De komende maanden wil ik een klein experiment doen. Omdat ik dagelijks het internet afschuim op zoek naar informatie over productiviteit en persoonlijke efficiëntie, kom ik heel wat interesantte zaken tegen. Die wil ik via deze reeks graag met jullie delen.
Elke veertien dagen krijg je een overzicht van de blogs die voor ons bijzonder waren en waaruit we heel wat konden leren. Hieronder het eerste overzicht uit de reeks. Laat vooral weten wat je er van vond, zo kunnen wij deze posts verder optimaliseren.
Dit is de 2de post in de reeks.
1. Een artikel van Cal Newport behandelt de e-mail onderbrekingscultuur waarin we terecht zijn gekomen.
Een uitspraak over de Nasa triggerde hem behoorlijk. Als email belangrijk is hoe slaagden NASA ingenieurs er in iemand op de maan te zetten en hem terug te brengen zonder email?
De strategie : ze waren plan-gedreven in plaats van onderbrekingsgedreven.
Lees het volledige artikel
Cal Newport heeft één van de beste boeken geschreven over het vinden van je passie. Bestel het bij Bol.com. Waarschuwing: hij raadt de zoektocht naar je passie af.
2.Strategieën om onderbrekingen te voorkomen.
We zoeken allemaal extra strategieën om minder onderbroken te worden of de onderbreking korter te maken. In dit artikel vind je vijf effectieve manieren om onderbrekingen een halt toe te roepen.
- Geen stoelen
- Oncomfortabele stoelen
- Neem een pen
- Maak het de ander ongemakkelijk om je te onderbreken
- Zend signalen uit dat het druk is.
Nummer drie verraste me. Wanneer je niet wil deelnemen aan het roddel-circuit is een pen nemen om op te schrijven een strategie die zou werken. Nooit zelf geprobeerd, iets voor de incubatielijst.
3. Zes geheimen om je tijd te managen via Dan Airley.
Dan is één van mijn favoriete schrijvers. Zijn boek Predictably Irrational is fantastisch. Hij heeft ook een geweldige podcast Arming the Donkey. Hoewel hij de laatste jaren minder actief is, blijft zijn werk zeer waardevol.
1. De wereld is tegen je. Er wordt jacht gemaakt op een deel van je aandacht. Geen plan hebben, geen doel hebben of geen systemen hebben is gevaarlijk omdat je default staat niet neutraal is.
2. Neem controle over je omgeving – voor je tools, je werkplaats of je omgeving controle nemen over jou
3. Schrijf alles neer. Alles!
4. Het moment waarop je de dingen doet is de sleutel tot productiviteit. Vanuit onderzoek is gebleken dat de meest productieve uren tussen 9 en 12 uur ‘s ochtends zijn. Doe je belangrijkste werk in de meest productieve uren. Dit is natuurlijk persoonlijk, hou een 2-tal weken een dagboek bij, waarin je je energie op de verschillende momenten van de dag neerschrijft met een cijfer van 0-10.
5. De vier rijders van productiviteits apocalypse
- Vergaderingen
- Multitasken
- Structurele procrastinatie. Het doen van kleine dingen die je indruk geven dat je productief bent in plaats van de belangrijke dingen.
6. Je wil ontspannen en moet daarvoor je inbox checken. Echter: e-mail checken geeft je geen nieuwe energie.
Het volledige artikel vind je hier.
4. De Makkelijkste manier om meer gedaan te krijgen? Werk minder uren.
Artikel over het effect van lange dagen en te weinig rust. Meer uren werken leidt niet tot meer output.
Output of resultaat is de belangrijkste parameter om succes te bepalen voor je dag en niet het aantal uren dat je werkt.Door langer te werken word je mentaal uitgeput, dit fenomeen noemen we Egodepletion.
5. 13 zaken die productieve individuen doen bij het begin van hun dag. (Uit businessinsider)
- Ze reflecteren
- Ze pauzeren en zijn aanwezig
- Ze zorgen voor hun comfort
- Ze bekijken hun todo lijst en zorgen voor aanpassingen
- Ze prioritiseren hun dag
- Ze bewegen
- Ze nemen tijd om hun team te groeten
- Ze checken of hun mensen geëngageerd zijn
- Ze organiseren hun werkruimte
- Ze checken hun email strategisch
- Ze anticiperen en vermijden afleidingen
- Ze lachen
- Ze nemen een moment om dankbaar te zijn