Selecteer een pagina

Er is altijd zoveel te doen: e-mails beantwoorden, projecten afwerken, afspraken nakomen, vergaderen, … en daarnaast nog zoveel doelen te behalen.

Soms voelt het alsof het water je aan de lippen staat. Niet meer weten wat eerst gedaan. Ik heb het in ieder geval al meerdere keren ondervonden.

Je begint heel enthousiast met iets nieuws en voor je het weet, heb je weer te veel op je bord. Opnieuw. Ik moet heel hard opletten om mijzelf niet te overspoelen. Ik overdrijf nogal gemakkelijk wanneer ik ergens voor ga.

Misschien heb jij dat ook. Je begint met iets nieuws en door je enthousiasme ga je het meer doen. Je begint te sporten en voor je het weet, loop je elke week vier of vijf keer. Het loopt een beetje uit de hand, en je andere activiteiten lijden eronder.

De minst mogelijke inspanning

Je resultaten halen met de minst mogelijke inspanning. Is dat niet wat je wilt? Wat we allemaal willen?

Meer inspanning is niet altijd beter: het resultaat is wat telt. Niet meer doen, maar meer bereiken.

We trappen gemakkelijk in de val om meer te doen en zo bezorgen we onszelf veel stress. Maar met minder inspanningen meer bereiken: dat klinkt goed, niet?

Minimale Effectieve Dosis

In de dertien boeken die mijn productiviteit heel hard bepaald hebben, deel 1 en deel 2 vind je de 4 urenwerkweek van Timothy Ferriss.

(Tim Ferriss heeft een ook schitterende podcast. Wanneer je uren in de wagen zit, zijn podcasts een fijne manier om geïnspireerd te worden.)

In The 4 Hour Body (de opvolger van The 4 Hour Work Week) introduceert Tim het concept van MED: de minimale effectieve dosis, een medische term. De MED is de kleinste dosis die het gewenste resultaat geeft. Een grotere dosis innemen van een bepaald medicijn, zal je niet sneller genezen en is dus zinloos.

Dit geldt ook voor werk. Meer doen dan de MED is altijd een verspilling van je tijd, energie en geld. Wanneer je water wilt koken en je bereikt 100 graden, is het goed om te stoppen met verwarmen. 101 graden doet het water niet méér koken.

Daarnaast is er in de medische wereld ook de term ‘MTD’: de maximale tolereerbare dosis. Wanneer je boven die drempel gaat, keert het effect om en ontstaat er schade.

Meer is dus zeker niet altijd beter. Te veel werken is niet gezond.

Als jij wat op mij lijkt, kan de toepassing van MED en MTD je heel ver helpen. En tegelijk heel frustrerend en slecht voor het ego zijn. Je gaat meer sporten, maar je resultaat gaat achteruit.

Schiet je nogal gemakkelijk door wanneer je nieuwe zaken begint? Als je niet oplet, ga je voorbij de maximale toelaatbare dosis.

Je komt dan in het kwadrant ‘meer inspanning en minder resultaat’. En daar wil je toch niet zitten? Wel in het kwadrant waarin je meer succes bereikt met minder inspanning.

 

MED en MTD bij je kenniswerk

Wat is je minimale effectieve dosis voor het checken van je e-mail? Vanaf welk punt kost een extra keer je e-mail checken je meer dan het oplevert?

Er was een tijd dat ‘inbox zero’ voor mij heilig was. Ik probeer mijn inbox altijd leeg te houden. En hoe dikwijls ga je dan naar je inbox? Veel. Te veel.

Nu ga ik twee keer per dag naar mijn inbox. Dat is mijn MED. Dan wordt alles uit mijn inbox onmiddellijk geregeld, gedeletet, gearchiveerd of toegevoegd aan een van je vijf lijsten. Zo heb je tijdelijk een lege inbox.

Daarna werk ik verder in mijn agenda of actielijst.

Mijn MTD voor e-mail is vijf keer. Meer dan vijf keer per dag naar mijn inbox gaan, is niet goed voor mijn concentratie en kost mij meer dan het oplevert.

In de toekomst ga ik verder testen met een nog kleinere dosis voor mijn e-mail. Kan ik die verminderen tot drie keer per week?

De MED kun je bepalen voor al je taken. Wat is de minimale effectieve dosis voor je andere specifieke taken?

  • Slapen
  • Sporten
  • Schrijven
  • Sociale media
  • Vragen stellen aan je baas
  • Plannen
  • Meetings

Weten wanneer genoeg genoeg is, helpt je om je dosis te verminderen.

Je komt dit te weten door dit te onderzoeken. In marketing wordt dit A/B testing genoemd:

  1. Je bepaalt een referentie.
  2. Je vermindert of vermeerdert je acties.
  3. Je vergelijkt je nieuwe resultaat met je referentie.
  4. Je herhaalt het proces tot je je minimale effectieve dosis hebt gevonden.

Voor welke taak wil jij je minimale effectieve dosis bepalen? Welke zou jou nu het meest helpen?

 

Pin It on Pinterest

Share This