Selecteer een pagina

Wat kies jij, trekken of duwen?

Haat jij het ook wanneer je ‘slaaf’ wordt van je todo lijstje? Of wanneer Outlook of een andere mailprogramma je iets pusht en jij als gevolg daarop iets doet wat je niet eigenlijk niet wou? Ik geef een voorbeeld: je wil een email sturen, maar Outlook geeft je een venster met 15 reminders en je klikt op snooze want die email moest de deur uit.

Of je telefoon vertelt je dat je een nieuw bericht hebt, en je gaat snel kijken. En het blijkt iemand te zijn die ok antwoord op je SMS.

Baas zijn

Master over je todo lijst, master over je mailbox, master over je habits. Master over … Meer baas zijn in plaats van slaaf. Is dat niet wat je wil. En natuurlijk is het geen 0 of 1 verhaal. Meesterschap is een glijdende schaal en je kan opschuiven naar links of naar rechts. Vooruitgang zien of voelen is waar het om gaat en niet over perfectie.

Push-pull

Er zijn twee productieprocessen (je weet dat ik ingenieur ben hé) die we kunnen gebruiken. Onze todo’s afwerken is produceren, niet? In dat geval werken productieprocessen.

Er is een push-proces en een pull proces.

Een push-proces ontstaat wanneer de trigger op je bord geduwd wordt en jij gaat reageren. Heel sequentieel. First in first out.

Een pull proces is een proces waarbij je de triggers een voor één gaat verwerken, volgens je eigen normen. Het onderscheid kennen tussen die twee vormen van behandelen van input en triggers helpt ons om productiever en meer in controle te zijn.

push and pull
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Oplossingen

Pull is een model dat ontstaan is in productie en logistiek. Push heeft altijd al bestaan. In onze evolutie hebben we tot de laatste duizend jaar altijd in een push-model gewerkt. Je hebt er evenwel baat bij om het push model te vervangen door het pull model wanneer je daardoor productiever wordt. Enkele voorbeelden uit je dagelijks leven.

 • Naar je favoriete serie kijken in real-time (push) of het opnemen van je favoriete serie (pull) “Blindspot” duurt twaalf minuten langer wanneer je in real time kijkt, dan wanneer je tijdens de opnames de reclame skipt.
 • Naar een podcast, cd of boek luisteren in je wagen in plaats van naar de radio te luisteren. Wanneer je naar de radio luistert, bepaalt StuBru of Radio1 wat je hoort. Jij hebt niet de controle over wat je gaat horen.
 • Op school zit je meestal in een push learning-model. Je krijgt op je bord wat iemand anders bepaald heeft. Pull learning: leren met een coach, een mentor of een online programma. Het verschil tussen just in case en just in time learning.
 • Je dokter heeft misschien wel een first in, fist served (push) praktijk. De wachtkamer zit vol, jij moet wachten. De dokter in het naburig dorp heeft een website waar je kan reserveren, dit is dan weer pull. De dokter zelf heeft er misschien minder voordeel mee, maar als patiënt kan jij dit hard appreciëren.
 • Het luisteren naar je voicemail doe je wanneer het je uitkomt. De telefoon opnemen en beantwoorden doe je wanneer het de andere uitkomt.
 • Van je inbox je werk omzetten naar de lijstjes uit master your todo methodiek (pull). In je inbox wordt potentieel werk naar je gepushed (push), uit je lijsten kan je je prioriteiten pullen.

Verschil tussen push en pull

Asynchroon en synchroon

Email, fax, een brief is per definitie asynchroon. Chat, telefoon, face to face is synchroon. Synchroon is per definitie push. Asynchroon heb je de mogelijkheid om deze om te zetten naar pull.

Optimaler gebruik van je beperkte middelen

Door een bewuste keuze te maken tussen push of pull kan je je beperkte middelen optimaliseren.

Jij wordt de baas in plaats van de zender

Wanneer je graag de meester van je todo’s wordt, in plaats van de slaaf, is het nodig om push en pull ‘productie’ te gaan gebruiken. Zoals veel zaken is het niet wit of zwart, één of nul. Bij extra tijd willen we graag vooruitgang, perfectie is niet nodig.

action
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
 waar gebruik jij bewust een push of een pull systeem.

Pin It on Pinterest

Share This