Selecteer een pagina

Ontdek waarom ik discipline haat

En wat ik doe om gedisciplineerder te zijn

Ik heb dit waarschijnlijk nog niet verteld, maar ik leerde meer over timemanagement in boeken, podcasts en workshops over marketing, brein(en), psychologie, mechanica, sociologie, spiritualiteit dan in deze over timemanagement.

Ik leerde diepere inzichten dankzij het zien, het me realiseren van een aantal principes, ook tegen zondigen dat er over alle mogelijke disciplines heen dezelfde mechanismen blijken te werken. Universele principes, die overal toepasbaar zijn.

Het principe van de bottleneck, onze Russische Poppetjes, optimaliseren van beperkte middelen zijn de eerste drie die in mijn hoofd schieten.

Push/pull, aandacht, Call to Action volgen heel snel.

Timemanagement is een slecht gekozen naam, maar dat weet je ondertussen al. Je tijd is niet altijd het beperkte middel. Als we een energieprobleem hebben gebruiken we de tijd niet om naar onze doelen te werken. We doen dan dat dingen waarvoor we maar net genoeg energie hebben. Ik blijf op dezelfde nagel van T.E.A.M.-management kloppen. I know.

Als onze energie laag is, lijkt het alsof we niet gedisciplineerd zijn. We doen dan domme dingen, zitten we veel langer op facebook dan we zouden willen, bingewatchen we mindless vier afleveringen van Narcos, kopen we dan spullen die we niet nodig hebben.

Het ergste wat er daarna gebeurt, is het schuld en/of schaamtegevoel dat zijn lelijke kop opnieuw opsteekt.

Discipline

Ik heb geen idee wanneer het begon maar ik kreeg het frequent te horen. Johan jij hebt veel potentieel, maar te weinig discipline. Mijn vader hamerde heel hard op discipline en vooral aan mijn gebrek er aan. Goed bedoeld, daar ben ik nu zeker van. Ik deed mijn best maar het was niet voldoende.

Zelfs het leger kon me tijdens mijn legerdienst geen discipline bijbrengen.

Ik ben doorheen de jaren gaan geloven dat ik geen discipline heb. Gestructureerd en georganiseerd werken, is dan ook niks voor mij.

En toch is dat wat we onze klanten aanleren om beter om te gaan met hun beperkte middelen.

Beter omgaan met je beperkte middelen gaat niet over discipline. Geloven dat het gaat over discipline, is je ‘programmeren’ om te falen. In mijn boekje gaat het over mentale energie.

Ja, klopt. Je kan argumenteren dat het gewoon een ander woord is voor discipline. En ik zal je nog gelijk geven ook. Misschien staan discipline en mentale energie in het woordenboek als mekaars synoniem. Het verschil voor mij is dat mentale energie of aandacht geen negatieve connotatie heeft. Jawel, voor mij. Ik denk dat het heel persoonlijk is. Dat woorden kracht hebben, leerde ik van marketing. Ook de woorden op je todo lijst. De e in ons success anagram staat voor emotie – vrij. En we bedoelen dan negatieve emotie.

Maar terug naar mentale energie. En naar waarom ik denk dat het de sleutel is om je doelen te bereiken.

Ons brein wil vooral energie bewaren voor de belangrijkste taak die het heeft. Dat proces heeft er tot geleid dat we geprogrammeerd zijn om makkelijke dingen te doen. Ons brein wil succes en het wil het nu. De belangrijkste reden waarom Ja/Nee mailtjes nooit in je inbox blijven staan.

Om zaken te doen die niet-makkelijk zijn, heb je energie nodig. Energie in je hoofd. Voldoende mentale energie hebben om de weerstand die moeilijke dingen vragen te overbruggen. Heb je die mentale energie, die wilskracht niet (meer) dan doe je makkelijke dingen. Jij, ik, iedereen.

We gaan dan mailtjes afwerken, in plaats van prioriteiten te maken. We gaan dan chocolade eten in plaats van een gezond slaatje te maken. We kijken dan nog naar een volgende aflevering in Netflix. Hell, zelfs dat laatste hebben ze nog makkelijker gemaakt. Je moet enkel nog maar wachten. De volgende aflevering start in 14 seconden.

En dan zeggen we daarna meestal dat we geen discipline hebben. Discipline lijkt me zo’n wel of niet woord. Je hebt het of je hebt het niet.

Mentale energie heeft een spectrum. Doorheen je dag zijn er momenten dat je veel energie hebt en momenten dat je weinig energie hebt om de weerstand te overbruggen.

Het zou geweldig zijn wanneer je on the spot mentale energie kan opwekken wanneer je geconfronteerd wordt met een moeilijke taak en veel keuze hebt voor andere makkelijke zaken. Als er geen andere keuze is, is het makkelijker om die moeilijke taak te volbrengen. Je (brein) wil immers succes.

Er zijn twee principes die je kan gebruiken. Dat geldt niet alleen voor je mentale energie maar ook voor je fysieke energie en ook voor je geld.

1. Minder mentale energie uitgeven
2. Meer mentale energie generen

Vervang mentale energie door geld en je hebt de strategie om een bloeiend bedrijf te hebben en te houden.

Minder mentale energie uitgeven wordt een ander artikel.

Creëren van meer mentale energie.

1. Optimaliseer je slaap.

Ik bedoel niet een uur minder slapen. Extra Tijd zonder extra (mentale) energie is verspilling.
Ik bedoel de kwaliteit van je diepe slaap en je remslaap verbeteren waardoor je meer energie hebt doorheen je dag.

Ten huize Dhaeseleer-Spitaels zijn we enthousiast over onze slaap ’tracker’. Sylvianne en ik hebben beiden een Oura-ring. We waren bij de eerste klanten van Oura twee jaar geleden. We hadden dit bedrijfje ontmoet op de tweede Biohacking conferentie. Onze Oura ring geeft ons ’s morgens een meting van de kwaliteit en ook de kwantiteit van onze slaap.
We zijn zo enthousiast over onze ring dat we onmiddellijk intekenden voor de volgende versie die in april 2018 geleverd wordt.

Ondertussen deed ik tientallen experimenten om mijn slaap te verbeteren. Een e-boekje over 99 experimenten die je kan doen om je slaap te verbeteren is in de maak. Het staat op mijn Masterlijst.

2. Vergroot je fysieke energie

Er is een relatie tussen je fysieke energie en je mentale energie. Niemand heeft studies of onderzoeken nodig om dat te geloven. We hebben genoeg kilometers op onze teller om die link te zien.

Ik ben fan van onder andere het boek van Dave Asprey – Headstrong om je fysieke energie te vergroten. Een aantal van de suggesties van Dave zijn niet makkelijk. Cryosauna of omgekeerd hangen als voorbeeld. Dat zijn misschien moeilijke dingen om te doen.

Een mooi brugje naar strategie drie om meer mentale energie te bekomen.

3. Doe dagelijks een aantal moeilijke dingen

Op Instagram volg ik Jocko Willink een ex-marinier die dagelijks om 430 in zijn gym staat om zijn dag te starten met hard labeur. Als ik twijfel om iets moeilijk te doen hoef ik maar even door stream te lopen. Wat een wilskracht heeft die man.

Zijn statement is Discipline equals Freedom. Het vrijheidsgedeelte vind ik wel best ok. Dat discipline gedeelte vind ik minder. Hoewel ik wel erken dat structuur orde geeft, maar ook vrijheid. Het is niet omdat ik iets begrijp dat ik het leuk vind. Het is niet omdat het de waarheid is dat het makkelijk is om het te accepteren.

Jocko inspireert me om moeilijk dingen te doen. Moeilijke dingen doen heeft een impact op de grote van mijn batterij mentale energie.
Wanneer je een bepaald domein van je leven aanpakt heeft dat ook zijn weerslag op een ander domein.

Als je georganiseerder gaat werken heeft dat een positieve impact op je sporten. Wanneer je meer gaat sporten, heeft dat een positieve impact op je dieet.

Iets moeilijk doen in een bepaald domein van je leven heeft een positieve weerslag op andere domeinen.

Het is je systeem tijdelijk in je stretchzone brengen waardoor je de capaciteit van je mentale batterij kan groeien.

Er zijn initiatieven genoeg waardoor je tijdelijk moeilijke dingen kan doen. Momenteel is er onder andere tournee mineral.

Maar je hoeft niet mee te doen. Je kan dagelijks je aantal push-ups vergroten, één minuut meer mediteren, of alle dagen minstens één kilometer gaan lopen. Of iets anders dat je moeilijk vindt, toch doen.

Mental energy equals control. Dat vind ik beter, Jocko. In ieder geval beter voor mij.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Wat doe jij deze week om me je mentale energie te vergroten?

Same, Same but Different

Andere artikels op onze site over hetzelfde thema

Pin It on Pinterest

Share This