Selecteer een pagina

Business as usual

Ben jij ook zo gefrustreerd wanneer je vol goede intenties en moed je gedrag aanpast maar dat na enkele weken het opnieuw zoals voorheen gaat? Je weet nochtans dat het nieuwe gedrag beter voor je is. Je wil wat meer je beloften opschrijven. De eerste twee weken lukt dat wonderwel.  Na drie weken je beloftes te hebben opgeschreven,  tracht je de beloftes opnieuw te onthouden.

En dat is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Je had dat ook met meer gaan sporten, gezonder eten… Je vindt  van jezelf dat je te weinig discipline hebt. Al die gewoonteverandering is voor iemand met veel discipline en jij vindt van jezelf dat je dat niet hebt.

Meester van de situatie

Indien je om het even wat zou kunnen realiseren  zou dat nu voor je een groot wonder zijn. De doelen die je stelt zou je makkelijk kunnen halen. Je impact op dat moment is bijna niet voor te stellen.

Je loopt dan regelmatig vier keer per week. De beloftes die je  maakt kom je beduidend meer na. Je eet gezonder.

Je voelt je meester over de situatie.

Snap-back

In de opvolgwebinars die ik doe met deelnemers aan het Master your todo list programma komt het Snap Back effect dikwijls ter sprake.

Het Snap Back effect is het makkelijkst voor te stellen door een elastiekje in gedachten te nemen. Je brengt het elastiek over je duim. Met je ander hand neem de ander uiteinde van elastiekje tussen je wijsvinger en je duim. Je verwijdert je duimen uit elkaar. Je voelt de spanning in het elastiekje. Laat de elastiek los. Het elastiekje springt terug. Dat is het Snap Back effect. En je zegt dan ‘Auw, verdomme’. En je goesting om dat opnieuw te proberen is onmiddellijk heel wat kleiner.

Dat Snap Back effect zorgt ervoor dat gewoontes veranderen moeilijk lijkt.

Het Snap Back effect komt uit het werk van dokter Maxwell Maltz.

Snap back heeft te maken met de feedback en feedforward. Twee belangrijk principes uit de Master Your Todo list methodiek.

De temperatuur in een kamer wordt geregeld door een thermostaat. Dat is een feedback en feedforward systeem. Zolang de gewenste temperatuur (het doel) niet bereikt is, blijft het systeem warmte sturen. De feedbackmechanisme is de temperatuurmeting door de thermostaat. Het feedforward signaal is blijf warmte sturen. Op het moment dat de gewenste temperatuur bereikt  is, stuurt de thermostaat een feedforwardsignaal : stop met warmte te sturen. Het feedback en feedforward systeem blijft de gehele tijd welke de thermostaat functioneert, werken.

Gedragsverandering heeft steeds te maken met de volgende formule

Resultaat =

Motivatie  (willen)
x
Kundigheid (kunnen)
x
Toestemming (mogen)

Het Snap Back effect zit onder de noemer toestemming. Onbewuste en bewuste toestemming. Gedrag is voor een groot deel onbewust.

Toestemming is voor een klein deel bewust. Het overgrote deel is onbewust.

Dokter Maltz spreekt over het zelfbeeld dat feedback ontvangt en feedforward geeft en daardoor voor het Snap Back effect zorgt. Wanneer het gedrag en zelfbeeld niet overeenstemmen treedt het Snap Back effect op. Onbewust saboteren we onszelf indien het beeld dat we van onszelf hebben en ons gewijzigd gedrag niet overeenkomen.

Toestemming aanpassen

Hoe zorg je zelf voor succes in wat je doet? En hoe zorg je ervoor dat je het snap back effect elimineert of gebruikt in jouw voordeel?

1. Weet dat het Snap Back effect normaal is.
De gemiddelde roker stopt tienmaal met roken voordat het pakje sigaretten voor altijd aan de kant wordt geschoven. Terugval is dus normaal wanneer je je gedrag verandert. Vorige donderdag had ik iemand die een tweede keer de workshop volgde omdat hij een terugval had.

2. Gebruik de feedback van het Snap Back effect.
Wanneer je een terugval heb, gebruik dan die informatie om jezelf feedforward te geven.  Wat ga je anders doen de komende periode? Je weet dat zolang je het resultaat dat je wil bereiken nog niet bereikt hebt, je niet kan doorgaan met dezelfde dingen te doen.

3. Gebruik de Snap Back als start om je zelfbeeld te wijzigen.
Wat zeg je over jezelf? Hoe denk je over je zelf?  Vul de zin aan: Ik ben iemand die…  Je uitspraken zijn geen absolute uitspraken, ze zijn een doel waar je naar toe werkt. Ik ben iemand die extreem productief wil zijn, die altijd tijd heeft, die..
Maak je lijstje en geef het regelmatig aan jezelf terug als mogelijkheid om feedback te krijgen en jezelf feedforward te geven.

4. Wees mild naar jezelf.
De boeddhistische aanpak van mildheid is inspiratievol. Wanneer je een fout maakt, maak je een fout. Je bent niet die fout. Zeg niet tegen jezelf ik ben niet zo gedisciplineerd. Zeg ik ben iemand die extreem productief wil zijn maar vandaag had ik een slechte dag, morgen gaat het beter.

5. Train je onderbewuste.
Ga heel geconcentreerd werken in blokken van vijfentwintig minuten, en geef jezelf daarna vijf minuten rust. Wanneer je dit regelmatig herhaalt wordt het opzetten van de klok voor je onderbewuste het signaal dat je geconcentreerd gaat werken. Je onderbewuste zal je dan gerust laten. Je onbewuste is een goede dienaar maar een slechte meester.

6. Schrijf regelmatig de zaken neer die goed gingen.
De zaken waar je dankbaar voor bent. Schrijf ook je successen op. Wanneer je dan toch aan het schrijven bent, schrijf ook je inzicht van de dag op.  Drie kleine zinnetjes per dag die je heel wat feedback geven.

Chuck Norris schrijft elke dag ook een fout op. Op het einde van de week verbrandt hij dat stukje papier. Zijn ritueel om zijn fouten los te laten en opnieuw te beginnen.

7. Zet kleine experimenten op.
Experimenten zijn beperkt in duurtijd. Experimenten zijn bijzonder veilig want ze gaan nooit verkeerd. Je challenget op die manier de beelden die je hebt. Ze worden door het experiment bevestigd of onder uit gehaald. Je leert er elke keer iets uit. Dat kan ook in je inzichtenschriftje. Wanneer je een experiment doet geef je jezelf toestemming om je gedrag te wijzigen.

Welk experiment zet je de komende weken op om Meester te worden van je todo lijst?

Pin It on Pinterest

Share This