Selecteer een pagina

 

Weet je wat je gedurende je dag had gedaan als je 150 jaar geleden was geboren? Je had 90 percent van je dag bewogen. De kans dat je een kenniswerker was, is behoorlijk klein.

Nu zit je meer dan 60 percent van je tijd. Nogal een behoorlijke shift in hoe je je lichaam gebruikt:

 • Je zit met je kont in een stoel tijdens de zoveelste vergadering.
 • Je zit in de trein of auto naar je werk.
 • Je zit aan je computer e-mails te tikken.
 • En ’s avonds zit je in je zetel naar Game of Thrones te kijken.

De shift van 10 percent zitten naar 60 percent zitten, is niet goed voor je lichaam. Het is niet goed voor je productiviteit en niet voor je gezondheid.

Heb je een idee hoeveel je beweegt in een dag?

 

Een aantal jaar geleden kocht ik mijn eerste Up-fitnesstracker van Jawbone. Ik dacht dat ik tijdens mijn workshops genoeg bewoog. Het was ontluisterend dat ik minder dan 3500 stappen op een dag deed. Volgens een Europese gezondheidsindex zou het goed zijn voor ons als we per dag 10.000 stappen zetten.

Om aan dat aantal te komen, moet ik behoorlijk wat tijd vrijmaken om te sporten.

We zitten te veel. Volgens een aantal bronnen is zitten het nieuwe roken.

Extra Leven

Wil jij ook gezond oud worden? Natuurlijk.

Ik omschrijf het zelf als ‘Extra Tijd in mijn Leven, en Extra Leven in mijn Tijd.

Ik vind het zo’n fijne uitspraak dat de eerste woorden zijn van de ExtraTimeClub. Ja, we werken sinds kort aan een Engelstalige site, en dat is zoals alles ‘work in progress’.

Je mag dat citaat behoorlijk letterlijk nemen. Hoe blijf je zo lang mogelijk gezond, en fysiek én mentaal in vorm?

Het is een andere omschrijving van effectiviteit of effectieve tijd.

Bewegend problemen oplossen

Onze breinen zijn geëvolueerd om ons te laten overleven (lees: om problemen op te lossen) in een steeds veranderende omgeving terwijl we in beweging waren. Veel zitten was daar niet bij.

Wil je graag een webinar over de wetten van ons brein? Laat iets weten!

Evolutionair gezien is zitten niet wat ons extra leven of extra tijd geeft.

Zitten is het nieuwe roken

Er verschenen de laatste tijd een heleboel artikels met de titel “Sitting is the new smoking.”

Forbes en The Huffington Post besteedden er aandacht aan. Ook Runner’s World schreef in een artikel dat zitten slecht is, zelfs voor lopers.

Het is een slimme vergelijking. Want je weet dat roken niet goed is voor je gezondheid. Zelfs verstokte rokers weten dat. Het vergelijken van zitten met roken triggert een bedreiging voor je brein. En bedreigingen geven we aandacht.

Meer en meer besef ik dat wanneer ik begrijp hoe mijn brein werkt, ik beter mijn omgeving kan aanpassen. Zodanig dat ik met mijn brein meewerk in plaats van ertegen.

Iets meer bewegen dan wat je nu doet, zal je extra tijd en extra leven geven.

Wat is het fysieke effect van al dat zitten?

 • Je verbranding valt terug naar 1 calorie per minuut.
 • Je insuline-effectiviteit vermindert, wat je kans op diabetisch type 2 vergroot.
 • Het enzyme dat vetbranding en suikerverwerking op zich neemt, doet zijn werk minder goed.
 • Je activeert een aantal spiergroepen die een pervers effect hebben op je lichaam.

Deze oorzaken vergroten je kans op lage rugpijn, pijn in je heupen, overgewicht, hartproblemen en vroegtijdig overlijden.

Minder zitten door je dag heen lijkt de eenvoudige oplossing om de kans op die nieuwe kanker te verminderen. Net zoals minder roken.

Kenniswerkers werken overal

Ik heb meerdere werkplekken. Want als kenniswerker kun je overal werken.

Twee van die werkplekken zijn staande werkposten. Eén op mijn kantoor en één thuis. Een groot deel van mijn tijd doe ik mijn werk staand. Dit artikel werd bijvoorbeeld staand geschreven.

Staande werkplekken komen in alle maten en prijzen. Van goedkoop tot peperduur. Wil je snel een experiment beginnen? Bij Ikea vind je het nodige materiaal. Mijn set-up thuis heeft minder dan 75 euro gekost.

Wil je meer geld uitgeven? Dan zijn er zeker ook mogelijkheden.

Sneller feedback

Staand werken geeft me veel sneller feedback dan zittend werken. Ik voel wanneer het tijd is om te rusten. En sneller feedback krijgen, is altijd beter.

Tijdens het werken ben ik frequent in beweging. Onder aan mijn bureau is een opstapje waarop ik mijn voet kan zetten. Het is zoals een voetsteun aan een bar.

En in de toekomst ga ik zeker een van de volgende items testen: Topo en Fluidstance. De Fluidstance is behoorlijk duur – ken je een goedkoper alternatief? Laat het mij weten!

De Topo en de Fluidstance zorgen ervoor dat je dynamisch staat. Je beweegt tijdens het staan.

Een ander alternatief is een walking desk. Onder je bureau monteer je een loopband, euh stapband. En zo stap en werk je tegelijkertijd. Dit experiment staat op mijn incubatielijst.

Zoals je weet, ben ik fan van de Pomodoro-techniek. Na 30 minuten kenniswerk bouw ik een kleine pauze in, waarin ik iets fysieks ga doen.

Tip: Bouw mentale rust in en ga tegelijk iets fysieks doen

 • Experimenteer met wandelend vergaderen. Mijn vriend Jan Jacobs wordt door zijn medewerkers al de wandelende directeur genoemd. In de een-op-een-coachings zorg ik altijd dat we een stukje kunnen wandelen.
 • Drink regelmatig een glas water. Ik zet geen fles meer op mijn tafel, maar een glas. Voordat ik kan drinken, moet ik dus bewegen. Alle kleine beetjes helpen.
 • Ben je een beller? Experimenteer dan of bellen en bewegen in je kantoor een mogelijkheid is.
 • Met stretchen ben ik nu zelf aan het experimenteren. Een van mijn bottlenecks is momenteel mijn beweeglijkheid. Tijdens de pauzes van de Pomodoro-techniek doe ik een aantal stretchoefeningen. Voornamelijk voor de schouders.Heb je extra inspiratie nodig voor deskercise (mooi verwoord)? Check deze link.
 • Stel je eigen recept samen om minder te gaan zitten door je dag heen. Iets doen, is altijd beter dan niets doen.

action
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
Welke acties neem jij om gedurende de dag meer te bewegen?

Pin It on Pinterest

Share This