Selecteer een pagina

Voel jij ook die frustratie wanneer de dingen niet lukken? Je weet wel wat je moet doen, maar slaagt er niet in om dat te doen. Iemand vertelde je dat het goed voor je concentratie en productiviteit is om twee keer per dag je emails te behandelen. Je verstaat dat perfect, maar je slaagt er niet in om dat te doen.

Je weet wel dat je nee zou moeten zeggen, maar krijgt dat niet over je lippen. Damn! En het is niet de eerste keer dat je daar tegenaan loopt.

En je weet nochtans dat het goed voor je zou zijn om het anders aan te pakken.

Ander resultaat

Hoe zou het zijn om het gedrag, waarvan je overtuigd bent dat het goed voor je is, ook te stellen?

Je voelt het optimisme en de flow van de verandering. Opwindend om stappen vooruit te zetten.

Cool en kicken is dat.

Rationeel irrationeel

Wat is de reden dat zo veel mensen worden tegengehouden om hun gedrag te veranderen, zelfs wanneer ze weten wat ze moeten doen?

Het heeft te maken met twee zaken.

De meeste mensen (iedereen) hebben niet enkel een rationele kant. Er is een ook een grote irrationele kant.

De andere kant van de medaille is dat de meeste mensen denken dat ze steeds consequent moeten zijn. En als ze niet consequent kunnen zijn, heeft het geen zin. Dat lijkt heel rationeel. Tobias Lennaert van EVA (Etisch Vegetarisch Alternatief) schreef er een mooi stuk over.

Het discours is dikwijls: “doe meteen alles, of begin er niet aan.” En dat is meestal de reden om niets te doen. Niet consequent zijn, wordt dan gezien als hypocriet. En dat is pijnlijk herkenbaar.

Do one thing

Hang de quote “Do one thing vs do nothing makes a enormous difference” aan de wand van je bureel.

Draai het om. Doe je ook altijd de dringende zaken eerst voor je de belangrijke doet? Draai het om. Start je dag met twee belangrijke zaken. De dringende zaken ga je toch wel doen.

Accepteer dat je irrational gedrag vertoont. Dat is compleet normaal. Maak daar gebruik van. Dan Ariely een gedragseconoom beschrijft in zijn boek Predictably Irrational een aantal van onze irrationele gedragingen.

Ariely beschrijft dat iedereen last heeft van uitstelgedrag. En dat degene die het erkennen en accepteren een grotere kans hebben om de beschikbare tools in hun voordeel te gebruiken. Ik slaag er nooit in om mijn dagelijks lijstje leeg te maken. Het laatste item blijft er altijd op staan. Wanneer er nog één item op staat, zet ik er een aantal andere bij. En dan kan het wel. Irrationeel, zeker. Maar het werkt.

Lees naast het boek van Dan Ariely ook het boek You’re not so smart. Een aantal inzichten over hoe irrationeel gedrag is, zijn te vinden in dit boek.

David McRaney de schrijver van dat boek beschrijft je nu-jij en toekomstige-jij.

Weet dat de nu-jij en de toekomstige-jij verschillende personen zijn. Je nu-jij weet dat je een belangrijke zaak dient te doen, en denkt dat je toekomstige-jij zich aan de afspraak zal houden. De toekomstige-jij houdt zich slecht aan zijn woord. De manier om daar mee om te gaan, is te zorgen dat je toekomstige-jij je niet kan saboteren.

Geef jezelf mogelijkheid om te experimenteren. Experimenten gaan nooit verkeerd. Daarom zijn het ook experimenten. Wat leer je van een week tijdschrijven? Je doelstelling is niet om dat eeuwig te doen. Je start met een week als een experiment. Wat leer je daaruit en wat kan je hergebruiken.

Ga bijvoorbeeld het experiment aan om een week lang ‘s morgens voor je start niet je mail te lezen, maar twee belangrijke zaken te doen.

Weet dat het weten slechts een derde van het resultaat is. Resultaat is het product van motivatie, kundigheid en toestemming.

Resultaat = Motivatie x Kundigheid x Toestemming

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Zet voor je zelf een experiment op je Masterlijst en test iets wat je wil veranderen. Wat is hiervoor je volgende stap op je actielijst?

Pin It on Pinterest

Share This