Zoek jij ook naar die ‘magic bullet’ waardoor je hoopt dat het allemaal beter wordt? Het trucje waarmee alles super gemakkelijk wordt? Die magische plek waar de zon altijd schijnt?
En al gevonden? Indien wel, het interesseert me. Laat het me weten.
Al eeuwen zoeken we naar de heilige graal. Of de formule om lood in goud te veranderen.
Je hebt tientallen boeken over een bepaald onderwerp en je hoopt dat in dat ene boek nu eindelijk de oplossing staat. De oplossing die bij toverslag al de problemen wegwuift.
Het is iets universeel: de zoektocht naar een manier om met weinig input, een maximale output te bekomen. En de hoop dat door dat ene te doen, alles beter wordt.
Tuin van Eden
Is het niet geweldig om in de tuin van Eden te zijn? Zoeken we daar niet allemaal naar? Ik werd katholiek opgevoed. Dat kan je af en toe lezen, niet?
In de tuin van Eden was, volgens het verhaal, alles rozengeur en maneschijn. Je hoefde niet te werken en toch… alles was er.
Soms denk ik dat de fout bij Adam en Eva ligt. Sinds zij uit de tuin van Eden werden geschopt, moeten wij in het zweet des aanschijns werken.
Zijn we hierdoor voortdurend op zoek naar een oplossing waardoor alles weer wordt zoals voorheen?
Helaas, die ideale oplossing is nog niet gevonden. En dat zal ook niet gebeuren zonder dat we er energie in stoppen. Veel energie!
Superproductieve mensen gaven het op om die tuin van Eden te vinden. Sommigen geloofden er nooit in en zoeken er dus ook niet voortdurend naar. Ze focussen zich vooral op wat ze kunnen en op wat ze doen.
Mindset van supereffectieven individuen
Dergelijke mensen kijken op een bepaalde manier naar de wereld. Die bril bepaalt wat ze zien en hoe ze de wereld ervaren. Die bril is hun mindset en een deel van hun overtuiging. Sommige overtuigingen kregen ze mee, met de papfles of gewoon cadeau. The lucky ones. Andere opvattingen geloven ze omdat ze deze bevestigd zagen.
In ons veranderingsmodel zijn ‘mindset’ en ‘overtuigingen’ twee krachten die verandering ondersteunen of tegenwerken.
De (meta) eigenschap die supereffectieve mensen bezitten: een ongebreidelde goesting om te groeien! Ze interesseren zich enorm in persoonlijke ontwikkeling. Ze willen beter worden in alles wat ze doen maar ook als mens. Ze willen een ‘extra leven’ en dus ook ‘extra tijd’.
In de domeinen waarin ze willen groeien, hebben ze een growth mindset. Carol Dweck deed veel onderzoek naar een growth mindset en een fixed mindset. Ze vatte haar onderzoek samen in haar boek: Mindset.
Ik vind het een must read als je op een effectieve manier wil groeien en je gedrag wil veranderen. Eén van de kerngedachten is dat individuen met een growth mindset tegenslag zien als een opportuniteit. Tegenslag is tijdelijk en het biedt je mogelijkheden.
Vanuit deze eigenschap hebben superproductieve individuen een aantal overtuigingen en mindsets die hen daarbij ondersteunen:
1 – Er is een balans tussen groeien en tevreden zijn
Het lijkt alsof groeien en tevreden zijn, elkaar tegenspreken. Een aantal weken geleden discussieerden ik en Sylvianne hier nog over.
In mijn hoofd stonden ‘groeien’ en ‘tevreden zijn’ als een paradox tegen elkaar. Om te groeien, heb je ontevredenheid nodig over de situatie. Want dan wil je die situatie veranderen. Als je tevreden bent, dan wil je dit behouden en zal je dus niet willen groeien. Een patstelling in mijn hoofd.
Voor Sylvianne was het echter simpel. Als je niet kan groeien, blijf je niet content. Tevreden zijn, gaat over het nu. Groeien gaat over de toekomst. Voilà, dilemma opgelost. Ik vergeleek appels met peren.
2 – Ze hebben een passie om te leren
Superproductieve mensen hebben een grote interesse in leren en dompelen zich onder in events en seminaries. Ze huren ook vaak een coach in. Ze luisteren naar podcasts en/of hebben een abonnement bij Audible. De leervorm maakt hen niet uit.
Velen hebben een grote bibliotheek, met allemaal effectief gelezen boeken. Ze vertellen je over het laatste boek dat ze lazen of wat ze de voorbije week leerden.
Ze weten dat kennis delen gelijk is aan kennis vermeerderen. Je eigen kennis groeit immers wanneer je deze deelt.
3 – Ze zijn ervan overtuigd dat er geen tuin van Eden is
En dat brengt hen in de juiste ‘mode’. Ze implementeren een deel van wat ze leren. Ze zoeken niet langer naar de oplossing die alles beter maakt. Dat lieten ze los.
Ze passen hun manier van werken aan, zijn flexibel en constant in verandering.
4 – Ze geloven in just in time learning
Ze leren niet om te leren. Ze leren omdat ze hun volgende bottleneck willen oplossen. Ze pikken kennis op wanneer ze deze nodig hebben. De term just in time learning (JITL) resoneert wel.
Die term werd bedacht door Jeremy Fransden.
Omdat je zoveel interessant vindt, wordt leren mogelijks een uitstelstrategie. Zo kom je niet toe aan implementeren. JITL is een filtermechanisme waardoor je niet relevante content bij het probleem bewaart voor later.
5 – Alles is een draft
Superproductieve mensen geloven dat er altijd een mogelijkheid is om te verbeteren. Waarom zou je dan wachten tot iets perfect is. Ze lanceren een product om te testen. De volgende versie zal daarna wel beter zijn. De iPhone zit al aan zijn zoveelste versie.
Perfectionisme is niet langer hun motto.
6 – Ze zijn vooral geïnteresseerd in het resultaat
Ze zijn niet geïnteresseerd in ‘juist’. Het gaat over datgene wat werkt voor hen. Stel dat iets voor 99% van de mensen niet werkt maar voor hen wel, dan is dit voldoende. Meer moet dit niet zijn. Ze interesseren zich enkel voor het resultaat dat het hen brengt.
Met welke van de zeven overtuigingen heb je zelf de meeste moeite. Laat het ons weten in de comments van de blog