Selecteer een pagina

Toen we terugkwamen van onze vakantie lagen er meerdere pakketjes op ons kookeiland. Het kookeiland was dit jaar de plaats waar alle inkomende fysieke post verzameld werd door de ouders van Sylvianne. Het is altijd een verrassing waar de post zal liggen na de vakantie. Maar het ligt altijd samen.

Kookboek

Een van die pakjes was een grijze enveloppe met een blauwe band. Met daarop R-26. Duidelijk een pakketje van bol.com. Ik wist niet goed meer wat ik bij Bol besteld had. Ik had tijdens de vakantie iets besteld bij Amazon, dus dat was het niet.  Maar pakjes zijn altijd een leuke verrassing. Ik hou niet van verrassingen, behalve pakjes krijgen. Maar dan liefst wanneer de douane geen deel van de koek wil. Het was duidelijk een boek. Het bleek een kookboek. Ik koop nooit een kookboek voor mezelf. Ik ben niet de kok in huis.  Sylvianne heeft een uitgebreide verzameling kookboeken.

Een kookboek is dus altijd een goed cadeau om ten huize D’Haeseleer – Spitaels te geven.  Ik waarschuw: een kookboek vinden dat we nog niet hebben is een uitdaging.

A Good Food Day” stond nog niet in één van onze  boekenkasten.

Oef.

Wachten Op

Het boek stond op mijn wachten op, maar het was al vier weken geleden dat ik nog naar mijn lijsten gekeken had. Tijdens de vakantie check ik wel dagelijks mijn kalender. Maar de andere lijsten krijgen tijdens de vakantie geen aandacht.

Ik had het boek besteld waarschijnlijk omdat ik erover gehoord had tijdens de podcast van Tim Ferriss. Hij deed het voorwoord van het boek van Marco Canora. Tim is één van mijn helden wiens aanbevelingen ik hoog inschat.

Het onderwerp van het boek is “Gezond eten dat ook nog lekker is.”

Recepten in kookboeken boeien mij meestal niet. Ik kijk graag naar de foto’s van de resultaten. Maar de inleidende hoofdstukken trokken mijn aandacht.  In het eerste hoofdstuk staan tien principes voor een gezonde food dag.

Principes

Ik hou bijzonder van principes.

Waarom?

Omdat een principe je vertelt wat je moet doen. Het hoe mag je dan nog jezelf invullen. Het voelt dan aan of je het zelf ontdekt hebt. Het is van jou en op je maat gemaakt.

Een van onze principes indien je productief en effectief wil kunnen werken is om in het moment te kunnen zijn. Op dat moment kan je al je aandacht richten op dat ene ding. Je hebt je een leeg hoofd nodig. Je wil geen push-berichten van je eigen brein. De reden waarom ik ook fan ben van mediteren en journalen.

Cross-principes

De manier waarop je iets toepast zelf kunnen invullen is een cross-principe. Bijna per definitie geef je jezelf toestemming om het op die manier te doen.

De opdeling tussen waarom, wat en hoe (onze Russische poppetjes) is een principe dat in meerdere domeinen valabel is. Ik heb nog geen goede naam voor dit. Ik noem dat een voorlopig cross-principe. Thanks, Ramon voor de inspiratie.

Principe drie vind ik eerder een cross-principe. Het is de beste beschrijving die ik ooit las voor een ideale week.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 P7

 • Proper
 • Prior
 • Planning
 • Prevents
 • Piss
 • Poor
 • Performance

Ik kan dit niet vertalen zonder de kracht te verliezen.

Het wordt verduidelijkt door de volgende tekst: (mijn vertaling)

Je zelf (en anderen) voeden met het juiste voedsel is het resultaat van denken en plannen.  Je wil niet iedere keer dat er moet gegeten worden koken. Maak jezelf grotere batches van voedsel dat je in andere gerechten kan hergebruiken.

Het zal je tijd besparen en vooral beschermen tegen slechte keuze op het moment dat je gaat eten. Het kan tijdsintensief lijken in het begin, maar eens je een systeem hebt van kookdagen, het plannen van maaltijden, wordt het een reflex.

Ik word zo blij van de omschrijving P7.

Het stukje waar ik minder blij over ben, is dat de beschrijving dat als je iets maar genoeg keer doet, dat het automatisch een reflex wordt. Het wordt een automatische reflex.

Bij mij werkt dat zo niet.

Een automatische reflex kost geen moeite. Ik ben daar niet mee akkoord.

Plannen is niet iets dat ons brein automatisch doet. Ons brein wil ons het gevoel van “instant gratification” geven. Succes. Nu. Zelfs ten koste van succes in de toekomst.

Extra Moeite

Alles wat niet onze natuur is, kost extra moeite.  Hoe frequenter je het doet, hoe minder moeite het kost. Maar het kost altijd nog een beetje moeite. Wanneer je momentum hebt, gaat het bijna vanzelf. Als je het een tijdje loslaat kost het weer meer moeite. Zou dat toch momentum zijn?

Weet je wat makkelijk is?

De zaken die voor ons brein makkelijk zijn.  Die zaken die met ons brein meewerken in plaats van tegen te werken.

P7 geldt voor alles en iedereen.

Voor het restaurant dat twee shiften moet draaien op zaterdagavond, voor de sporter die op voorhand oefent, voor de kenniswerker die met zijn prioriteiten wil bezig zijn, voor de artiest die betekenisvol werk wil verrichten.

Wil je de andere principes weten voor een Good Food Day?

 1. Eten moet je plezier geven
 2. Zelf koken geeft je kracht om beter te eten
 3. P7
 4. Kook met de natuur mee
 5. Kwaliteit ingrediënten zijn het belangrijkste
 6. Eet echt voedsel
 7. Wees een bewuste eter
 8. Een beetje honger is niet het einde van de wereld
 9. Wissel af
 10. Maak ‘indulgence’ een je schuldig vrij voelen onderdeel van je programma

Prioriteiten maken

Onze prioriteiten maken voor de dagelijkse/wekelijkse tijdsvenster bestaat uit drie processen is onze voorbereiding om onze performantie op het niveau te houden dat we graag hebben.

De drie processen om je prioriteiten te bewaken

 1. Wekelijks: Ideale week
 2. Dagelijks: Aanpassen van prioriteiten door de nieuwe informatie.
 3. In het moment: Proces om met onderbrekingen om te gaan.

Pin It on Pinterest

Share This