Selecteer een pagina

Aan zich is veranderen niet zo moeilijk. Je doet iets anders dan wat je daarvoor deed.

Consistent ander gedrag doen, dat je helpt, is een ander paar mouwen.

Alle goed intenties ten spijt verval je snel in je oude gewoonten en patronen. Het leven gebeurt en doorkruist het plan om beter, effectiever of gezonder te worden.

En het lijkt zo cynisch. Wat goed voor je is, is moeilijk in je gedrag te krijgen. Wat je saboteert is zo makkelijk om te doen.

En dat geldt voor werknemers én voor ondernemers.

Master the Mind

Tuurlijk wil je dat je goede voornemens, je plannen, je brengen naar de resultaten die je wil.

En het is zo fijn wanneer dat snel gaat. Of wanneer je er verder mee komt.

En je weet dat het dan nodig is om de juiste acties te doen.

Mind

Onze breinen doen ons de das om. Ze kiezen voor instant bevrediging op korte termijn – als in nu. En de lange termijn? Ja dat is voor later.

Veranderen doen we niet in een vacuum. We hebben ondersteuning van anderen nodig. Sommige zeggen dat veranderen een ploegsport is.

Een structuur die ons aansprakelijkheid, inzicht en andere referentiepunten geeft, is datgene wat ons ontbreekt.

MasterMinds zijn voor iedereen

Je weet dat ik ingenieur van opleiding ben. Ik wil dus graag een systeem kunnen snappen, om methodes en strategieën te vinden, die mij toelaten om effectiever te worden. Begrijpen hoe iets in mekaar steekt, geeft me de mogelijkheden om het beter te maken. Om het te optimaliseren. Wat ‘het’ ook mag zijn.

Wie weet het meeste een zot of een wijze? Een zot én een wijze samen. Mooie uitdrukking. Een wijze en zot weten meer dan een wijze alleen.

In het persoonlijk veranderingsmodel dat we bij ExtraTijd gebruiken is er een kracht die we MasterMind genoemd hebben.

Dat is geïnspireerd op een tool/concept welke populair is bij zelfstandige ondernemers namelijk de MasterMind.

Ik heb in het verleden een paar keer zelf deelgenomen aan een Mastermind.

De eerste keer was ik als gast uitgenodigd door Jan Vermeiren – Life is a game – toen nog de networking coach. Of ik had mezelf uitgenodigd. Dat weet ik niet zo goed meer.

Mijn huidige MasterMind is er één met drie ondernemers uit Vlaanderen en Nederland. Deze loopt wekelijks gedurende twaalf weken en daarna evalueren we of we hem opnieuw verderzetten gedurende een nieuwe periode van 12 weken.

Een Mastermind is een regelmatige bijeenkomst waarbij de ondernemers mekaar helpen om beter te worden in hun vak. Ze helpen mekaar door het geven van advies, praktische ondersteuning of door het delen van ideeën.

En ik heb nooit gesnapt waarom dat niet van toepassing is voor managers of stafmedewerkers. Managers of stafmedewerker zijn, is immers een vak. Net als ondernemer zijn ook een vak is.

De term is afkomstig uit een werk van Napolean Hill – Think and grow rich.

“Twee breinen komen nooit samen zonder dat ze een derde, onzichtbare en ontastbare kracht creëeren, die je ook het derde brein kunt noemen [the master mind]”

Zie jij in de omschrijving staan dat dit enkel voor ondernemers zou werken?

Nee? Ik ook niet.

Meerdere redenen

Waarom werkt een Mastermind ook voor medewerkers? Er zijn meerdere redenen waarom deelnemen aan een mastermind als werknemer of als ondernemer je vooruithelpt.

 • Je krijgt feedback van een groep die niet-emotioneel betrokken is. En dat voelt anders dan feedback van collega’s of je baas. Het is meteen ook de reden waarom het makkelijker is te helpen om iemands werk te organiseren, dan je eigen werk te organiseren. De feedback voelt onvoorwaardelijk aan.
 • De feedback en de ideeën zijn ook minder dwingend. Wanneer je baas je feedback en ideeën geeft om iets beter te doen, is dat toch iets moeilijker naast je neer te leggen.
 • Het betekent niet dat er geen aansprakelijkheid is. Integendeel. Wanneer ik mij op onze Mastermind engageer, zal Lodi me de volgende week vragen wat het opgeleverd heeft. En dat heb ik nodig. Groepsdruk heeft een effect op ons als ‘soort’. (Dat zoogdierenbrein van ons).
 • De boost in je motivatie is een mooi bijproduct. Je MasterMind is een deel van je support-team. Het is fijn om applaus en goedkeuring te krijgen wanneer je successen deelt. Maar het andere eind van het spectrum is minstens even valabel; nl. het delen van de zaken die mislukten. En het is meer dan fijn om een duw in de rug te krijgen wanneer je het nodig hebt.
 • Nummer vijf is dat je sneller oplossingen vind voor problemen. Eén van je mastermind buddies heeft een soortgelijk probleem al eens opgelost of aan den lijve ondervonden. En andermans ervaring en lessen hergebruiken, geeft je ExtraTijd.
 • Wat voor mij enorme waarde heeft, is dat ik kan helpen. Het geeft me elke week het idee dat ik Jan, Lodi en Ilse heb kunnen helpen. Ik krijg heel veel waarde tijdens onze wekelijkse meeting, maar alleen maar waarde halen, zou ik niet lang volhouden. Ik wil graag helpen. Het gevolg denk ik van de oudste van zes te zijn.
 • Dankzij onze MasterMind heb ik meer toegang tot middelen. Jan heeft andere boeken gelezen dan ik. Ilse heeft een grote expertise in online werken. En Lodi reist zes maand per jaar. Dat is een bron van kennis en ervaring waarvoor ik heel wat extratijd nodig heb. Ik kan die elke kennis en ervaring elke week bevragen. En dan is het netwerk van Jan, Ilse en Lodi een extra. Als nummer zeven kan dat tellen vind ik.
 • Een Mastermind geeft je een gestructureerde manier om te reflecteren. Dat is tenminste, wanneer je de mastermind sessie hebt voorbereid. De voorbereiding zet aan tot reflecteren over de inspanning die je de voorbije periode deed.  Een stap achteruit zetten is een noodzaak om een grotere sprong te maken. Daarom is het dat je ideale week een grote hefboom is. Dat geldt immers evengoed voor  het voorbereiden van de volgende periode.
 • Heb je nog een negende waarom nodig om de MasterMind te proberen? Er is ook gezonde concurrentie. Ik wil niet onderdoen voor mijn drie collega’s. En dat geeft mij een goede pull. De MasterMind houdt me scherper.

Concreet je mastermind opzetten

 1. Wanneer je deelneemt of een mastermind organiseert is dat een extra project op je Masterlijst. Deelnemer zijn in een mastermind neemt dus een deel van je capaciteit.
 2. Tijd vrijmaken: voor mij is deelnemen aan een mastermind een manier om elke dag acties te doen om in de toekomst extra T.E.A.M. te krijgen, structureel aan te pakken. Het is een manier om aan mijn bedrijf te werken in plaats van in mijn bedrijf. Net zoals ik een deel van mijn tijd aan mijn productiviteit werk in plaats van productief te zijn.
 3. Een van de todo’s is het vinden van deelnemers voor je mastermind. En een goede match vinden heeft soms wat geluk nodig.
 4. Het project “Mastermind” heeft een einde. Ik engageer mij dus voor een aantal weken: 12 weken momenteel. Deze keer hebben we onmiddellijk twaalf weken extra gepland. Omdat vrijhouden van een vast moment gewoon makkelijker te plannen is, dan wanneer we met dezelfde groep telkens een nieuwe mastermind zouden moeten plannen.
 5. De voorgaande mastermind duurde negentig minuten. We gaan onze nieuwe serie dertig minuten minder geven. We hebben nu ook wat meer ervaring als groep. Ook deze meeting heeft een begin en einde. Wij doen onze wekelijkse mastermind online. Online is geen noodzaak. Alleen geeft het extratijd door te sparen op de reistijden.
 6. Het is goed om in de Mastermind een voorzitter te hebben. (Dank je wel Lodi). En ik neem het meestal op mij om de tijd in de gaten te houden. Ook gekend als Johan stelt x tijd in op de timer.
 7. Elk kan zijn vijftien (of hoeveel tijd je ook geeft) minuten gebruiken om een probleem opgelost te krijgen.
action
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 Check bij een aantal collega’s of ze interesse hebben in een mastermind experiment

Pin It on Pinterest

Share This