Superhero Syndrome
Het leven en het werk kunnen hectisch zijn.
Het is niet voor niks dat je driemaal ‘druk’ zegt wanneer een vriend of collega vraagt hoe het gaat.
Ja, dat volle bord. Altijd meer te doen dan dat er tijd, energie, aandacht en geld (T.E.A.M.) voor is.
Jij en ik hebben last van het Superhero Syndrome. Het idee dat we de hele wereld aankunnen en kunnen redden. En dan nog helemaal alleen.
De term is bedacht door Chris Ducker. Om ondernemers aan te duiden die alles zelf doen. Maar het komt niet alleen voor bij ondernemers. Alle kenniswerkers hebben er last van.
Check je mindset. Hoor je jezelf soms zeggen: “Als ik wil dat het goed gedaan is, dan moet ik het zelf doen”? Vervang die uitspraak maar door: “Als ik een burn-out wil, moet ik het allemaal zelf doen.”
Je A-T.E.A.M.
Het zou zo geweldig zijn als je meer dan voldoende T.E.A.M. (Time, Energy, Attention en Money) had om je belangrijkste ‘niet-werk’ te doen.
Stel je dat eens voor.
Wat gebeurt dan met je stress voor een deadline? Die is weg. Want je hebt het dwingende van een deadline niet meer nodig om je taken af te werken.
Statussymbool
Drukte is nu een statussymbool.
Wanneer je het niet drukt hebt, ben je waarschijnlijk niet belangrijk. Wanneer er geen duizend e-mails in je inbox staan, kun je onmogelijk succesvol zijn.
Professor Glorieux vertelt dat succes en druk vroeger diametraal tegenover elkaar stonden. Wanneer je veel werkte, kon je onmogelijk succesvol zijn. Want dan zou je dat door anderen laten doen.
Dat is nu wel anders. Hoe drukker we het hebben, hoe meer we het ‘gemaakt’ hebben. Ik herinner me nog mijn eerste dubbelgeboekte vergadering. Dat leek toen een belangrijk moment.
Denk dus aan de markante uitspraak van professor Glorieux:
Work is what you can outsource – Prof. Glorieux.
Sidekick
Wat mensen met het Superhero Syndrome vaak vergeten: zelfs een superheld heeft een sidekick.
Een van de manieren om je T.E.A.M. beter te beheren, is delegeren.
Wie zit er in jouw team? Bekijk dit breder dan je collega’s of je medewerkers. Wie kun je inschakelen als sidekick?
Investeer in je netwerk. Netwerken is geen werken, want je kunt het niet delegeren. 😉 Lever jij waarde aan je netwerk? Dan komt die waarde terug.
Het is mogelijk dat iemand een taak nog niet van jou kan overnemen. Hoe zorg je ervoor dat het binnenkort wel van je bord kan? Dat is proactiviteit. De tweede meta-regel van ExtraTijd: besteed elke dag minstens 1% van je tijd aan het maken van je toekomstige T.E.A.M. Zodat je kunt delegeren vóórdat je tijd tekort komt.
Stop met denken dat iemand vrijwillig taken van je zal overnemen. Iedereen heeft het gevoel dat zijn bordje meer dan vol genoeg ligt. Maar wat ik vaststel: als je hulp vraagt, krijg je hulp.
Tijdens de Rejection Therapy (of het ‘Durf door te vragen’-experiment) merk je dat er meer ja wordt gezegd dan nee.
Ontdek wat je kunt delegeren
Maak vier lijsten (gebaseerd op de lijsten van Chris Ducker):
- Wat je haat: je energie lekt weg aan alle kanten als je deze zaken toch op je bord krijgt. Wat stel je altijd opnieuw uit?
- Wat je niet kunt: deze lijst is het gemakkelijkst om te delegeren. Zet hierin de zaken die je absoluut niet wilt leren.
- Wat je altijd opnieuw doet: welke zaken doe je steeds opnieuw zonder dat ze meer waarde toevoegen dan ze kosten?
- Wat je niet zou moeten doen – niet als ondernemer, en niet als kenniswerker.
Alle taken uit deze vier lijsten kun je delegeren. Maar hoe?
Vind manieren om deze zaken van je bordje te halen. Hier krijg je er alvast zes:
1. Creëer shortcuts
Zet op papier/beeld/video (of laat het erop zetten) hoe bepaalde taken het snelst worden afgehandeld. Gebruik dit als checklist telkens je die taak uitvoert, of toon het aan de persoon die de taak voor jou zal uitvoeren.
2. Delegeer onmiddellijk
In de meeste gevallen wordt er gedelegeerd omdat er te weinig tijd is. Dat is de verkeerde reden. De keuze om te delegeren moet afhangen van de waarde van je tijd, energie en aandacht. Ook hier geldt proactiviteit dus. Delegeer meteen zodra je iets aan je lijsten toevoegt. Niet wanneer je in actie wilt schieten, en je in tijdsnood komt.
3. Hou rekening met het boemerangeffect
Soms delegeer je iets en komt het terug. Dan moet je er toch nog tijd in steken om het af te kijgen. Leg je focus in dat geval op begeleiding in plaats van overname. Laat hem/haar ook een shortcut maken.
4. Bouw een opvolgsysteem
Delegeer je nog weinig heb genoeg aan een wachten op lijst. In principe is de wachten op lijst de lijst met items waar jij op aan het wachten bent en die je nodig hebt om verder te kunnen.
Delegeer je ook volledige projecten of taken? Dan heb je waarschijnlijk nood aan een gedelegeerde masterlijst. Je hoeft zelf geen taken meer te doen. Maar je wilt wel op de hoogte blijven van de stand van zaken.
5. Hou de communicatielijnen open
Jij hoeft je geen zorgen te maken over de workload van de andere. Je hebt al werk genoeg met je eigen workload. Je houdt wel de communicatielijnen open zodat je mee kunt waken over de prioriteiten.
6. Bedank de anderen
Laat de anderen een deel van de pluimen op hun hoed steken. Of steek ze zelf op hun hoed! Zo zullen ze de volgende keer nog sneller ja zeggen.
7. Extra tip voor ondernemers: gebruik virtuele assistenten
Dames of heren die op afstand een deel van het werk van je bordje halen. Ik zou veel minder realiseren als Tamira geen acht uur per week voor ExtraTijd werkt.
Hoe bepaal jij wat je volgende week delegeert? Hoe zien jouw vier lijsten eruit?