Selecteer een pagina

Heb jij ook zoveel moeite met delegeren?

Ja.

Dan ben je niet alleen.

Zelfs mijn oude baas had/heeft(?) er ook last van. Hij ging in op een uitnodiging om een presentatie te geven zes weken later. Een paar dagen voor de presentatie kreeg ik een deel van het werk op mijn bord. Hij delegeerde op basis van te weinig tijd. Dat is niet de beste driver om te delegeren, weet ik zelf nu.

Er zijn weinigen onder ons die geleerd hebben om schaamteloos te delegeren.

Mijn oude vriend Taco Oosterkamp (Luister ook naar ons interview met Taco) had dit probleem ook en heeft met vallen en opstaan de delegeer vaardigheid onder de knie gekregen.

Hij heeft zijn geleerde lessen gebundeld in het boek “Schaamteloos delegeren“. In februai deed hij zijn laatste fysieke masterclass.

Ik was uitgenodigd door Taco om deel te nemen aan de training in Utrecht. Altijd fun om een workshop of programma bij Taco (en Marleen) te volgen.

Een aantal lessen waren goed om nog eens opnieuw te leren. Veel dingen wist ik wel, maar ik doe ze niet altijd. Dan weet je het in feite niet echt.

Ik wil graag beter worden in delegeren omdat het een aantal voordelen heeft.

 • Anderen van je team kunnen groeien, want zij kunnen nieuwe vaardigheden leren en hun volledige capaciteit ontwikkelen en gebruiken
 • Jij kan doen waar je goed in bent, wat je graag doet en wat ook iets opbrengt. (de sweetspot wordt die combinatie ook genoemd)
 • Je maakt je tijd schaalbaar door te delegeren. Het is een hefboom voor meer impact. Ik kan zelf maar x- aantal workshops geven of x-aantal coachings doen
 • Delegeren helpt om beter om te gaan met je T.E.A. Je moet natuurlijk wel M. investeren. Je beperkte middelen (T.E.A.M.) optimaal inzetten om je team aan het werk te zetten.

Schaamte

De titel van Taco’s boek raakt me. Schaamteloos delegeren. Briljant gevonden, omdat daar het schoentje wringt.

Ik vind dat zelf behoorlijk lastig.

Niet alleen voor de dingen die ik kan. Mijn schoonouders komen twee maal per jaar onze tuin een groot onderhoud geven en ik heb het daar lastig mee. Liefst zou ik die twee dagen niet thuis hoeven te werken. Ik schaam me dan dat ik ander werk aan het doen ben.

Maar ook voor de dingen die ik niet kan. Het is wel makkelijker om zaken die je niet kent te delegeren. Anders gebeuren ze immers niet. Maar ik vind toch dat ik ze zou moeten kunnen. Dus helemaal schaamteloos is dat niet.

Soit: duidelijk dat delegeren niet mijn “forte” is. Het is NIET één van mijn “aangeboren vaardigheden”

Ons Fien heeft geen probleem met delegeren. Ze slaagt er in om haar broer de laatste Magnum te laten halen voor haar. Ik hoorde toen mezelf zeggen: Fien, jij hebt weinig schaamte. Fien antwoordde: Maar onze Jef doet dat graag. Wat doe ik verkeerd, zei ze nog.

Ja, daar zit je dan met een mond vol tanden.

Masterclass Schaamteloos delegeren

Vanuit de Masterclass heb ik drie ideeën genoteerd die ik de komende maanden via experimenten ga uit tetsten.

Voorlopig staan twee van de drie op mijn incubatielijst.

Hoe help je iemand om een goede medewerker te worden? Volgens Taco door onder andere je handleiding als baas mee te geven.

Maak je eigen handleiding. Je eigen MO. Je modus operandi. Hoe werk je het meest effectief als baas.

Taco is een voorstander van persoonlijkheidtesten om jezelf beter te leren kennen. Mbti, Kolbe, Insights, Belkin, Ennaegram allemaal verschillende manieren om naar jezelf te kijken.

Die inzichten over jezelf helpen je om je eigen ‘geprefereerde’ manier van opereren expliciet te maken.

 1. Wat is je geprefereerde communicatievorm?
 2. Hoe neem je beslissingen?
 3. Wat heb je nodig om te kunnen nadenken over een probleem?
 4. Wat wil je wel.
 5. Wat wil je niet.

2 : Maak een dashbord 

Wat zijn de cijfers die je wekelijks, maandelijks wil overlopen om zaken kunnen los te laten of te gaan uitzoeken.

Laat je team die cijfers voor jou opzoeken en in een dashbord stoppen.

Jij kan die cijfers dan in een pull mode gaan bekijken. Op het moment dat het voor jou uitkomt.

Het is de verzameling van je bruine M&M’s.

Dit is een project dat ik onmiddellijk op mijn Masterlijst heb gezet. Eerste succesvolle actie: downloaden van de template van Taco. Check.

3. Omgaan met onderbrekingen

Taco heeft me geinspireerd om stilteblokken te maken. Misschien is een deel van je werk ook creatief werk. Werk waarbij je creëert. Een blog schrijven, een businessplan maken.

Ik ga in mijn kalender wekelijks 7 blokken van 90′ minuten stilteblokken plannen om creërend werk te doen.

Dit kan pas vanaf juni in mijn kalender.

Het lijkt wel op de inzichten uit het boek van Call Newport: Deep work.

Gouden uren

Tuurlijk ben ik niet met alles akkoord wat Taco vertelt. Dat hoeft ook niet om toch een aantal ideeën te proberen.

Eén van de oefeningen in de Masterclass is een berekening van wat je tijd waard is. Maar niet elk uur dat ik heb is evenveel waard.

Mijn gouden uren, de uren waar mijn fysieke en mentale energie maximaal is, zijn veel meer waard dan een uur in de namiddag.

Het cijfertje dat je dan krijgt is een goed vertrekpunt om zaken te gaan delegeren of outsourcen. Zolang de investering kleiner is dan de opbrengst is het een goed idee om dat te doen.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
Laat via mail
of via de comments weten of je interesse hebt in de Masterclass : Schaamteloos delegeren van Taco.

Pin It on Pinterest

Share This