Selecteer een pagina

De kans dat je met je to-do lijsten gaat werken, wordt immens veel groter wanneer het plezant is om met die lijsten te werken.

Plezant betekent onder andere dat het proces met een zekere elegantie loopt. Dat het fun is, dat het je helpt en dat het je motivatie voedt. Hard werken misschien, maar geen gevecht.

Plus dat je vooruitgang merkt in het bereiken wat je wil realiseren.

Wat eerst

Een belangrijke vraag is wat wil je eerst hebben?

Weten wat je wilt bereiken…

of de elegantie om je to-do lijst af te werken.

Waar de meesten van ons blij van worden, is dingen doen die de mensen rondom ons en ook onszelf toegevoegde waarde brengen.

Maar ik begin af te wijken.

Start

Waarom heb ik er met ExtraTijd voor gekozen om eerst bezig te zijn met productiviteit in plaats met visie, missie?

Zoals de meeste opleidingen die we bij extra tijd aanbieden starten ze met een probleem dat ikzelf heb. “Scratch your own itch”.  Zo noemt onze Amerikaanse copywriter Jim het.

Op die manier is onze opleiding en coaching Master Your Todo lijst ook ontstaan. Vanuit mijn eigen gevecht om met de overvloed van taken op mijn bord om te gaan.

Met wat begin je?

En zeg niet met beiden, want zowel jij als ik hebben dat al geprobeerd en het hielp ons niet vooruit.

Er zijn twee mogelijkheden:

 1. Je weet waarheen je wil.
  Dan is het je bedoeling om je beperkte middelen op zo’n elegant mogelijk manier in te zetten, zodat de reis naar je bestemming geen gevecht wordt. Als je reis als een gevecht voelt, heb je volgens mij Master Your Todo list nodig.Omdat ik geloof dat wanneer het een gevecht is, je op een bepaald moment gaat twijfelen over je bestemming.En niet dat het niet goed is om af en toe over je bestemming na te denken of deze te her evalueren. Integendeel, reflecteren, jezelf feedback geven is één van de principes die ik hoog acht. Afhankelijk van onze levensfase zullen onze bestemmingen veranderen. Dat is in ieder geval bij mij zo.Aan je bestemming twijfelen omdat de reis zo’n gevecht is echter, doet je van richting veranderen om de verkeerde redenen.
 2. Je weet niet waarheen je wil.
  Productiever worden, zoals we het implementeren in Master Your Todo list, zal je helpen om meer duidelijkheid te krijgen over wat je niet meer wil, maar ook over de todo’s die je goesting geven.Bepaalde projecten die je niet meer op je masterlijst wil krijgen, ook daadwerkelijk niet meer op je masterlijst krijgen, kan een grote todo zijn.Beter omgaan met je beperkte middelen is een hulpmiddel om effectief uit te vissen wat je wil gaan doen. Omdat wanneer je todo’s beter georganiseerd zijn, je bijna automatisch gaat nadenken over wat je meer wil.Master your todo list gaat eerst je processen om al je todo’s afgewerkt te krijgen met zo weinig mogelijk middelen, optimaliseren.

In beide gevallen heb je meer meesterschap over je todo lijst nodig. Wil je ook je todo lijst beter masteren? Check dan onze verkoopspagina MYT.

Daarom dat ons vlaggeschip “Master Your Todo list” je eerst en vooral helpt om productiever te worden.

We leren je eerst rijden met je auto in plaats van je goesting te doen krijgen over een bepaalde bestemming.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Dat vind ik een goede metafoor.

Master Your Todo list

Wat is de redenering achter de titel?

1.  Wat zijn todo’s

We beschouwen alles wat je nog moet/wil doen of bereiken als een todo. Yep, het gaat over je leven. Dat zijn de doelen die je wil bereiken, de levensstijl die je wil behalen of behouden. Dat zijn de vaardigheden die je nog wil leren. Je bucketlist die je graag zou afwerken. Noem het en het is een todo.

Alles waarvoor jij een actie gaat doen is een todo.

Geen onderscheid tussen professioneel of privé, het gaat immers allemaal om acties.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

2. Master

Controle
Bij meester zijn van je todo’s heb ik het gevoel dat je dan in controle bent. In onze evolutie hebben onze breinen zich zo ontwikkeld dat het gevoel van controle, ons systeem in rust brengt. Dat is omdat onze breinen ontwikkeld zijn om energie te bewaren. Dat helpt onze soort om te overleven.

Baas zijn over je todo’s vind ik dan ook belangrijk. En vandaag iets meer baas zijn dan gisteren. Het omgekeerde is slaaf zijn van je todo’s. Een reactieve ten opzichte van een proactieve mode.

Ik wil graag pro-actiever worden. Wil je proactiever worden? Dan is het bijna een noodzakelijke voorwaarde om te weten waarheen je wil.

Toen ik startte met beter worden om mijn todo’s te doen, ging het over mijn hoofd weer boven water krijgen. Ik was aan het verzuipen in alle mogelijke todo’s waarvoor ik mij geëngageerd had.

De todo’s werden op mijn bord gepushed en ik was slaaf van het werk. Wanneer je in push-mode zit, kan je geen controle krijgen over je todo lijst.

Ik was op dat moment onbewust incompetent over hoe ik mijn todo lijst kon managen en wist niet dat dit mijn botteleneck was. Niemand had mij dat ooit geleerd. Er was me geleerd om meer mijn best te doen.

Meesterschap
Op weg naar meesterschap zijn er verschillende stappen:

 1. Onbewust incompetent: ik had niet door dat mijn gebrek aan een goede organisatie, mijn bottleneck was – het was mijn baas die me te veel werk gaf en te weinig capaciteit
 2. Bewust incompetent
 3. Bewust competent
 4. Onbewust competent

Het is zoals in de middeleeuwen waar je, toen je een vak of kunst leerde van leerjongen, naar gezel, meester en grootmeester ging.

Je kan altijd beter worden in het baas zijn van je todo’s. Ik ben zo opgevoed bij Colruyt tijdens de 18 jaar dat ik daar gewerkt heb. Het kan altijd beter. Ik denk ook dat groei zien, je motivatie voedt.

Meesterschap bereik je door niet alleen productief te zijn.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
Je bereikt dat door ook aan je productiviteit te werken. Aan je productiviteit werken is één van die todo’s die je helpen om meer te bereiken met je beperkte middelen.

3. MYT

M Why Tea vond ik cool klinken. 😉

4. Marketing

Dat is iets waar ik geen rekening mee heb gehouden. Naast productief zijn, heb ik ook de marketingvaardigheid niet van nature meegekregen. Spijtig, want we zijn allemaal verkopers.

Welk gevoel heb je wanneer je je baas gaat vertellen dat je je Master your todo list nodig hebt

Jawel, dat je bijna toegeeft dat je het nu niet meer onder controle hebt. Ja, dat heb ik nu door. Soms moet je een workshop verkopen aan je baas, he?

Excuus. Ik heb met die gevoeligheid geen rekening gehouden bij de keuze van de naam.

action
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
Actie : Laat ons weten hoe jij je programma over meer productiviteit zou willen noemen?

Pin It on Pinterest

Share This