Selecteer een pagina

Door uit te stellen, word je bestolen van je productiviteit.

Je verliest je gevoel van realisatie en je bereikt een deel van je doelen al helemaal niet meer.

Door zaken uit te stellen verlies je tijd, je focus en je energie wordt er ook niet groter door.

Het ergste is dat uitstellen ook een impact heeft op je zelfvertrouwen.

Uiteindelijk verlies je ook geld door uit te stellen.

De impact op je T.E.A.M. is desastreus.

Waarschijnlijk ben je na het uitstellen ook nog kwaad geweest op jezelf. De tweede pijl waar Steven en ik het af en toe over hebben in onze podcast.

Het plezier van uitstellen

Bij de research voor dit artikel vond ik deze podcast : The Joy of procrastination. (Heb hem aan mijn lijstje in Overcast toegevoegd – ik heb Extreme Productivity met Kevin Kruse uit de lijst gehaald.  Eentje in = eentje uit. Sorry Kevin ).

Ik vind het een prachtige titel.

Stel dat je plezier zou beleven aan uitstellen en/of dat je nodeloos uitstellen de baas zou zijn.

Een complete U-bocht.

Bescherming

Uitstellen is een beschermingsreflex van ons brein.

We hebben een actie op onze lijst. Maar we zijn (mentaal) moe en ons brein kiest voor een escape route door een andere makkelijke actie te kiezen.

Instant gratification. Een belangrijk programma in ons brein, dat ons in de huidige realiteit meer en meer problemen bezorgt.

Maar er is ook nog een ander scenario mogelijk.

We moeten iets doen. Het is niet zo makkelijk. We willen eraan beginnen maar ons brein bedenkt allerlei scenario’s wat er nog allemaal op deze actie gaat volgen. Misschien is het nog veel werk of is het iets waar we bang voor zijn. Ons brein panikeert en onze amygdala wordt te hard getriggerd. Daardoor wordt ons zoogdierenbrein de baas en gaat we in een vluchtmode.

Tuurlijk, soms ook in een vechtmode. Maar dan is er geen probleem van uitstellen, dan doen we acties. De echte deadline, we kennen dat allemaal. We moeten daarvoor wel een prijs betalen.

Maar wanneer we in een vluchtmode gaan, doen we allerlei andere zaken.

Uitstellen de baas

Ik stel uit, jij stelt uit, iedereen stelt uit. Er is geen uitzondering op deze regel.

Dat hebben we van de baan.

Je zal ook altijd zaken moeten uitstellen. Er is gewoon te weinig tijd, energie, aandacht en geld om alles te doen.

Het is niet dat uitstellen een of nul is. Het is een spectrum waartussen je je beweegt. Wanneer je op dat spectrum in de goede richting schuift dan is er vooruitgang.

Gebruik de volgende strategieën om in actie te raken en zeker de tweede pijl niet naar jezelf te schieten.

1. Doe iets extreem met je lichaam

De makkelijkste manier om je zoogdierenbreins aandacht naar iets anders te leiden is iets extreem te doen met je lichaam.

Extreem is persoonlijk.

Koud water werkt steeds bij mij. Iemand fan van een koude douche?

Het genereert energie die ik dan kan gebruiken om die moeilijke taak af te werken.

2. Vind je trigger

Uitstellen is gedrag.

Volgens C. Duhigg is elk gedrag het gevolg van een trigger. Ik geloof dat ook. Ik zie het bij mezelf bijvoorbeeld als ik email zie ga ik email lezen. Eén van mijn vele triggers die me verleiden naar mijn inbox.

Je hebt dus triggers die je uitstellen starten.
Het kan je omgeving zijn, je mood, het moment van de dag of…

Bewustzijn en reflecteren helpt je om deze triggers te vinden.

3. Verander je werkwoord

Woorden hebben kracht. Woorden dragen een lading. Verhalen, marketing maken ons emotioneel en zetten je wel of niet in beweging.

Check je Todo lijst.

De zaken die je al drie weken aan het uitstellen bent, hebben werkwoorden die je niet doen starten. Test eens met andere werkwoorden.

4. Ga ergens anders zitten

Verander je omgeving. Daardoor verander je ook de trigger.

Austin Kleon heeft 2 werktafels. Eentje voor analoog werk en één voor digitaal werk. Je hebt andere triggers nodig om een ander soort werk te doen.Wanneer je altijd je ideale week op dezelfde plaats doet, dan wordt die plaats ook een trigger voor je ideale week.

5. Start klein

In ons SUCCESS-anagram staat de tweede C voor concise, maar het ook de eerste S kunnen zijn van small.

Wanneer iets klein is, wordt het makkelijker om te starten. Instant Gratification, iemand?

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

6. Doe moeilijke dingen

Buiten je comfortzone gaan, zorgt ervoor dat je je brein traint dat ‘moeilijke’ dingen doen geen gevaar betekent.

Ik had vorige week reeds verteld dat dit de mantra voor 2018 is.

7. Stel meer uit

Wanneer je teveel zaken tegelijkertijd start, gaan je lopende projecten niet vooruit of minstens minder snel.

Beperk je Masterlijst. Gebruik daarvoor je incubatielijst.

De kans is groot dat het binnen een paar dagen het nieuwe item helemaal schrapt van je lijst.

Meer uitstellen om minder stress te hebben.

8. Gooi het in je inbox

Heb je een mentale pop-up die aandacht weghaalt, gooi het nieuwe item dan in je inbox.

Ik gebruik zelf de volgende regel. Ik mag alles doen, indien het op de lijst staat. Het beschermt me heel goed tegen impuls-acties. Het alter-ego van impulsaankopen.

Volg je die regel dan zelf, Johan?
Ja. Meestal. Zelfs sommige dagen honderd percent. Sommige dagen minder dan ik zo willen. Want ik heb die regel zelf zo hard nodig.

9. Regel accountability

Eén van de inzichten waar ik de voorbije jaren ongelofelijk dankbaar voor ben is dat accountability waarschijnlijk de grootste hefboom is om mijn gedrag te veranderen.

Ik ben een introvert. In mijn Mbti profiel is er geen twijfel over mogelijk. Een zeer duidelijke Introvert.

Maar om mijn gedrag te veranderen heb ik andere mensen nodig. Is er iets voor je belangrijk, dan is het belangrijk genoeg om accountability te regelen. Vraag iemand die je betrouwt om je op het spoor te houden.

10. Pak een kleine actie aan, net voor het moeilijke

Sommige experten zullen je vertellen dat je het moeilijkste eerst moet doen. De befaamde kikker van Brian Tracy. Ik ben ook voorstander van deze strategie met een kleine aanpassing. Zorg dat je eerst een kleine actie doet, zodat je momentum, snelheid krijgt. Met snelheid en momentum wordt alles makkelijker.

11. Adem

Ja, ja, Johan.
Als ik dat vergeet, dan stopt alles.Ik weet het. Het is onmogelijk om niet te ademen. Probeer het maar. Ik wacht wel even. Via het boek “The Oxygen Advantage” dat ik zeker ga herlezen in 2018 leerde ik dat je on the spot energie kan oproepen. Door traag in te ademen (zes tellen), en snel uit te ademen (2 tellen) doe dit vijf keer. Je voelt je energie vergroten.

Ik gebruik de app OAK op mijn iphone. Tellen en ademen tegelijkertijd loopt altijd mis bij mij. Ik verlies steeds mijn draad.

12. Luister naar iets inspiratievol

Als ik een trap onder mijn kont nodig heb, luister ik graag naar Gary V. Gary is een Amerikaanse ondernemer die de zaken zodanig benoemt zodat ze gaan resoneren bij mij. Daarnaast hoor je zijn energie in zijn dagelijkse podcasts. Hij heeft ook vier bestsellers geschreven. Je kan de boeken ook beluisteren via audible.

Waarschuwing : hij gelooft niet politieke correctheid.

Bij mij zorgt hij elke keer voor een duwtje in de rug.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest
Wat zijn jouw strategieën waarmee je het uitstel beest de baas gaat?

Same, Same but Different

Andere artikels op onze site over hetzelfde thema

Pin It on Pinterest

Share This