. Laat het weten in de comments.

Pin It on Pinterest

Share This