Selecteer een pagina

Besef is het enige

Heb je ook al horen zeggen dat veranderen moeilijk is? Tuurlijk. De kans is groot dat je het zelf ook zegt of gezegd hebt.

Voer maar eens een nieuwe werkmethode in, laat je kinderen de badkamer meer opgeruimd achterlaten of hou eens een nieuw dieet aan. Yep.

Hoe gaat dat bij jezelf? Is het veranderen van jouw gedrag makkelijker dan het veranderen van het gedrag van anderen?

Natuurlijk. Je hebt immers meer impact bij jezelf dan bij anderen. (Je las toch de cynische ondertoon hé?) Jezelf veranderen is vaak even moeilijk als anderen tot verandering aan te zetten.

Zonder moeite

Stel je eens voor dat veranderen geen moeite zou kosten. Dat je zou kunnen vermageren zonder een dieet te volgen. Stel je eens voor dat je productiever zou kunnen zijn, zonder lijstjes te maken.

Effect zonder moeite

We vergeten makkelijk dat wanneer we ons bewust zijn van een situatie dit een effect heeft op ons gedrag.

Dat is bijvoorbeeld heel duidelijk wanneer er chronometrages gebeuren bij een fysisch werkje. De meting heeft een effect op het resultaat. Een arbeidsanalyst houdt rekening met die afwijking door het bewustzijn van de situatie.

Helder besef – makkelijke verandering

Hoe sterk dat bewustzijn is toont het verhaal van Phil Libin aan.

Het verhaal van Phil staat in de 4 Hour Body. Dit is het tweede boek van Tim Ferris. Hou Ferris in de gaten. Tim is in productiviteitsland van de  extreme aanpak. Extreem is een goede aanpak. Extreme gedragingen geven extreme resultaten.

Eén kleine verandering

Phil Libin’s aanpak om gewicht te verliezen is niet extreem in de acties. Het is geen crashdieet, geen exotisch dieet. Het is gestoeld op één principe.

Phil woog 117 kilogram en wou op 6 maand 104 kilogram wegen. 12 kg op zes maand lijkt doenbaar. Maar Phil wou geen veranderingen doen in hoe hij leefde. Hij wou niet gaan sporten, niet gaan diëten en geen punten of calorieën tellen.

Hij wou experimenteren of hij met één kleine verandering zijn doel kon halen. Het enige wat Phil wou doen was zich bewust zijn van zijn gewicht.

Hij ontwierp voor zichzelf een eenvoudige excel-file waarin hij zijn gewicht kon registeren. Hij ontwierp in de excel twee lijnen waartussen hij zijn gewicht elke dag wou zien: een ondergrens en een bovengrens.

Wanneer hij te weinig woog volgens zijn ondergrens, at hij meer dan normaal. Op momenten dat hij meer woog dan zijn bovengrens at hij minder. En na zes maanden woog hij precies zijn doelgewicht.

Bewustzijn

Het verhaal van Phil toont (op zijn minst anekdotish aan) dat bewustzijn op de situatie een grote veranderingskracht in zich heeft.

Er zijn gradaties in je bewustzijn rond een bepaalde vaardigheid. En in deze artikelen is de vaardigheid die je wil aanscherpen: persoonlijke effectiviteit.

Wanneer je deze artikelen leest ben je op zijn minst  meer bewust rond de vaardigheid van persoonlijke effectiviteit.

Je kent de collega’s wel die eerder dan jijzelf nood hebben aan de ExtraTijdstips. Maar die collega’s zijn compleet onbewust dat persoonlijke effectiviteit een vaardigheid is die ze nodig hebben.

Jij daarenntegen bent je compleet bewust dat je beperkte middelen optimaal gebruiken je voldoening geeft. Je content maakt.

Tussen compleet onbewust en compleet bewust is er een glijdende schaal waarop je jezelf kan bevinden.

Verhogen van jouw bewustzijn

Verhoog je bewustzijn van je beperkte middelen: tijd, energie, aandacht en geld, door te meten.
Jim Collins – Good to great – meet slechts drie zaken die voor hem belangrijk zijn. Wanneer zijn resultaten niet tussen bepaalde grenzen liggen, maakt hij aanpassingen. Eén van die zaken is de tijd dat Jim schrijft.

Bekijk de zaken die voor jou belangrijk zijn en verhoog je bewustzijn door te gaan meten.
Betrouw je brein niet in deze zaken. Op het eind van je dag kan je dag niet correct genoeg construeren. Je data is dan niet accuraat genoeg om er conclusies uit te trekken.

Herlees de blog over tijdschrijven.

Pin It on Pinterest

Share This