Hoe we onszelf weghouden van een oplossing
Hoe dikwijls heb je al tegen jezelf gezegd: “Dat is te moeilijk, dat kan ik niet!”? Dat gaat niet,…. Welke variaties op dit thema zeg jij meerdere keren per dag? Misschien enkel in je hoofd en niet luidop.
Wanneer je deze blog/tips leest ben je op zoek naar manieren om het (nog) beter te doen. Waarom ben je eigenlijk (nog) niet beter georganiseerd? De kans is groot dat je een aantal reden aanhaalt die zouden kunnen volgen op ‘het probleem is dat…’
Wat zijn jouw problemen bij het effectiever omgaan met je beperkte middelen?
Het probleem is dat:
- Je steeds onderbroken wordt door collega’s
- Je baas elke dag meerdere keren van prioriteit verandert.
- Je niet zo gedisciplineerd bent als je zou willen.
Je kan nog tientallen extra redenen opsommen waarom je nog niet effectiever bent.
Superproductief of …
Heb je er ooit al van gedroomd dat je superproductief bent? Dat niks je uit balans kon halen en de problemen van je afgleden zoals water van een eend?
Misschien niet zo duidelijk, maar wellicht wou je regelmatig dat je meer gefocust kon werken, dat je sneller door je werk geraakte?
… toch liever andere dingen doen
Het probleem met het probleem is dat we niet actief op zoek gaan naar een oplossing, waardoor we vastzitten. In plaats daarvan bedenken redenen waarom de zaken zijn zoals ze nu zijn en we berusten in de situatie.
Er is zijn toch ook zoveel andere dingen te doen.
Dat hoeft niet zo te zijn, want geef nu toe: Om de zoveel tijd speelt het probleem toch weer op en dan voel je je er weer een hele tijd slecht over.
Oplossingen voor problemen
Wat kun je wel doen om de resultaten te bereiken die je wil bereiken? Met andere woorden: ‘Hoe los je het probleem op?’
- Aanvaard dat groeien nooit zal klaar zijn. Het optimaliseren van je beperkte middelen is nooit klaar. Je gaat van de ene opportuniteit naar de andere. Het ene is net gefixt, of een andere issue duikt op. Negatief gezegd gaan we van de ene bottleneck naar de andere. In het boek ‘Het Doel’ omschrijft wijlen Eli Goldrath dat het fixen van DE bottleneck de enige manier is om meer output te leveren.
- Schrijf het gewenste resultaat op je Masterlijst. Wanneer het probleem opgelost is, wat zal je dan hebben? Zolang je dat gewenste resultaat niet hebt, blijft het item op je Masterlijst staan. Bedenk regelmatig wat je volgende actie is. Alleen op je lijst zetten en geen acties doen, helpt je geen stap verder. Om meer hierover te weten lees het artikel over SUCCESS
- Gebruik de vijf maal waarom-methode om tot de kern van het probleem te komen. De vijf waaroms is ontwikkeld door Toyota om tot oorsprong van een probleem te komen. Zodat je niet een gevolg maar de wortel van het probleem kan aanpakken. Een probleem aanpakken door een gevolg aan te pakken, leidt niet tot een structurele oplossing. Je vraagt vijf maal waarom wanneer je de oorzaak van een probleem bedenkt.
- Weet dat de oorzaak nog geen oplossing is. Het is niet omdat je weet wat het probleem is, dat je een oplossing hebt. Blijf andere zaken proberen tot op het moment dat je het gewenste resultaat hebt.
- Lukt het echt niet? Stop dan eens met het zoeken naar de juiste oplossing. Probeer iets anders dan wat je nu doet. Experimenteer en stuur je experimenten eventueel bij, dit kan je onverwacht naar de oplossing brengen.
- Verander je taalgebruik. Zeg bijvoorbeeld: “ik zoek nog een andere manier om dit op te lossen”. Je omgeving zal je meer ideeën geven. En je kan extra experimenten starten.
- Bekijk het probleem eens op een totaal andere manier. Een probleem is zelden goed of slecht. Hoe je er naar kijkt, maakt het goed of slecht.
- Lees het boek “The Obstacle is the way” van Ryan Holiday. Je vindt een samenvatting in deze slideshare.