Selecteer een pagina

Perfectionisme vs effectiviteit

Wil jij ook dat je werk tot het laatste puntje en komma geregeld is? Of zeggen anderen dat van jou?  Wil je steeds de beste of de eerste zijn? Misschien vind je dit niet van jezelf, en toch als je er over nadenkt: ‘hoe hoog ligt jouw lat?’

Hoe groot is de kans dat je in het kamp van de perfectionisten zit? En dat dit je een pak energie kost? Het energieverlies is niet het enige nadeel. Vooraleer iets wordt afgeleverd heeft het vier controlerondes doorgemaakt. Als het werk al ingediend wordt. Het blijft soms onafgewerkt op de plank liggen.

Je werk goed doen is belangrijk. Het zou fijn zijn als je voor de inspanningen beloond wordt. Maar je hebt al meerdere malen ondervonden dat dit niet het geval is. Je collega die snel een A4-tje met wat kernwoorden in mekaar draaide kreeg lof toegezwaaid voor zijn flexibiliteit en snelheid.

Perfectionisme

Wanneer je Extra Tijd wil, meer klanten of extra leuke projecten op je bord dan is de eerste regel die je dient af te zweren dat alles perfect hoeft te zijn. Je kan niet effectiever worden als je perfectionist blijft.

Perfectionist zijnde is dat bijzonder goed nieuws.  Er is een behoorlijke marge om effectiever te worden.

Uitstellen

We hebben allemaal al tegen onszelf gezegd dat we gezonder gaan leven, meer tijd zullen doorbrengen met degene die we graag zien, meer omzet gaan doen.

En dan is daar het leven. En we doen andere dingen die onze tijd vullen. We stellen de belangrijkste dingen uit.

Niet omdat we dat willen of dat we te weinig motivatie hebben. Maar omdat we die belangrijke dingen niet perfect kunnen doen.

Perfectionisme is één van de belangrijkste redenen van uitstellen.

In onze cultuur wordt perfectionisme geprezen. De maniakale zoektocht van Steve Jobs naar de perfecte oortjes voor de i-pod wordt bejubeld. En perfectionisme heeft een bijzonder goede kant, vooral wanneer we dit perfectionisme gebruiken wanneer het nodig is.

In search of excellence

Tom Peters schreef in 1982 zijn bestseller : ”In search of excellence”.  Een bestseller in zijn genre. Miljoenen exemplaren van verkocht. En de titel is niet in “Search of Perfection”. Peeters weet dat perfectie bestaat maar onbetaalbaar is.  Indien je een presentatie zag van Tom Peeters dan weet je dat zijn slides er ver van perfect uitzien. Ze zijn zelfs spuuglelijk.

Wanneer perfectionisme in je aard zit, is het goed strategieën te ontwikkelen om er verantwoord met om te gaan. Zodat je perfectionisme je helpt in plaats van tegen werkt.

1. Bepaal voor je projecten en taken de finishlijn

Alle items op je Masterlijst verdienen een eindpunt. Hoe weet jij wanneer je dat item van je lijst mag schrappen? Hoe duidelijker je dat eindpunt hebt, hoe makkelijker het wordt om te stoppen.

Als perfectionist hebt je dat eindpunt nodig. Anders ga je verder met acties doen. Die laatste acties geven geen meerwaarde meer aan het project. Het kost je alleen maar extra middelen.

2. Geef jezelf een gevoel van de kostprijs van je perfectionisme

Denk daarbij aan:

  • Je tijd. Hoeveel uren stop je erin zonder dat het nog toegevoegde waarde heeft?
  • Je doorlooptijd. Hoelang duurt het extra voordat je project wordt opgeleverd?
  • De gemiste opportuniteiten. Wat laat je liggen omdat je extra aan een project aan het werken bent zonder dat het nog iets opbrengt?
  • Je plezier. Perfectionisme vreet aan het plezier van zaken te doen. Het kan nooit perfect genoeg zijn. Arbeidsvreugde is onbetaalbaar.

3. Weet dat  je niet alles of iedereen gelijk moet behandelen

Je hebt geleerd gekregen dat je alles en iedereen gelijk is. En dat is een leugen. Daar hebben ze jou en mij geen plezier mee gedaan. Gelijkwaardig is een beter woord. Dat betekent niet dat we iedereen en alles gelijk moeten behandelen. Integendeel.

Wanneer je perfectionistisch bent, voelt dat niet zo comfortabel.  Een oude klant en nieuwe klant op dezelfde manier behandelen kost je een van je beperktste middelen en dat is je tijd. De oude klant kent je immers al en heeft minder info nodig dan de nieuwe.

4. Oefen in het maken van fouten

Doe experimenten. Een aantal van je experimenten zullen niet het resultaat opleveren die je verwacht. Anders noem je het toch geen experiment. En je zet je experimenten natuurlijk op je Masterlijst.

De grootste fout is het niet willen/kunnen/mogen maken van fouten. Makkelijker gezegd dan gedaan. Behalve wanneer het experimenten zijn.  Of bij het leren van een taal, of bij het fietsen of… Je snapt het wel.

Als je ergens nieuwe mee begint is het dan niet normaal, dat er dingen fout gaan? Sta je jezelf toe om een beginner te zijn?

5. Geef jezelf een tijdslimiet

Door jezelf een deadline op te leggen, geef jezelf  een tijdsgrens. Je perfectionistische kantje heeft dan geen kans.  Shippen zoals Seth Godin het noemt, is belangrijker dan perfectionisme.

6. Slachtoffers van hun perfectionisme

Denk aan de grote artiesten die slachtoffer waren van hun perfectionisme. Leonardo Da Vinci was een perfectionist en notoir uitsteller. Kun je je voorstellen wat hij meer had kunnen verwezenlijken wanneer hij minder perfectionistisch was geweest.

7. Beslis bewust waar je deze week je beperkte capaciteit wil aan spenderen.

In de Master Your Todo list is het bepalen van je ideale week een belangrijke stap. Tweet this

8. Lees.

Lees het boek van Steven Pressfield “Do the work” of lees de samenvatting op onze blog. Inspiratie om de weerstand vermomd als perfectionisme te lijf te gaan.

Pin It on Pinterest

Share This