Selecteer een pagina

Heb jij dat ook dat je sneller denkt dan dat je toetsenbord kan volgen? Je maakt dagelijks dertig mailtjes, je werkt drie presentaties af, vult nog een pak gegevens in een spreadsheet. Daarvoor maak je gebruik van je toetsenbord en de muis van je computer. En die hulpmiddelen kunnen je tijd kosten of ExtraTijd opleveren.

Meester zijn van het toetsenbord

Wanneer je meester bent over je toetsenbord levert dit je ExtraTijd op. En ExtraTijd kun je toch altijd gebruiken.

Flow onderbroken

De combinatie toetsenbord en muis om je applicaties te gebruiken is contraproductief.De combinatie werkt perfect wanneer je een programma als nieuwe gebruiker begint te gebruiken. Je kent dan je weg nog niet doorheen het programma.

Kijk eens wat je doet wanneer je met je toetsenbord en de muis aan het werken bent.Wat zie je dan? Je merkt dat je flow onderbroken wordt. Je handen verlaten je toetsenbord om de muis te nemen. Je beweegt de muis even en kijkt dan naar je scherm waar de cursus staat. Daarna ga je naar de plaats in het menu om de functie die je nodig hebt aan te klikken.

Tilbert Schulte heeft een duidelijk filmpje op zijn site waarbij het verschil tussen het gebruik van de muis en het toetsenbord wordt aangetoond.

Indien we olifantenpaadjes zouden kennen bij ons toetsenbordgebruik zou ons dat tijd besparen.

Sneaky ways om tijd te besparen.

Vindt voor je meest gebruikte acties sneltoetsen.

Volgende sneltoetsen mogen niet ontbreken: (voor Outlook-gebruikers)

  • Maken van een nieuwe mail : Ctrl – Shift – M
  • Verzenden van een mail : Ctrl – Enter
  • Een mail kopiëren naar een folder: Ctrl – Shift – Y
  • Een mail verplaatsen naar een folder : Ctrl – Shift – V

Vervang je muismat door een blad papier. Elke keer dat je de muis vastneemt schrijf je op waarvoor je je muis gebruikte. Op het einde van je dag bepaal je je twee meest gebruikte commando’s.

Vindt op de site van Sneltoetsen voor de pc-gebruikers en op Macrumors voor Apple adepten de shortcut die je nodig hebt.

Train jezelf om elke week twee extra short-cuts te gebruiken.

Overzicht van de sneltoetsen.

Apple gebruikers kunnen daarvoor Hotkey -Eve installeren.  Pc gebruikers kunnen Keybert installeren. Beiden zijn gratis voor persoonlijk gebruik.

Gebruik een textexpander.

Aan de hand van afkortingen kan je woorden, zinnen en gehele paragrafen op je scherm toveren. Wanneer je regelmatig ‘dank je wel voor je vraag’ dient te typen kan je dit laten expanderen door dwv te typen. Drie toetsaanslagen in plaats van zes. Het magische van de textexpander kan je hier verder uitdiepen.

Leer de app lancers Fingertips (pc) of Alfred (mac) kennen. Dit zijn twee tools die je minuten per dag ExtraTijd kunnen opleveren. Ze starten voor je applicaties zonder dat je die vervelende muis dient te gebruiken. Elke seconde die je bij repetitieve taken niet meer dient te gebruiken, gebruik je dan voor je passies.

Leg deze week de muis achter je computer. Je zal je bewust worden hoe dikwijls je naar dit apparaatje grijpt.

Pin It on Pinterest

Share This