Selecteer een pagina

Looking Outside In – Inside Out

Je hebt een aantal stappen gezet om effectiever te worden. Je bent zelfs enthousiast aan het vertellen wat je allemaal geprobeerd hebt. Je vrienden, collega’s en je baas vertellen je ook dat je veranderd bent. En dat bedoelen ze dan positief.

Je hoort jezelf het compliment minimaliseren. Ja, maar er is nog veel werk. Zeg je dan.

Je enthousiasme over je nieuwe methode wordt een stukje gefnuikt. Het voelt alsof je niet helemaal de waarheid vertelt wanneer je het over je nieuwe manier van werken hebt. En dat maakt je een stuk moedeloos.

Vroeger, voor die veranderingen was het misschien toch beter: vertrouwder. Een aantal beroemde én succesvolle mensen hebben hier ook last van. Seth (Godin) vindt nog altijd dat hij een bedrieger is. De man heeft tientallen bestsellers geschreven. Je bent dus niet alleen met dat gevoel.

Vroegerhater

Beeld je eens in dat je dat stemmetje in je hoofd hebt, dat je vertelt dat je niet helemaal consistent bent, het overgrote deel van de tijd het zwijgen zou kunnen opleggen of zou kunnen negeren.

Af en toe is het natuurlijk goed dat je mogelijke verbeteringen hoort. Zeker wanneer het je helpt om je momentum nog te vergroten.

Bedriegersyndroom

Wanneer het ons momentum vertraagt of stopt, kost het stemmetje ons meer dan dat het opbrengt.

De wetenschappelijke term voor dit fenomeen is het Impostor syndroom. Vroeger werd er al eens gedacht dat dit stemmetjes zich alleen bij succesvolle vrouwen liet horen.  Waarom? Dat weet ik ook niet.

Meer en meer hoor je dat we allemaal in het zelfde schuitje zitten.

Op de goede weg

Ondertussen, vind ik het stemmetje een goed teken. Dacht je dat ik daar geen last van heb? Ik heb de effectiviteit die ik nu heb niet van nature. Spijtig genoeg.

Het stemmetje horen betekent dat je aan het veranderen bent. Het overgrote deel van de tijd kan je het stemmetje negeren of tegenspreken.

Om dat vervelende stemmetje wat vaker het zwijgen op te leggen, heb je een aantal mogelijkheden.

1. Ontvang elegant de complimenten

Wanneer mensen je een compliment geven over de manier waarop je verandert, neem deze dan in dank aan, in plaats van ze te minimaliseren. Ons Fien kan op een hele mooie manier een compliment aanvaarden. Ze zegt dan: “Oh, dank je wel.” Ik ken weinig mensen die een compliment met dezelfde elegantie ontvangen

Adem en zeg dank je wel. Het lijkt zo eenvoudig.

Weet dat er wanneer je van buiten naar binnen kijkt ten opzichte van binnen naar buiten er een groot verschil is.

Dat is zo voor elke organisatie. Kijk maar naar je eigen organisatie waarin je nu werkt. Of degene waarin je vroeger werkte. Van de buitenkant zijn een groot aantal dingen top. Als je er binnenin zit lijkt dat wel enigszins anders.

Dat is niet anders voor jezelf. Je bent je eigen grootste criticus.

2. Vergelijk je alleen met jezelf

Je weet nooit welke weg de andere reeds heeft afgelegd. Jouw midden is misschien mijn begin. En mezelf dan vergelijken met jou zal alleen maar teleurstelling brengen.

Vergelijk jezelf met de vorige versie van jezelf.

3. Wees behoorlijk transparant

Vertel dat je aan het veranderen bent en dat je af en toe terugvalt in je oude patronen. Dat wekt sympathie en je krijgt veelal ondersteuning van anderen.

En in een aantal gevallen ontvang je ook tips om het beter te doen. Je collega’s geven graag advies.

4. Niet helemaal consequent zijn is niet het einde van de wereld

Onderzoek toont aan dat één of een paar keer een beurt missen niet hoeft te betekent dat je een nieuwe gewoonte hoeft te stoppen.

Lees het stukje de ketting is gebroken nog eens na.

5. Schrijf in je journal

Ik hoorde ooit Guillaume Vanderstighelen vertellen dat elke dag een hoogtepunt opschrijven helpt om gelukkiger en creatiever te zijn.

Het helpt ook om regelmatig herinnerd te worden aan de zaken die al goed gaan. En de zaken die al goed zijn regelmatig herlezen doet het stemmetje zwijgen.

6. Lijst je verdiensten op

Hou een file of document bij met je verdiensten.

Je kan de afgewerkte projecten van je Masterlijst verplaatsen naar de done lijst Het is een soort scorebord waarmee je vooruitgang zichtbaar maakt. Angry Birds toont je hoe.

Je kan ook alle complimenten of referals oplijsten

7. Doe experimenten

Ik kan niet genoeg de lof zwaaien over experimenten. Ze gaan nooit verkeerd. Dus waarom zou dat stemmetje je dan jennen.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Welk experiment heb je de komende tijd op je Masterlijst staan om effectiever te worden?

Pin It on Pinterest

Share This