Selecteer een pagina

Overzicht bewaren of creëren is één van de vaardigheden welke je als kenniswerker niet kan missen. Je wil niet het gevoel hebben dat je in rondjes draait. Je kan je niet permitteren om acties te doen die geen waarde toevoegen aan je leven.

Overzicht verliezen of ontbreken, geeft je stress. Wanneer je je overzicht kwijt bent, ben je je prioriteit kwijt. En dan zit er verspilling in je systeem.

En dat geldt op alle niveau’s van je werk/leven. Of het nu gaat over je projecten en je taken op je masterlijst, je verantwoordelijkheden, je doelen of je missie. Overzicht heb je nodig in het grote en in het kleine.

Overzichtsboost

Overzicht geeft je een boost.  Je ideeën zijn uitgekristalliseerd, het probleem is langs alle kanten bekeken.  En je weet het belangrijkste. Weten wat het belangrijkste is, geeft je vleugels. En daar heb je geen Red Bull voor nodig.

Met je hoofd

Ons brein is verbluffend. En toch haalt het geintjes uit met ons. Het geeft ons reminders op ongepaste momenten. Ideeën op plaatsen waar we er niks mee kunnen.

In ons hoofd nadenken helpt niet om overzicht te creëren. Het brein helpt om creatief oplossingen te bedenken voor een goed gedefinieerd probleem. Ons brein denkt associatief. Het gaat met onze aandacht aan de haal van het ene naar het andere onderwerp.

Denken doen we met ons hoofd, niet in ons hoofd.

Ons brein werkt niet lineair. En daardoor missen we hefbomen in ons denken. Oorzaak en gevolg bedenk je met je hoofd, niet in je hoofd.

Overzicht

Eén van de hulpmiddelen om overzicht te creëren zijn mindmaps. Mindmaps bestaan al sinds de Egyptenaren. Tony Buzan heeft het concept gepopulariseerd en er zijn levenswerk van gemaakt.

Een mindmap is een visuele voorstelling van een onderwerp. Het geeft je helderheid in je denken over het onderwerp.

Start met het onderwerp in het midden en vul je onderwerp aan. Je mindmap verbindt informatie met het centrale thema. Grijp je gedachten en vul ze aan op de mindmap.

Hier vind je een mindmap van het wekelijkse feedback en feedforward moment. Hier kan je een samenvatting van het boek ‘Brain Rules’ bekijken.

Gebruik van Mindmaps

Gebruik mindmaps in de omstandigheden waarbij het je helpt om het nodige overzicht te bekomen.

Plan een project op je masterlijst aan de hand van een mindmap. De subprojecten van je projecten zijn takken van je mindmap. Zonder overzicht te verliezen kan je het project opdelen in succesvolle delen.

Niet alle projecten op je masterlijst zijn gelijk. Je maakt niet voor elk project of taak een mindmap. Alleen voor degene waar je een plan voor nodig hebt om de prioriteit te bepalen.

Beheers de informatieovervloed door gebruik te maken van een mindmap. Je volgde een opleiding en je hebt heel wat documenten. Verwerk je informatie via een mindmap. Het belangrijkste zal zich uitkristalliseren via de mindmap. De verbanden tussen de verschillende onderdelen worden visueel duidelijk. En je scheidt het kaf van het koren.

Vat een boek samen in een mindmap. De meeste non-fictie boeken hebben een structuur die je kan mindmappen. Google/bing of er nog geen samenvatting in mindmap circuleert op het web. Een goed platform voor Mindmap samenvattingen is Bigger-plate.

Gebruik een mindmap van je verantwoordelijkheden in het maandelijks moment van feedback en feedforward. Zijn er verantwoordelijkheden die niet de aandacht krijgen die ze verdienen? Dat zal je in één oogopslag merken wanneer je verantwoordelijkheden in een mindmap staan.

Verduidelijk je doelen aan de hand van een mindmap. Waar wil je de komende periode heen? En hoe gaan de projecten op je masterlist je daar bij helpen? Welke projecten krijgen acties en welke projecten brengen je niet dichter naar je doel? De map van je doelen geeft je prioriteiten aan in je masterlijst.

Visualiseer een probleem aan de hand van een mindmap. Start in het midden met het probleem en ga op zoek naar de oorzaken. Elke oorzaak wordt een nieuwe tak van je mindmap. De oorzaak welke de bottleneck vormt zal duidelijk worden. Oorzaak en gevolg denken wordt makkelijker door het visuele overzicht.

Maak een template in mindmap format om een opdracht of probleem te benaderen.Gebruik bijvoorbeeld een blogtemplate om te schrijven. Gebruik de planningstemplate om een project te plannen. Een checklist in mindmap formaat. Met de mogelijkheid om je mindmap verder aan te passen.

Gebruik papier of software om je mindmaps te maken. Software (ikzelf gebruik Mindmanager) heeft het voordeel dat je het makkelijk kan aanpassen.

Mindmap je problemen met tijd. Stuur me een kopie en ik stuur je drie tips om je probleem op te lossen

Pin It on Pinterest

Share This