Selecteer een pagina

Wat is dat ene ding dat je kan doen en waardoor alles makkelijker wordt of zelfs niet meer nodig is? Gary Keller en Jay Papasan trachten deze vraag in hun bestseller The One Thing te beantwoorden.

Gary Keller is een ondernemer in onroerend goed die samen met Jay Papasan een aantal bestsellers geschreven heeft over vastgoed. The One Thing is hun eerste boek buiten hun expertise.

Minder

Je wil minder afleidingen. De stroom emails, twitter berichten, … lijkt wel eindeloos.

Je wil minder werk op je bord. Er is teveel storend geruis en te weinig ‘te doen’ signaal.

De uitdagingen op het werk en in je privé leggen een serieuze druk op je welzijn. En het effect van die stress vind je niet meer ok. Het niet meer halen van je deadlines en de vermoeidheid beginnen hun tol te eisen.

Meer

Uiteindelijk wil je meer effect van je inspanningen. Je wil meer inkomen voor de levensstijl die bij je past. En dat betekent ook meer tijd voor jezelf en voor de mensen die je graag ziet.

Je wil resultaten die bovengemiddeld zijn op een aantal domeinen. Je wil immers niet de Joop Zoetemelk, de eeuwige 2de, van je vak zijn.

Leugens

Volgens Keller en Papasan zijn er een aantal leugens die we naast ons moeten neerleggen wanneer we ons potentieel willen vergroten of optimaliseren.

Zes leugens die ons misleiden in onze zoektocht naar meer met minder.

1. Alles (en iedereen) is even belangrijk

Is wel grappig. Ik heb steeds gedacht dat alles en iedereen gelijk beschouwen een Vlaamse ziekte was. Later kwam ik tot de constatatie dat dit in Nederland evengoed geldt. Zou dat dan iets Westers zijn of is dit gewoon iets des mensen?

Gelijkheid is een leugen. Je baas verdient meer dan jij. Zelfs de ene calorie is de andere niet.

Degene die succes hebben zijn niet degene die het meeste doen en dat heb je misschien al gemerkt op je werk.

Volgens de schrijvers heb je geen todo lijst nodig (Heuu?) maar een succeslijst. De overgang van je todo lijst naar een succeslijst doe je door gebruik te maken van de wet van Pareto.

Vind jouw kritische acties en hou daar je aandacht op.

2. Multitasken

Multitasken is de meeste effectieve manier om minder te doen met je tijd.

Miljaar, zo had ik daar nog nooit over nagedacht. Dat kwam bij mij hard binnen. Ik weet wel dat multitasken minder effectief is, maar ik betrap mezelf toch wel meer dan ik graag zo hebben op meerdere dingen tegelijk proberen.

Je kan meerdere dingen tegelijk doen. Alleen je kan je aandacht niet op meerdere zaken tegelijk richten. Het is dus belangrijk om taken te kiezen die niet strijden om je aandacht.

3. Gedisciplineerd leven

Succes: dat zijn gedragingen die je bewust en gedisciplineerd doet in het begin, net zolang totdat het gewoonten zijn geworden.

Succes gaat over het doen van de juiste dingen. Niet het doen van alle dingen.

Dit stukje vind ik nogal mager. Wanneer je consistent goede dingen doet, lijkt dat heel hard op discipline. Ik kan natuurlijk wel volgen dat wanneer een gedrag je niet brengt waar je wil zijn, je dat niet gedisciplineerd moet blijven doen.

Volgens Jay en Gary is altijd gedisciplineerd zijn niet de weg. En misschien is dit wel een afgeleide van leugen één. Sommige momenten zijn niet gelijk aan andere momenten.

4. Wilskracht zal je helpen

Wilskracht is beperkt. Dat is fysiologisch te verklaren. Gebruik je wilskracht wanneer je er hebt en gebruik ze dan voor de strategische zaken.

Wat is het ene ding dat je gaat doen wanneer je wilskracht hebt.

5. Een evenwichtig leven

Als idee is dit geweldig, in realiteit is een evenwichtig leven als een Fata Morgana.

Het streven naar een evenwichtig leven maakt je zelden content. Er is steeds een verschil tussen waar je nu bent en waar je wil zijn. Vergelijk het met de temperatuur in je woonkamer. Deze temperatuur is op een beperkt aantal momenten de temperatuur die je instelde op de thermostaat. Op alle andere momenten is die te hoog of te laag.

Succes hebben, groeien betekent dat je zaken niet gaat doen. En per definitie ontstaat er dan een stukje chaos.

Wanneer je je focust op één domein worden de andere domeinen wat meer chaos.

 • Op het werk: was is dat ene ding dat het belangrijkst is. Al de rest is bijzaak.
 • Privé: je hebt verschillende domeinen (je gezondheid, je relaties..) die een minimum van je aandacht nodig hebben. Wat zijn daar het ‘enige’.

Balans is de verkeerde vraag. Het gaat over wat is je prioriteit.

6. Groot is slecht 

De idee dat groot slecht is, wordt ons aangeleerd. We moeten niet overdrijven of niet naast onze schoenen lopen. Wat is de grens? Niemand weet het. Waarom ons er dan druk om maken?

Groot denken is echt essentieel. Je hoeft geen angst te hebben om groot te denken. Eerder angst om gemiddeld te zijn in de domeinen die voor jou belangrijk zijn.

De weg naar succes

Wanneer je bovengemiddelde resultaten wilt, moet je bovengemiddelde vragen stellen.

Je hebt hiervoor een vraag nodig die je helpt om je aandacht te richten: de focus vraag.

Deze focusvraag bestaat uit drie delen:

 1. Wat is het ene ding dat ik ga doen? Het legt een focus op actie. Het gaat over doen
 2. Zodat door dit te doen:  Wat is het criteria voor je. Het gaat niet om over het even wat.
 3. Alles makkelijker wordt of zelfs onnodig.

Wat is je grote hefboom waarop je gaat concentreren en waardoor al het andere afleiding wordt.

De focusvraag leid je naar de ene domino die al de andere doet vallen. Wat is je ene domino op dit moment?

De succes gewoonte is het vinden van die ene domino voor de domeinen van leven en voor je werk.

Mogelijke domeinen zijn:

• Spiritueel leven
• Gezondheid
• Vaardigheden
• Belangrijkste relaties
• Job/ Zaak
• Financiën
• …

Wat is jouw focus vraag in deze domeinen. Het lijkt op de kikkers van Tracy

Tot zolang je ene ding niet gedaan is, wordt al het andere een afleiding.

Grote antwoorden

Komen na grote vragen, niet alleen grote vragen maar ook specifieke vragen.

Een voorbeeld: “Hoe kan ik mijn verkoop verdubbelen in zes maand?”

Een nieuw antwoord vraagt meestal een nieuw gedrag van je. Het zal je veranderen.

Kracht van een hoge doel

Een voorwaarde om grote resultaten te halen, is weten wat je wil en wat voor jou belangrijk is. Weten waarom je iets doet is belangrijk.

Kies een richting die je leuk vindt en waar je veel waarde toevoegt. Wanneer je na een tijdje merkt dat het toch dat niet is, verander je gewoon. Tijd brengt helderheid.

Denk groot en neem een kleine actie!

Wat is de kleine actie die je nu kunt doen om je naar je doel te brengen? Is een variatie van een succesactie.

Productief leven

De productiefste mensen zijn ook de meest succesvolle mensen. Ze spenderen het maximum van hun tijd aan hun topprioriteiten. Ze blokkeren tijdsblokken voor hun ene ding.

Tijdsblokken is: naar je kalender gaan en de tijd, nodig om je ene ding te bereiken, blokkeren in je agenda. Wanneer er een onevenredig (en dat is er altijd) resultaat afkomstig is van een activiteit, is het slim om meer tijd te spenderen aan die activiteit.

3 soorten tijd om te blokken

 1. Vrije tijd: Succesvolle mensen plannen eerst hun vrije tijd. De tijd waarin ze niet met hun werk bezig zijn. Hun vrije tijd is de tijd die ze gebruiken om zich opnieuw op te laden.
 2. Je ene ding: Het ene ding komt op de tweede plaats. Indien niet is deze aanpak niet duurzaam.
 3. Je planningstijd. Tijd om te reflecteren over je doelen, je maand en je jaar.

Het lijkt logisch dat je die tijden met hand en tand bewaakt.

3 engagementen om te nemen

 1. De weg naar Meesterschap: Meesterschap is een pad in plaats van een bestemming. Steeds work in progress naar meer ervaring en expertise.
 2. Naar een doelgerichte aanpak: Onze natuurlijke vaardigheden hebben een limiet. Productieve mensen accepteren die limiet niet. Een deel van hun one thing is beter worden. Een engagement om te groeien.
 3. Aansprakelijkheidscyclus: Aansprakelijkheid nemen voor al je resultaten is waarschijnlijk de belangrijkste van allemaal. Zonder aansprakelijkheid zal je waarschijnlijk tegen een plateau aanlopen.

Aansprakelijkheid betekent met een open blik naar je acties, modellen, denkwijzen, systemen kijken wanneer ze je niet brengen waar je wil zijn.

4 dieven

 1. Niet nee kunnen zeggen
  Er is een verschil tussen onderbroken worden en gegijzeld worden door de onderbreking/onderbreker. Een vraag waar je ja op zegt zou direct te maken moeten hebben met je One Thing. Anders is het een Nee.
 2. Angst voor chaos
  Wanorde is onvermijdelijk wanneer je focust op één ding. Tim Ferris heeft daar een mooie blogpost over geschreven. Link Terwijl jij al je aandacht aan iets spendeert, draait de wereld door.​Accepteren van de chaos
 3. Gewoonten die slecht zijn voor je gezondheid
  Geen energie betekent ook geen energie voor je ene ding. Manage je t.E.a.m.
 4. Je omgeving ondersteunt je doelen niet
  Wie en wat je dagelijks ontmoet, hebben een grote invloed op je gedrag. En je gedrag heeft een directe link naar je resultaten.

Bemerkingen

The One Thing – is een goed boek dat je vertelt wat je moet doen om buitenproportionele resultaten te hebben. Het is eenvoudiger toepasbaar voor ondernemers dan voor werknemers  Ondernemers hebben meer vrijheidsgraden om mee te werken. Eenvoudig wil nog niet zeggen makkelijk.

Hoe je het wat moet doen, is veel minder duidelijk in het boek. Hoe je bijvoorbeeld ‘Nee (link naar..) zeggen’ in je gedrag krijgt, daar geeft het boek geen antwoord op.

Het beeld waarmee het boek start: twee konijnen achterna lopen betekent dat je geen enkel zal vangen is een mooie metafoor voor ongeconcentreerde aandacht.

action
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
Laat ons je ‘One thing’ voor je persoonlijke productiviteit weten in de comments?

Pin It on Pinterest

Share This