Selecteer een pagina

Veel kenniswerkers worstelen met afleidingen. Je wil gedurende het volgend half uur dat tekstje helemaal uitgeschreven hebben. Na twee minuten vol goede moed ben je om onverklaarbare reden toch iets anders aan het doen

Je had je voorgenomen om de komende maanden meer aandacht, tijd en energie te besteden aan marketing. Op het einde van de tweede maand constateer je dat je plan anders uitdraaide.

Voor de meeste deelnemers aan de ExtraTijd programma’s is dit herkenbaar.

Vervang tekstje of marketing door wat voor jou op dit ogenblijk speelt.
Wordt dit herkenbaar? Worstel jij daar ook mee?

En het lijkt er niet makkelijker op te worden.

Focus en concentratie

Herinner je je de eerste Star Wars film? In de Battle of Yavin maakt Luke deel uit van een squadron die een aanval inzet op Death Star. Zijn squadronleiders zijn net uit de lucht gevuurd. Luke neemt hun taak over. Op een exacte plaats, en daarvoor op het juiste moment, moet hij een protonbom droppen.

In Star Wars wordt “Concentration” omschreven als een “Force-kracht”. Door die kracht aan te boren kan de gebruiker zijn vaardigheid gedurende een beperkte tijd vergroten.

En Luke dropt de bom op de juiste plaats. Door deze actie is de Battle of Yavin beslist. Skywalker krijgt daarvoor samen met Han Solo en Chewbacca de ‘Medal of Bravery’ opgespeld.

Zalig om beroep te kunnen doen op “Concentration” wanneer je het nodig hebt.

Verwarring

De verwarring tussen focus en concentratie maakt het moeilijk om een strategie te maken voor beide onderdelen.

Kort door de bocht is concentratie korte termijn. Terwijl focus middellange termijn is.

Je kan afgeleid worden van je taak. Maar je kan ook afgeleid worden van je doel.

In deze blog wil ik het hebben over strategieën voor meer concentratie. Het andere, even belangrijke, deel focus is voor een volgende blog.

Concentratie strategie

1. Ken je gouden kwartieren
Op welke momenten van je dag ben je van nature het meest geconcentreerd? Is dat ‘s morgens of is dat op een ander moment?

Hoeveel van deze gouden kwartieren heb je op een dag?

Tackle in deze kwartieren de zaken waar je het meest concentratie voor nodig hebt. Verspil je gouden kwartieren niet aan taken waarbij minder concentratie nog voor een goed genoeg resultaat zorgt.

Doe wat nodig is om die te bewaken.

2. Gebruik de pomodore techniek
Wissel inspanning af met ontspanning. Werk twee kwartier heel geconcenteerd en geef jezelf dan vijf minuten rust. De ontspanning komt de volgende concentratieronde ten goede.

3. Zet afleidingen uit wanneer je je overgestimuleerd voelt
Lucy Paladino beschreef dit mooi in haar boek ‘Focuszone’. Slechte titel overigens. Het boek had beter ‘de kunst van het concentreren’ genoemd.

4. Creëer meer afleidingen indien je je verveeld voelt
Sommige taken die je dient te doen, zijn iets te saai om vol te houden. Dit betekent niet dat je onverwachte afleidingen gaat creëren. Je gaat het belletje van nieuwe email niet opzetten om meer afleidingen te hebben. Afleiding en onverwachte en ongecontroleerde afleidingen zijn verschillend.

Zet muziek op. Zet desnoods een filmpje op om een deel van je brein bezig te houden.

5. Zorg voor een omgeving die je stimuleert om maximale concentratie te hebben wanneer het nodig is
Zorg dat je geconcentreerd kan werken.

6. Weet dat je niet geconcentreerd kan zijn gedurende de ganse dag.
Weten dat het normaal is om pieken en dalen te hebben in mijn concentratieniveau was zo’n bevrijding. Wat niet wil zeggen dat ik mijn concentratieniveau niet kan verbeteren.

7. Oefen je concentratie
Gebruik daarvoor de index van Einstein. Dat was het eindejaarscadeau voor de lezers van de ExtraTijdstips.

8. Maak gebruik van een concentratielijstje
Wat zijn de tien acties/taken waar je vandaag voor kiest om te doen. Dat concentratielijstje is een deelverzameling van je eerstvolgende acties voor deze week. Deze die vandaag je aandacht verdienen.

Zorg voor een concentratie stimulerende omgeving.

Pin It on Pinterest

Share This