Selecteer een pagina

Heb je soms ook de indruk dat je hoofd vol zit? Is het tijd voor een mentale reset?

Een berg dingen die je nog moet doen. Emails te beantwoorden, papieren in te vullen, ideeën te checken. Een reeks beloftes aan jezelf, aan anderen of beloftes van anderen aan je vullen je hoofd. Ze nemen zoveel mentale bandbreedte die niet beschikbaar is voor andere zaken.

In onze methodiek hebben we het steeds over een leeg hoofd.

Getting Things Done

Ik leerde dat principe uit het boek ‘Getting Things Done’ en via meerdere workshops van “David Allen”. Ik ben niet akkoord met alles uit Getting Things Done, maar dit principe onderschrijf ik zeker.

Het is één van de weinige zaken waarover ik behoorlijk fundamentalistisch ben.

Het past compleet in mijn productiviteitsplaatje.

Alle mentale energie die ik niet hoef te spenderen om zaken te onthouden die ik nog moet doen kan ik gebruiken om andere zaken te doen. Attenter te zijn voor andere mensen, mij beter aan mijn eetgewoonten houden, meer focus te hebben. Wanneer mijn mentale energie lager wordt, dan is mijn zoogdierenbrein de baas en doe ik niet echt de zaken die ik bewust wil doen.

Dit is mijn waarom.

Handrem

Ik wil zoveel mogelijke (mentale) energie niet spenderen wanneer het anders kan. Zaken die kosten zonder dat het nodig is afschaffen, brengt je meest vooruit. Wanneer je rijdt met je handrem op, kan je meer gas geven. Efficienter is de handrem afzetten.
In Master Your Todo list leren we je hoe je prioiriteiten afstemt op je realiteit. We leren je vier stappen.

 

  1. Verzamelen
  2. Prioriteiten aanpassen
  3. Je aandacht leiden (= kiezen in het moment)
  4. Doen

Minddump

Wat ik doe is mijn drie soorten beloften opschrijven. Indien ik dat perfect zou doen, dan zitten alle beloftes in een verzamelplaats voordat ze in mijn elegant betrouwbaar systeem gaan. Alleen ik ben geen machine. Niet al mijn beloftes worden honderd percent perfect verzameld. Af en toe zal ik alle open loops uit mijn hoofd dumpen. Ik doe een minddump dat ervoor zorgt dat mijn hoofd weer leeg is. Ik help mijn brein om de niet verzamelde beloftes uit mijn hoofd te halen. Ik gebruik daarvoor een triggerlijst die ik over de loop der jaren heb samengesteld.

Je zou kunnen zeggen dat ik door de triggerlijst de slecht verzamelde beloftes uit mijn hoofd pull voordat ze gepushed worden op momenten waarop ik er niks mee ben. Download hier (zonder verplichting) mijn triggerlijst. Hoe je de triggerlijst gebruikt om je hoofd leeg te maken staat in het document.

De inhoud van je minddump voeg je dan toe aan je elegant betrouwbaar systeem dat bestaat uit vier lijsten en een kalender.

Je kan de volgende workflow daarvoor gebruiken.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

 

Download je eigen versie hier. (in pdf formaat)

Ps1. Deel gerust met een collega die gebukt gaat onder een vol hoofd.

Ps2. Stuur aanpassingen aan de lijst door, we maken de triggerlijst dan beter.

Pin It on Pinterest

Share This