Selecteer een pagina

Heb je soms ook het gevoel dat je brein een loopje met je neemt? Je bent een tekst aan het lezen en je gedachten nemen je mee naar een andere plaats. Je doel was nochtans die tekst te lezen.

Focussen is een vaardigheid

Focus hebben wanneer jij het nodig hebt is een vaardigheid. Een vaardigheid kunnen gebruiken wanneer je ze nodig hebt, geeft je extra mogelijkheden.

Hier en nu

Kleine kinderen hebben die vaardigheid. Ze zijn compleet in het hier en nu. Tijdens het opgroeien zijn we die vaardigheid ergens kwijtgeraakt. En dat geldt ook voor grote genieën. Ook Einstein diende zijn vaardigheid, om te kunnen focussen, op te bouwen.

In de notities van Einstein werd de volgende afleidingenindex gevonden. Einstein gebruikte deze methode om zijn focus en concentratie te vergroten.

  1. Zorg voor een timer, een leeg blad papier en een pen of potlood. Stel de timer in op drie minuten.
  2. Schrijf op je blad: “Ik zal door dit niet meer afgeleid worden.”
  3. Begin het materiaal dat jij koos te lezen.
  4. Wanneer je een afleiding voelt, zet je je vinger op de plaats waar je was en zet je een streepje op je papier. (Schrijf je afleiding neer : toevoeging Johan).
  5. Kijk terug waar je vinger staat. Zeg inwendig: “Ik zal door dit niet meer afgeleid worden.”
  6. Lees verder.
  7. Herhaal stap 4 tot en met 6 elke keer er een afleiding is.
  8. Tel het aantal streepjes wanneer de timer klinkt. Dat zijn het aantal afleidingen.
  9. Hervat de oefening. Elke keer dat je je oefening doet zal het aantal afleidingen verminderen. Eenmaal je drie minuten kan lezen zonder afleiding voeg je twee minuten toe.
  10. Doe deze oefening voor zeven minuten, negen minuten, elf minuten en zo verder.

Zorg voor dertig minuten (twee percent van een dag) deze week waar je dit kan oefenen.

Schrijf je in voor het vier maand durend programma: ‘Opnieuw controle over je werk’  als je ook een flexibele focus wil.

Pin It on Pinterest

Share This