Selecteer een pagina

Plotseling tijd over hebben: je kunt het haten, of het gebruiken om te winnen van je to do’s. 7 tips om dit tijdscadeau te gebruiken.

Verlies of winst

Je rijdt naar een klant en je bent 20 minuten vroeger dan voorzien. Het verkeer verliep vlotter dan je had ingeschat.

Of: je bent op tijd voor de meeting, maar samen met een collega ben je de enige. De vergadering start 15 minuten te laat. Je neemt je voor om de volgende keer ook een kwartier te laat te komen.

Of stel: je hebt een afspraak met een collega, maar die is nog niet op het werk. Je bladert wat in de folders bij de receptie. Of je praat wat met een andere collega.

Gedurende je dag zijn er een aantal momenten waarop je wacht. Voor velen lijkt die tijd verloren. Want als er één ding is waarmee we niet goed om kunnen, is het wachten.

Opgevuld

Tijd wordt altijd opgevuld. Maar waarmee?
Opties om je tijd op te vullen: dat heb ik graag. De mogelijkheid om te kiezen.

Instant-succes

Ons brein wil constant en instant een succes-gevoel hebben. Nu, en niet straks. Tegelijkertijd wil ons brein energie sparen.

Wachten is dan ook niet de favoriete bezigheid van ons brein.

En natuurlijk kun je dan je smartphone tevoorschijn halen en je laatste mailtjes lezen, Instagram voor de zoveelste keer bekijken of een tweet sturen.

Is dat het meest strategische gebruik van je tijd? Dan heb je je beperkte middelen geoptimaliseerd.

Andere bril

Hoe ga je beter om met wachten? Tijd door een andere bril bekijken, is de eerste stap. Het is niet goed of slecht. Tijd is neutraal.

Wachttijd als verloren beschouwen, helpt je niet vooruit. Je wordt er waarschijnlijk zelfs chagrijnig van. Want ‘je bent weer de enige die op tijd is’.

De oplossing? Voorbereid zijn op deze geschenken. En er dankbaar gebruik van maken, of … er bewust geen gebruik van maken, en genieten van de vrije tijd.

Hoe kun je deze tijdsintervallen efficiënt benutten?

1. Vul je expertise aan

Heb je weinig tijd om bij te blijven in je domein? De tijdsgeschenken die je krijgt, zijn ideaal om interessante artikels te lezen. Je moet ze dan wel bij je hebben. Zorg voor een gemakkelijk systeem zoals een verzamelmap of een smartphone-app.

Is de meeting nogal saai en mag of kun je niet weg? Dan ben je ook blij dat je dat artikel bij je hebt.

2. Voer korte acties uit

Wat kun je doen in een vergaderzaal terwijl je wacht op je collega’s? Er zijn tientallen opties. Je hebt waarschijnlijk een telefoon bij je. Staan er nog telefoontjes op je to-dolijst?

Een actielijst gesorteerd volgens je ‘beperkende factor’ is dan handig. Enkele voorbeelden: je hebt een telefoon of een pc nodig, je kunt iets alleen thuis doen, of je moet iets aan je partner vragen. Zo’n filter sluit heel wat acties uit. Andere mogelijke filters zijn: tijd, energie en belangrijkheid.

Zijn er acties die je ‘gelijk waar’ kunt uitvoeren? Bijvoorbeeld ‘5 ideeën bedenken voor de nieuwe website’. Je kunt de collega die ook op tijd is, vragen om mee te denken.

3. Kom op adem

Je bent een hele voormiddag druk in de weer geweest. 15 minuten is een mooie tijdspanne om te relaxen.

Je energieniveau opnieuw opladen, is slim. Je kunt de volgende taak dan veel effectiever aanpakken.

4. Luister naar een audioboek of podcast

Ik vind het heerlijk om audioboeken te beluisteren. Een ritme van twee per maand werkt lekker. Het kan in je wagen of op de trein. Inzichten waarmee je iets wilt, schrijf je natuurlijk op. In de auto is dat een probleem. Daarom experimenteer ik in de wagen met dicteren via de iPhone-app Captio. Momenteel werkt het beter in het Engels dan in het Nederlands. Maar dat kan ook aan mijn uitspraak liggen.

5. Bereid de vergadering voor

Noteer bijvoorbeeld de agenda van de vergadering op de flip-over. En zet er voor elk punt het gewenste resultaat bij, zoals:

  • ideeën verzamelen
  • info vragen
  • info geven
  • beslissing voorbereiden
  • beslissing meedelen

Je collega’s zullen je dankbaar zijn. Want je hebt extra waarde gecreëerd. En die meeting gaat op tijd stoppen. Deze keer wel.

6. Reflecteer over je voorbije dag

Overloop je dag en noteer je inzichten in een boekje. Een dagboek bijhouden, is een van de goede gewoontes van de meest succesvolle mensen.

7. Geniet van het moment

Probeer ook eens bewust te genieten van het cadeau. Zalig niks doen. Niet gemakkelijk als je op het einde van de dag plots 10 minuten in je schoot geworpen krijgt. En nog een heleboel op je actielijst hebt staan. Maar wel de moeite waard!

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Heb jij nog tips? Voeg ze toe aan de comments op de site.

Pin It on Pinterest

Share This