Selecteer een pagina

Dat is niet de vraag. Word je beter in meditatie? Dat is de vraag.

De tool van de maand januari is de Muse. De muse helpt je om je meditatie praktijk te zien als een spel.

Wanneer je andere blogs of podcasts over productiviteit leest zal je merken dat mediteren hoog aangeschreven staat om productiever en effectiever te worden.
En ook ik ben een fan van het trainen van mijn aandacht. Het helpt me om langer geconcentreerd te blijven. Dat heeft een goed effect op mijn productiviteit.

Een andere reden waarom ik mediteer is om de tijd wat te verstillen. Tijdens het mediteren merk ik nog steeds dat mijn aandacht vluchtig is. Mijn gedachten tijdens de twintig minuten dat ik op het kussen zit gaan alle kanten uit.

En niemand kan zien dat je gedachten heen en weer racen.
Toch zou het goed zijn om feedback te krijgen over hoe je mediteert.

Omdat feedback je helpt om sneller beter te worden. Om sneller te groeien. Meer oefenen helpt niet wanneer je verkeerde dingen oefent.

En dat  groeien is iets dat me drijft.

Om sneller te groeien heb je deliberate practise nodig. Groeien door heel gerichte feedback. Dankzij tools en technologie is de noodzakelijke feedback heel snel beschikbaar. Hoe korter de feedbackloop, hoe krachtiger het oefenen.

Muse

Wat heeft dat nu allemaal met mediteren te maken?

Wel tijdens de maand januari heb ik een tool en apparaat mogen testen. Een apparaat dat je ondersteunt in het ‘beter’ mediteren.  Coach Jan stelde me zijn Muse ter beschikking.

De Muse wordt aangeprijsd als je persoonlijke meditatie assistant.

Het  is een EEG band die je brein golven meet. Aan de hand van je brein golven kan het toestel je vertellen of je kalm of onrustig in je hoofd bent.

Daardoor heb je veel sneller door wanneer je brein tijdens het mediteren  op wandel gaat. En dat is deliberate practise.

De Muse is een toestel om op je hoofd te zetten. Via de Muse app krijg je instant feedback over de rust in je hoofd.

Je hebt ongeveer één minuut nodig om de Muze te connecteren met je smartphone of tablet en de hoofdband te calibreren.

Klinkt heel technisch, maar dat valt goed mee. Via bluetooth staan de Muse en je smartphone in verbinding en krijg je feedback via de luidspreker van je telefoon.

Ik gebruik steeds mijn oortjes. Ik gebruik graag de geluiden van het strand. Wanneer je kalm bent in je hoofd krijg je een een rustige branding te horen. Wanneer het onrustiger wordt in je hoofd, is de branding ruwer. Hoe rustiger de branding, hoe rustiger het is in in je hoofd. En dat vind ik heel goede feedback.

Het enige wat gedoe geeft, is de Muse delen met je gezinsleden.

Er is dan wat gedoe met de bluetooth. Wanneer Sylvianne na mij wil mediteren moet ik mijn bluetooth uitzetten.

Gamification

muse - gamification
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Je zou ook natuurlijk de muze en de smartphone kunnen doorgeven. Alleen is het handig wanneer iedereen een eigen account maakt. En dat is makkelijker wanneer de Muze app op je eigen telefoon hebt.

De Muse app is goed gemaakt.

Je krijgt uitdagingen om te groeien bij het mediteren. Je kan badges, milestones verdienen.

Dankzij die uitdagingen wordt mediteren een soort spel waarin je beter kan worden. De Muse geeft een scorebord. Die cijfers zijn belangrijk. Er is geen community bij de muse.

Er is geen groepsdruk. Maar misschien is dat wel goed wanneer je wil mediteren. De enige waar je mee kan vergelijken is jezelf.

In januari heb ik gemiddeld 38’/dag gemediteerd met één uitschieter van 52 minuten. Een uitschieter om naar een volgend level te kunnen.

‘s Ochtends mediteren vind ik zelf het meest makkelijke. Maar ik wil consistenter worden om ook ‘s avonds te mediteren. Het heeft een effect op de kwaliteit van mijn slaap. Het aantal minuten diepe slaap wordt er groter door.

Zelfs Fien onze dochter mediteert met de Muze. Maar dat is vooral omdat ze daar meer minuten op haar ipod mee kan verdienen.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Wat gebruik jij om beter te worden in je meditatiepraktijk? Heb je andere tools?

Pin It on Pinterest

Share This