Selecteer een pagina

Vind jij het ook een probleem om prioriteiten te stellen? Dan ben je niet alleen. In de workshop Master Your Todo list is dit één van de toppers. ‘Hoe stel je nu prioriteiten?’ is een vraag die frequent op de todo lijst van de workshop komt.
Je hebt altijd te veel om te doen. Het allemaal willen doen, zorgt voor extra stress die je niet nodig hebt.

Waarschijnlijk heb je ooit al te horen gekregen of tegen jezelf gezegd : “Je moet beter prioriteiten stellen”.

Het meest belangrijke

Stel je eens voor dat je het belangrijkste weet en dat gaat doen. Hoe zou dat zijn voor je? De chaos opnieuw de baas. Hoe cool is dat?

Onbeperkte mogelijkheden

De droom om alles gedaan te krijgen doet velen de das om. Ons brein zoekt constant naar opportuniteiten om aan pijn te ontsnappen of om plezier te bekomen. Het aantal mogelijkheden in onze maatschappij vermindert niet, integendeel.

De vaardigheid om het belangrijkste te ontdekken en te beschermen wordt belangrijker.

Prioriteiten

Wist je dat het meervoud van prioriteit iets nieuw is sedert vorige eeuw? Daarvoor bestond alleen het enkelvoud prioriteit in ons taalgebruik. Doet nadenken, hé.

Daarvoor had je je prioriteit. Nu heb je je prioriteiten. Hoe meer prioriteiten hoe dunner je jezelf verspreidt over verschillende items.

Zoek wat het belangrijkste is dat je wil doen. Je masterlijst zal je daar bij helpen. Het overzicht van je verantwoordelijkheden geeft je ook ondersteuning omdat te doen. Je weet immers dat je komende week een beperkte capaciteit hebt.

Bepaal elke dag waarmee je de dag start. Superefficiente mensen starten met het belangrijkste. Elke dag! Ze starten met dat ene ding. En hun capaciteit voor dat ene ding, bewaken ze met hand en tand.

Het belangrijkste voor Stephen King is schrijven. Heb je al zijn boeken zien liggen op één stapel? Impressionant is dat. Tuurlijk Stephen Kings werk is boeken schrijven. Maar daarnaast dient hij nog interviews, research, meetings, mails,… te doen. Niks houdt hem echter weg van zijn belangrijkste activiteit: schrijven.

Omschrijf het als je 80/20 denken in het kwadraat. Twintig procent van je acties zorgen voor tachtig percent van je resultaat. Vier procent van je acties zorgen voor vierenzestig procent van je resultaat. Voor Stephen King is die vier procent schrijven.

Vind je tijdsblok wanneer je het meest mentale en fysieke energie hebt. Niet iedereen is gelijk. Experimenteer om je platinum moment van de dag te vinden. Voor extreem productieve mensen is dat voor het ontbijt. De wereld is dan nog stil.

Laura van der Kam schreef er een boek over : wat succesvolle mensen doen voor het ontbijt. Het is mogelijk dat dit ‘s morgens is of het kan evengoed een ander moment zijn. Je zal het alleen weten wanneer je experimenteert. Uitvissen wat je platinum moment is, is één van de grootste geschenken die je jezelf kan geven.

Bescherm dat tijdsblok. Start met één dag per week waarin je dat platinum moment claimt. Doe dan je belangrijkste zaak. Doe wat nodig is om dat moment te beschermen. Niemand gaat dat doen voor jou.

Zorg voor een ritueel dat je in een flow brengt tijdens je platinum moment. Heb je bepaalde muziek nodig? (Stephen King luister naar heavy metal wanneer hij schrijft.) Heb je tien minuten complete stilte nodig? Jef Colruyt start zijn dag met 1 uur zitmeditatie.

Vermijd om te kopiëren wat de meeste mensen doen. Dat is contra-intuitief. Je hebt vroeger ook waarschijnlijk moeten horen ‘Doe eens normaal’. Normaal geeft je niet de resultaten die je graag zou hebben. Supersuccesvolle mensen doen compleet andere dingen dan normaal. Maak normaal abnormaal voor je persoonlijke effectiviteit.

Kopieer wel wat supersuccesvolle mensen doen. Ze bouw(d)en een systeem waardoor ze zich kunnen concentreren op het belangrijkste. Een deel van hun systeem is tijdelijk chaos toelaten. Ze accepteren die tijdelijke chaos.

Accepteer dat concentratie gelijk staat aan het negeren van al het andere. Met een deel van het andere ga je later dealen. Dat is je actielijst van deze week. Het andere deel wat je niet kan doen deze week staat of gaat naar je incubatielijst. En wat nog niet op je lijsten staat is nu geen prioriteit. Die items voeg je later wel toe aan je lijst. Wanneer je ze niet kan loslaten, schrijf ze dan neer. Je gebruikt later een procesmoment om die toe te voegen aan je lijsten.

action
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Wat is jouw platinum moment en hoe bescherm je het. Laat het weten in de comments van de site of stuur me een mail.

Pin It on Pinterest

Share This