Selecteer een pagina

Heb jij ook zo’n korte aandachtsspanne? Of heb jij er geen last van? De aandacht van iedereen in onze maatschappij ligt onder vuur. Gewoon zeggen: ‘Het zal weleens beter gaan’, brengt geen aarde aan de dijk.

Je was bezig met het verwerken van gegevens. En plots, zonder het te beseffen, ben je iets aan het opzoeken op het internet. Je vraagt je af wat je op die site komt doen.

Of je bent met een grote groep vrienden aan het lunchen, en jij zit in het midden van de lange tafel. Verschillende gesprekken eisen tegelijk je aandacht. Dus die gaat gefragmenteerd van het ene naar het andere gesprek. En je hebt het gevoel dat je overal het belangrijkste mist. Damn.

Hoe voel jij je wanneer je aandacht met jou aan de haal gaat?

Yep, alsof iemand anders de baas is.

Je gedachten gaan overal waar je wenst. Maar ook waar je ze niet wenst.

Concentratieflow: het eldorado voor de kenniswerker

Je aandacht kunnen richten op wat je wilt doen, is bijzonder krachtig. Omdat jij dan de baas bent.

Kun je dat? Dan hou je afleidingen (zowel interne als externe) buiten.

Wat nog fijner is? Met gerichte aandacht krijg je je werk sneller af. En dat betekent … ExtraTijd voor andere dingen!

Eén bekende methode om je aandacht te richten, is mediteren.

Nieuwe informatie

We hebben een brein dat evolutionair gezien de aandacht verlegt naar nieuwe informatie. Logisch, want nieuwe informatie vergrootte onze overlevingskansen. Survival of the smartest.

Daarin is ons brein dus heel goed. Het scant voortdurend de omgeving af naar gevaar en opportuniteiten.

Maar met al het getril en lawaai van smartphones en smartwatches, en steeds meer informatie dan we ooit kunnen verwerken, wordt onze aandacht heel hard gefragmenteerd.

Stilte

Je weet dat ik via het model van T.E.A.M. strategieën zoek om mijn potentieel te maximaliseren. En ik voer experimenten uit om te zien of iets werkt voor mij of niet.

Eén van die experimenten van de voorbije jaren is mediteren

In het bedrijf waar ik vroeger werkte, is de grote baas een fervent beoefenaar van zitmeditatie.

Mij sprak het nooit echt aan. Tot ik aan mijn zoektocht begon om persoonlijk efficiënter te worden.

Misschien voel jij ook die weerstand tegen mediteren?

Het lijkt new age en heeft een spirituele connotatie. Er hangt dikwijls een zweverige sfeer rond. Maar ‘optimaliseren van je tijd’ klinkt anders, niet?

Ik beluister een groot aantal podcasts om inspiratie te vinden voor mijn experimenten. (Ik maak ooit een overzicht – beloofd)

80% van de superproductieve kenniswerkers doen aan één of andere vorm van meditatie. Dat weet ik uit de interviews van Tim Ferriss met topperformers. Of het nu acteurs, ondernemers, atleten of schaakwonders zijn: allemaal investeren ze in meditatie.

Twee jaar geleden begon ik zelf met meditatie te experimenteren. En het bevalt mij. ‘s Morgens mediteren, zit ondertussen behoorlijk in mijn gewoontes. De volgende stap is om ook nog eens later op de dag er een tiental minuten tijd voor te nemen.

Er is heel wat onderzoek over de voordelen van mediteren. Onder aan dit artikel vind je een aantal links naar de researchpapers.

In die studies lijkt mediteren wel een soort wondermiddel waardoor alles beter wordt. Bovendien is het gratis.

Volgens sommige studies voel je al na 3 dagen mediteren (10 minuten per dag) de impact op je concentratie.

Experimenteren met meditatie is volkomen risicoloos. Test je het gedurende twee weken? Dan kost je dat maar 140 minuten – net iets meer dan een halve percent van je tijd.

Eindeloze voordelen

Volgens de Universiteit van Massachusetts levert dagelijks mediteren je dit op:

  •  Je wilskracht of mentale energie verhoogt, waardoor je aandacht minder gefragmenteerd is gedurende je dag.
  • Je concentratie stijgt door je dag heen.
  • Je bloeddruk daalt.
  • Je stressniveau neemt af. Daardoor krijgt je lichaam minder ‘gevaarlijke’ hormonen te verwerken en vermijd je ontstekingen.
  • Ook je cognitieve functies hebben er baat bij, zoals je geheugen, probleemoplossend vermogen en beslissingsvermogen.

Ik merk zelf dat ik me beter kan concentreren als ik regelmatig mediteer. En ik heb ook een langer lontje. Dat is voor iedereen aangenamer, mezelf incluis.

Natuurlijk ging dat niet vanzelf, een gewoonte maken van mediteren. In het verleden ondernam ik al een aantal pogingen om meditatie onder de knie te krijgen. Na een aantal dagen of weken stopte ik telkens met mijn pogingen. De grootste reden was dat ik er niet in slaagde om een stil hoofd te hebben. Ik had het gevoel dat het geen resultaat gaf. Dat ik het niet goed deed.

Wat ik de voorbije jaren geleerd heb over het veranderen van gewoontes, is dat ik feedback nodig heb.

Om iets goed onder de knie te krijgen is, meestal toch, een coach een goede oplossing. Maar dat leek mij raar voor meditatie. Hoe kan iemand in je hoofd kijken? Voor mij hangt er rond begeleide meditatie toch altijd een zweem van religie. Een coach was dus voor mij geen oplossing.

Ik besefte daarna dat ik mij focuste op het verkeerde resultaat: een stil hoofd is niet de essentie. Mediteren is voor mij nu: het trainen van mijn aandacht. Ik gebruik mijn ademhaling als referentiepunt. En een toestel dat mijn Heart Rate Variability (HRV) meet, geeft mij feedback. Het is niet groter dan een oorbel. Oh ja, Ik ben een gadget freak – je bent gewaarschuwd!

Het toestel toont een waarde: hoe hoger dat cijfer, hoe rustiger je hoofd. Wanneer mijn aandacht ontsnapt (en het cijfer daalt), geeft het toestel een bepaald geluid. Door opnieuw te focussen op mijn ademhaling verbetert de score opnieuw.

De komende twee weken ga ik ook met een ander toestel experimenteren, dat ik kan lenen van coach Jan Jacobs. Dat ziet er nog wat geekier uit. Ik hou je op de hoogte.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Wat heb jij nodig om een experiment van 14 dagen op je Masterlijst te zetten? Laat het mij weten!

Pin It on Pinterest

Share This