Selecteer een pagina

Waar haal jij een groot deel van je inspiratie?

Bij mij is dat de laatste drie, vier jaar via podcasts. Ik haal nieuwe ideeën vooral binnen via het beluisteren van audioboeken en podcasts.

Vorige week luisterde ik naar de podcast van Sam Harris. Sam werd er geïnterviewd door Peter Attia. Zowel de podcast van Sam – “Waking Up” als deze van Peter – “The Drive” zijn aanraders. De combinatie van Sam en Peter maakte dat deze aflevering er eentje welke ik bewaard heb om nog een extra keer te beluisteren. Minstens één keer extra. Dat gebeurt zelden. Er zijn momenteel twee podcast afleveringen welke in die folder zitten.

Joe Rogan Show #1208 met Jordan Peterson en Walking Up met Peter Attia.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Kwaadheid loslaten

Peter had het tijdens het gesprek over hoe snel kan je kwaadheid loslaten. Iemand loopt tegen je aan en kwaadheid schiet in je systeem. Drie uur later ben je die kl..K nog aan het verwijten in je hoofd.

Een deel van je beperkte middelen wordt geïnvesteerd aan het vasthouden van die kwaadheid. Wanneer die kwaadheid je brengt waar je wil zijn, dan vind ik het nog wel ok.

Maar…

Alleen hoe laat je die kwaadheid los?

Equanimity Game

Ik gebruik daarvoor het Equanimity Spel van Brian Johnsons.  Het is een manier om geen persoonlijke o-shit regel buiten Outlook nodig te hebben.

Equanimity vind ik een geweldig woord. Letterlijk betekent gelijk – geest. In het Nederlands werd het vertaald naar gelijkmoedigheid. Ik vertaal het nu “Terug naar een contente staat”.

Het Equinamity Game werd bedacht door Brian na het lezen van een paragraaf uit Meditations van Marcus Aurelius.

When force of circumstance upsets your equanimity, lose no time in recovering your self-control, and do not remain out of tune longer than you can help. Habitual recurrence to the harmony will increase your mastery of it.” – Marcus Aurelius – Meditations Book 6 Verse 11

Het boek is gratis te lezen via project Guttenberg

Ik heb nog geen echt goede vertaling gevonden in het Nederlands van dit boek. Jawel ik lees een Engelse vertaling van Griekse teksten. (De Romeinse keizer schreef in het Grieks – Latijn was precies nog niet zo populair in de tijd)

Wanneer ge door de dwang der omstandigheden in verwarring wordt gebracht, keer dan zo snel mogelijk tot uzelf terug en laat u niet langer dan nodig is, van de wijs brengen. Immers, door steeds weer terug te vallen op uw innerlijke harmonie, zult ge er hoe langer hoe meer macht over krijgen.

Je hebt een contente staat van zijn. Er is een trigger en je wordt uit die contente staat geduwd. Hoe snel kan jezelf terughalen naar die contente staat? (Zag je dat ik push en pull gebruikte 😉 in het bovenstaande stukje?)

Hoe snel is het water opnieuw glad, zonder rimpels, terug in zijn natuurlijke staat wanneer je er een steen in gooit?

De vergelijking met water is een goede, behalve dat wij beter kunnen worden.

Het laatste stukje belooft dat hoe meer je het doet, hoe beter je er zal in worden. Het vooruitzicht van vooruitgang.

Goed van M. Aurelius om ons het wat te vertellen maar hoe doe je dat nu? Brian komt met een aantal concrete stappen op de proppen. Brian vertelt je een mogelijke hoe.

 • Stap 1: Bemerk dat je contentement weg is.
 • Stap 2: Adem een aantal keer diep
 • Stap 3: Laat de beoordeling los – ga ervan uit dat je niet de gehele context kent. Je kan dus geen goede beoordeling maken. Weten dat er een grote kans dat ik verkeerd ben, helpt mij om los te laten.
 • Stap 4: Accepteer dat je uit je contente staat was.
 • Stap 5: Bedenk wat je kan doen om uit de niet-contentement staat te geraken.
 • Stap 6: Doe die actie

Het spel is: kan je sneller terug naar je staat van contentement gaan dan gisteren. (Of tien minuten geleden)

Wanneer?

In welke omstandigheden kan je het Equanimity Game spelen?

Overal en bijna altijd.

Elke keer wanneer je het gevoel hebt dat je beperkte middelen aan het verspillen bent. Of wanneer je gepusht wordt.

Je hebt net een grote keynote verkocht en bent over de top van tevredenheid. Hoe snel geraak je terug naar je contente staat?

Je wordt afgesneden in het verkeer door een witte camionette. Hoe snel geraak je terug in je contente staat?

Je hebt een discussie verloren met je partner en bent chagrijnig? Hoe snel geraak je terug in je contente staat?

Doorheen je dag kan je het Equanimity Game spelen.

Op die manier kan ik makkelijker dankbaar zijn voor obstakels en uitdagingen. Ze zijn een manier om het spel te spelen en beter te worden.

Mogelijke acties voor stap 5

Fysieke oefeningen

Wanneer ik te hard in mijn hoofd zit, helpt iets doen met mijn lijf om uit de niet contente staat te geraken.

 • Verandering van temperatuur – letterlijk een koude douche
 • Een oefening (Kettlebell swings – push ups – planken …), ik heb een powergrip in mijn auto
 • Box-breathing
 • Kleine wandeling
 • Mijn tenen stretchen in mijn schoen (wanneer ik terug wil naar mijn contente staat maar ik wil niet dat anderen mijn een rare vinden)

Mentale oefeningen

 • Meditatie (werkt niet zo goed voor mij om mijn staat te veranderen)
 • Iemand bellen om te praten. (Ik heb een aantal mensen in mijn Favorieten die me telkens in een contente staat brengen)
 • Het Abc-dankbaarheidslijst aflopen. In je hoofd zeg je zaken waar je dankbaar voor bent van A tot Z. Ik kan niet chagrijnig blijven wanneer ik zo veel heb om dankbaar over te zijn.

Wat gebruik jij of zou je kunnen gebruiken om terug naar de contente staat te gaan?

Pin It on Pinterest

Share This