Selecteer een pagina

Time Management

Time management

Time management

Wat is Time management?

Voor mij is time mangement een systematische aanpak en een heleboel eenvoudige tips die je helpen om efficiënter te werken en je leven beter in te richten, waardoor je minder stress ervaart, meer realiseert en voldoende tijd overhoudt om volop te genieten van het leven

Waarom heb je time management nodig?

Mischien heb je ooit een vakantiejob gedaan waarbij je uitvoerend werk deed? Je stond bijvoorbeeld aan de kassa in een grootwarenhuis of je deed order picking in een magazijn, of nog iets anders.

Op het einde van de dag was je lijfelijk misschien behoorlijk moe, maar geestelijk had je nog een massa energie.

Dat heeft niet alleen te maken met je leeftijd toen, maar bovenal met het feit dat je geen job als kenniswerker uitoefende.

Gedurende de dag was hetgeen je moest doen vrij duidelijk. Je hoefde zelf weinig te plannen, je deed gewoon je werk, voerde uit wat van je verlangd werd.  Bovendien was je werk klaar wanneer je naar huis ging. Wanneer je tijd er op zat, vertrok je met een gerust geweten naar huis, je nam je werk niet mee.

Dat veranderde allemaal toen je kenniswerker werd.

Voor jou als kenniswerker heeft plaats en tijd weinig tot geen belang wanneer het op werken aankomt. Je kan immers werken wanneer en veelal ook waar je wil. Dit heeft uiteraard voordelen, maar zoals alles natuurlijk ook zijn keerzijde.

Voor kenniswerkers (managers en ondernemers inbegrepen) heeft tijd en werk een nieuwe betekenis gekregen.

Opgelegde structuur

Als kenniswerker hebben we meestal de vrijheid om ons werk te organiseren zoals we dat zelf willen.

Natuurlijk houden we van die vrijheid. (Voor ondernemers is dat meestal de reden waarom ze voor zichzelf begonnen.)  We willen immers graag de dingen op onze manier doen.

Met die vrijheid komt echter ook verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid voor je eigen resultaten. Herhaalbare resultaten.

Goede resultaten kan je onder andere bekomen door vele uren te werken. “Burning the midnight oil”. Veel resultaten kan je bekomen door vele creatieve projecten te starten.

Het moet goed zijn, en het moet veel zijn. Dat lijkt de rode draad doorheen het leven van vele kenniswerkers.

Het ligt binnen onze verantwoordelijkheid structuur te brengen in al die mogelijkheden. En daar knelt vaak het schoentje.

Weinig kenniswerkers hebben geleerd om een elegante structuur te installeren, vooral omdat het in onze plaats gedaan werd.

Sinds we geboren zijn legt er altijd wel iemand ons structuur op. Soms zonder dat we dat echt door hebben. Sinds de schoolbanken vertelt iemand ons wanneer we taken moeten afleveren, wanneer we naar huis mogen gaan. Zelfs wanneer we mogen sporten. En meestal gaan we daar in mee of hebben we vechten tegen het systeem of de structuur. Sinds de lagere school worden we geconditioneerd.

Tijdens onze opvoeding en relatief lang daarna zijn  we nooit honderd percent verantwoordelijk voor onze tijd en ook niet voor onze resultaten.

Zelf structuur aanbrengen

Kenniswerkers, managers en ondernemers zijn wel zelf verantwoordelijk voor het gebruik van hun tijd en hun resultaten.

Zonder structuur, zonder een systematiek wordt je todo lijst chaos. En chaos leidt zelden tot resultaten. Zeker niet tot herhaalbare resultaten.

Om alles bol te werken moet je structuur aanbrengen in je werk, tenminste als je niet gefrustreerd of overspannen wil raken.

Structureel reproduceren van je resultaten is een belangrijke sleutel voor succes van de huidige generatie kenniswerkers en ondernemers.

Wanneer is time mangement voor jou een oplossing?

Misschien denk je wel, ik heb een systeem, ik hoef geen time mangement. Of misschien ben je wel tegen elke vorm van structuur omdat dat je creativiteit zal beperken.

Wanneer je de resultaten behaalt die jij wil bereiken, geen last hebt van stress en voldoende tijd overhoudt om gelukkig te leven, dan heb je gelijk. In alle andere gevallen is het toch nuttig iets te veranderen aan je huidige manier van werken.

Wat zijn een aantal waarschuwingslichten dat je huidige  time management systeem een update kan gebruiken.

 • Je hebt het gevoel dat je altijd tijd te kort hebt. Je zou het geweldig vinden als de dag vijfentwintig uren had en elke week nog  een extra dag.
 • Je vergeet zaken. En vindt het moeilijk om je te concentreren.
 • Dat telefoontje dat al weken op je lijst staat maakt je niet blij. En de lijst van te beantwoorden emails en terug te bellen contacten groeit alleen maar.
 • Je stelt dingen steeds vaker uit.
 • Het dringende blijkt altijd de plaats in te nemen van het belangrijke. Brandjes blussen en last-minute klussen duwen de lange termijn acties steeds naar de achtergrond.
 • Je hebt last van de zondagnamiddag-itch: zondagnamiddag begin je achterstallige mailtjes weg te werken om toch enigszins met een schone lei te beginnen op maandag.
 • Je inbox loopt over met ongelezen e-mails. En ze houden je weg van de strategische projecten die ervoor moeten zorgen dat je meer tijd zal hebben.
 • Je bent druk bezig en voelt de stress. Het is niet de intensiteit van een aantal jaren geleden. Het is stress die je pijn doet. Bovendien blijven de gewenste resultaten uit.
 •  Je zou meer tijd willen spenderen met de mensen die je graag ziet: je familie en je vrienden.

Ps. Dit zijn je bruine M&M’s, lees er meer over in mijn blogpost

Wat time management jou kan opleveren.

Time management = waarde management

Tijd is je beperkste middel. En wat beperkt is, heeft een grote waarde. Als kenniswerker moet je je tijd omzetten in waarde. Waarde waar je onderneming geld wil voor betalen.

Ook als ondernemer moet je je tijd omzetten in waarde. Waarde waar een klant geld wil voor betalen. Dat is je primaire bekommernis.

Tijd omzetten in geld. Time management als geld management.

Als kenniswerker, ondernemers heb je misschien al gemerkt dat hard werken en talent niet noodzakelijk leiden tot succes. Verscheiden talentvolle mensen hebben niet het succes dat ze zouden kunnen hebben.

Wat kunnen extreem succesvolle mensen dan meer dan anderen? Hebben ze meer kennis of talent of meer geluk gehad? Nee.

Het ultieme geheim van de ubersuccesvolle mensen is dat ze echt Meester zijn van hun tijd. Ze kennen de ins en outs om hun tijd om te zetten in waarde. Succesvolle ondernemers kennen een herhaalbare manier om hun tijd om te zetten in geld.

En dat zonder lange weekends te werken en tot een kot in de nacht achter de pc te zitten.

Time management = vaardigheid

De vaardigheid om je tijd te gebruiken – wat in de volksmond time management genoemd wordt – is één van de belangrijkste vaardigheden om te hebben.

Het heeft me jaren gekost voordat ik de goeie methodiek heb gevonden.  Elke maand minstens één boek over time management gelezen (nu nog trouwens – ik vind dat ik mijn expertise hoog moet houden), geld uitgegeven aan verschillende time management cursussen, verschillende keren geprobeerd en opgegeven, … totdat ik via trial en error de goede methodiek gevonden had.

Een methodiek die me toelaat om de belangrijkste zaken te identificeren, overzicht te behouden over mijn todo’s, gerust te zijn dat ik met de juiste dingen bezig ben. En dat allemaal met nog voldoende tijd om ook te genieten van het leven.

Jij hoeft dat zoekwerk niet te doen. Je kan inschrijven op onze training Master Your Todo List, die maandelijks doorgaat op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel.

 

Wat leer je op deze eendaagse cursus time management:

 • De laatste inzichten in slimmer time management
 • Hoe je overzicht behoudt over je ToDo’s
 • Hoe je dagdagelijks prioriteiten maakt en (bij)stelt
 • Waarom prioriteit en capaciteit mekaar beïnvloeden
 • Hoe je een slimmer time management systeem opzet aangepast aan jou en de tools die je gebruikt
 • Waarom reflectietijd, overzicht en afstand creëeren je opnieuw controle zal geven
 • Hoe je todo lijst elke week leeg krijgt en hoe je huidige todo lijst je het moeilijk maakt om zaken af te werken
 • Hoe je de methode blijft toepassen zodat het een gewoonte wordt
 • Hoe je een leeg hoofd en lege inbox krijgt en waarom dat zo belangrijk is voor kenniswerkers en ondernemers
 • Waarom time management niet het juiste woord is

Lees er meer over.

Check ook onze blog waarop de tientallen gratis artikelen staan over time management en persoonlijke efficiëntie.

Of schrijf je in voor de gratis ExtraTijdstips en vervoeg de 5634 Nederlandstalige kenniswerkers die elke week de Extratijdstips in hun mailbox krijgen.

Pin It on Pinterest

Share This