Selecteer een pagina

Heb je al gemerkt dat alles en iedereen je aandacht wil? De mail biept, collega’s komen vragen stellen, de telefoon rinkelt, noem maar op. Het is gezellig, maar kost samen een groot deel van je aandacht.

Sommige zaken die op je bord liggen, hebben heel veel van je aandacht nodig. Diepe aandacht zelfs. En met al die onderbrekingen ben je steeds je gedachtentrein kwijt.

Onderbrekingen lijken op de honden en de hardloper. De honden willen een deel van je broek, en ze hebben een duidelijk effect op je snelheid – wel omgekeerd in dit voorbeeld.

Concentratie

Kun je je aandacht richten en je dus beter concentreren? Dan krijg je het werk sneller van je bord, en heb je dus sneller resultaat.

Je wilt die honden snel achter je laten zodat je opnieuw kunt genieten van je zondagsloopje.

The A-T.E.A.M

Aandacht is het nieuwe goud: iedereen wil er wel een stukje van. Hebben we geen strategie om met de ‘aandachtdieven’ af te rekenen? Dan raken we in een reactieve modus.

Ja, ik weet wel dat een deel van ons werk altijd reactief is. Maar we willen niet alleen nog maar reactief werk.

De onderliggende gedachte van de Master Your To-Do List-methode is: het T.E.A.M optimaliseren.

T.E.A.M. staat voor Time, Energy, Attention en Money.

Om iets gedaan te krijgen, hebben we de vier bouwstenen van T.E.A.M. nodig. Het lijken communicerende vaten. Geef je een actie te weinig aandacht? Dan duurt die langer. Tenzij je er fysieke energie en geld tegenaan gooit.

Dog Management

Hoe krijg je iets onder controle? Werkt je huidige strategie niet (meer)? Dan moet je ze aanpassen.

Mijn variatie op die uitspraak is: zolang ik niet heb wat ik wil, probeer ik andere dingen. Had ik al gezegd dat ik een grote voorstander ben van experimenten?

Hoe ik uitvis wat ik kan doen? Ik ga in een domein kijken waarin ik iets soortgelijks doe en waar het mij wel lukt. De expertise van mijn vriend Ramon is daarop gebaseerd: cross-industry innovation.

Dus hoe raak je die honden kwijt?

Mogelijke oplossingen:

1. Ga niet meer hardlopen

Als je niet meer geconcentreerd werkt, is je probleem opgelost. Maar dan heb je de resultaten ook niet meer.

Denk aan professor Glorieux: “Werk is wat je kunt uitbesteden.” Ben je ondernemer? Dan heb je meer mogelijkheden om dingen te outsourcen dan als werknemer bent.

Er zullen altijd honden in de wereld zijn. Zo zullen er ook altijd aandachtsdieven zijn. Je hebt dus maar beter een strategie.

2. Neem een andere route

Eens een ander rondje lopen, maakt het lopen ook leuker. Maar een andere route is nog geen garantie dat er geen honden zullen zijn.

Je kunt ergens anders werken. Een deel van dit artikel werd bijvoorbeeld in de Starbucks geschreven in het Noordstation van Brussel.

Kun jij ook ergens anders gaan werken, als je meer concentratie nodig hebt?

3. Ga samen met een aantal vrienden hardlopen

De honden hebben dan meer keuze. 😉 Met hoe meer je bent, hoe meer de honden geneigd zijn om rechtsomkeert te maken.

Kun je met een aantal collega’s in een aparte ruimte gaan werken? Studenten studeren bijvoorbeeld opnieuw graag in de bibliotheek: het is er stil en de sociale controle houdt hen op het rechte pad.

4. Ga op een piste lopen

Daar zijn zeker geen honden.

Je kunt in een coworking space gaan werken. Kies er dan wel een met een goed huisreglement rond stilte. Ikzelf vind op de piste lopen saai. En gevaarlijk. Want word ik moe? Dan ben ik op zo’n piste geneigd om te stoppen. Terwijl ik in de natuur blijf lopen. Ik moet toch nog terug.

5. Koop/huur een loopband

Zo heb je zeker geen honden. Een loopband is goed om op snelheid te trainen. Het alternatief voor kenniswerkers is de Pomodorotechniek. Je concentreert je 25 minuten en neemt dan 5 minuten rust. Zo train je je aandacht. Laat iedereen weten dat ze je de komende 25 minuten niet mogen onderbreken.

6. Wees voorbereid

Je kunt altijd worden onderbroken. Ga je in de natuur hardlopen? Dan kun je een hond tegenkomen. Werk je in een kantoortuin? Dan kunnen collega’s je onderbreken.

Wat doe je wanneer een hond komt afgestormd? Je stopt met lopen. Want iemand die (weg)rent is voor een hond een aandachtstrekker. Net zoals blijven doorwerken een rode lap is voor je collega’s. 😉

De hond negeren en hopen dat er niks gebeurt, heeft niet altijd het gewenste effect.

Bij je kenniswerk is dat hetzelfde: stop met je activiteit. En na de onderbreking ga je opnieuw aan de slag. Zorg er dus voor dat je altijd opschrijft waarmee je bezig was. Bij het hardlopen is dat overbodig. Bij kenniswerk is dat wel nuttig.

Waarschijnlijk bestaat er een app om honden weg te jagen – er bestaat een app voor alles. Het toestelletje dat ik momenteel overweeg, is een Dazer. Het produceert een hoge toon die honden afschrikt. Wat zou hiervan het alternatief zijn voor de aandachtsdieven?

En welke strategieën gebruik jij om de aandachtsdieven op afstand te houden?

Pin It on Pinterest

Share This