I’m my own worst enemy
Heb je de song van Lit ooit gehoord met de titel I’m my own worst enemy? Ja, ik weet het is van de vorige eeuw, in een periode dat pop punk populair was.
De titel vat wel goed samen hoe we onszelf soms saboteren.
Je zou iets willen vragen, maar je doet het niet, omdat je bang bent een nee te krijgen. En omgekeerd: je weet dat je nee MOET zeggen op een vraag, maar je hoort jezelf ja zeggen.
Groeien
Volgens Tony Robbins ligt de echte sleutel voor geluk in persoonlijk groeien.
Uit je comfortzone gaan, stretchen en vooruitgang zien.
Ik merk zelf dat vooruitgang zien (ik ben aan het crossfitten) mijn motivatie voedt. De quote van Anthony Robbins resoneert wel bij me.
Steeds dezelfde dingen doen, is geen vooruitgang. Daardoor blijf je in je comfortzone en hou je de status quo.
Business as usual
Waarom blijven we dan steeds dezelfde dingen doen? We hebben allemaal een comfortzone waarin het goed vertoeven is. Buiten die comfortzone gaan is niet evident.
Ook hebben we niet altijd een strategie om buiten onze comfortzone te geraken en naast het ontbreken van een strategie, geven we onszelf vaak geen toestemming om ongewone dingen te doen.
Screw normal
Een manier om je uit je comfortzone te brengen is de Rejection Therapy.
Ik hoorde voor het eerst over de Rejection Therapy via de samenvatting van de
Bulletproof conferentie door Mark Moschel.
Gelijktijdig was ik het boek aan het lezen: The art of Asking van Amanda Palmer: De kunst van het stellen van vragen. Ik had het boek op mijn masterlijst gezet.
Bijgevolg had ik de voorbije maanden als experiment de Rejection Therapy op mijn Masterlijst staan.
Doel van de rejection therapy
Terug naar de Rejection Therapy. Het doel van de Rejection Therapy is comfortabeler te worden met het krijgen van een nee op een vraag.
Waarom? Ik heb de neiging om in mijn hoofd te denken, dat ga ik niet vragen. Ze gaan toch nee zeggen. En dan vraag ik het niet. Rationeel begrijp ik heel goed dat dit dwaas is. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Dat ze nee zeggen. En heb ik daardoor iets minder? Nee. Dat had ik al toch?
Ik begrijp ook dat de schaal van potentiële ‘nee-vragen’ die je kan stellen glijdend is. Wat voor mij een moeilijk te stellen vraag is, is voor jou misschien een no-brainer.
De Rejection Therapy betekent niet dat je alle vragen gaat stellen. Het betekent dat je meer nee-vragen gaat stellen om buiten je comfortzone te gaan.
Waarom ben ik zelf het experiment aangegaan
- Betere ondernemer worden.Een deel van ondernemen is verkopen. En bij het verkopen krijg je af en toe een nee. Hoe comfortabeler ik word met nee, hoe meer ik verkoop en hoe groter ExtraTijd wordt.
- Over mijn schroom geraken
Ik heb een zekere schroom wanneer ik zaken vraag. En dat is vooral de angst om nee te krijgen, om afgewezen te worden. - Mijn T.E.A.M verder optimaliseren
Ik wil tijd, energie, aandacht en geld optimaliseren. Wanneer iemand iets voor je doet, is dat een goed beheer van je tijd en energie. Ik wil meer gaan delegeren en dit lijkt een mooie stap. - Ik wil buiten mijn comfortzone gaan
Groei ontstaat aan de grens van de comfortzone. Pijnlijk op het moment, zalig daarna. Dat is hoe groeien gaat. - Om mijn moed te verhogen.
Mark Moschel vertelde dat zijn ‘Courage’ groter werd. Courage is één van mijn drie woorden voor 2015.
Eerste schoorvoetend probeersel en aantal voorbeelden
- Jef had nog twee bonnetjes van Dreamland, ze waren al bijna twee jaar vervallen. In de Dreamland van Ninove hadden we (in feite Sylvianne) geprobeerd om die nog in te ruilen. Maar we hadden nee gekregen.Jef en ik gaan naar Dreamland Zottegem om zijn ‘cadeau’ bonnetjes van het nieuwe jaar in te ruilen. En ik probeer nog eens om de vervallen bonnen te verzilveren. Tot mijn verbazing zegt de jongedame aan de kassa. Ja, ik ga die vervallen bonnetjes aanvaarden. Die eerste zaterdag heb ik wat moeten doen om een nee te krijgen op een vraag.
- We doen in Gent een workshop Master Your Habits. Na de workshop gaan Sylvianne en ik nog een zaal checken voor ons ander programma The League. We wandelen voorbij de Superette. Op de deur hangt kaartje gesloten, maar we willen een zuurdesembrood meenemen. Goede gelegenheid om te proberen. Ik duw op de deur, die gaat open en het blijkt geen probleem om nog een brood te kopen.
- In Zwolle doe ik een workshop voor een klant. De avond daarvoor komen we daar aangereden en willen nog snel iets eten. Naar ‘INgeburgerd’. We hadden ons de rand van de stad geparkeerd. En geen ticketje genomen. Wie denkt dat je om 21 uur in een provinciestadje als Zwolle nog een ticket nodig hebt. We komen na het eten terug aan de wagen er staat iemand met een bakje foto’s te nemen van de auto. Yep. Een bon. 60,60 Euro.Ik vraag die man of hij de bon nog kan annuleren. Ik krijg twee keer nee. Vroeger zou ik dat nooit geprobeerd hebben.
Dit zijn zo het soort vragen die ik een drietal weken bewust heb gesteld.
Wat heb ik daarvan geleerd?
- Het is soms verdomd moeilijk om een nee te krijgen: dat was een serieuze verrassing. Ik krijg op veel meer vragen een ja dan een nee.
- Mensen zeggen vaak ja op een concrete vraag
- Het is niet erg om nee te krijgen wanneer je nee verwacht.
Kader van de potentiële nee vragen?
1. Stel elke dag een vraag waarvan je denkt, daar gaan ze nee op zeggen.
Indien het niet een beetje prikkelt, is het geen vraag aan de rand van je comfortzone. Wanneer je de tegenpartij in de ogen kan kijken wanneer je de vraag stelt krijg je extra punten. Een vraag via telefoon, sociale media of mail zijn minder uitdagend.
2. De vragen hebben een aantal grenzen
• Je doet niks illegaal of onethisch. Dat is natuurlijk voor iedereen verschillend.
• Je vraagt de andere ook niet om iets illegaal of onethish te doen
• Je vraagt ook niet dat de andere iets voor jou betaalt.
Startvragen
Out of the blue iets proberen, is zelden een sterk plan. Als de start niet gekend is en je hebt weerstand om deze oefening te doen, is het een hulp om een aantal startvragen te hebben.
Dat lijkt heel sterk op de eerste succesvolle actie. Een voorwerp in beweging is makkelijker in beweging te houden.
Onderstaand zijn een aantal vragen die je kan gebruiken om te starten. Eénmaal gestart, ben ik ervan overtuigd dat het makkelijker wordt om zelf vragen te bedenken.
Persoonlijk
- Ga naast iemand vreemd zitten en vraag waar ze dat cool gadget gekocht hebben en of je het even mag proberen
- Probeer iets te kopen dat niet verkocht wordt
- Vraag of je met iemand kan meerijden op het werk
- Vraag of je mag voorgaan aan de kassa
- Vraag of je de BTW wel moet betalen
- Vraag in een restaurant of je de keuken mag zien
- Vraag een onbekende of je een selfie mag nemen
Business
- Vraag de klant op voorhand te betalen
- Bel de CEO van een potentiële klant. Probeer maar via het algemeen nummer. Mijn collega Willem doet dat fysiek. Hij noemt dat inbreken. Gaat naar het onthaal en vraagt om de CEO te spreken. Hij heeft geen afspraak
- Bel een lead die niet kocht op om af te spreken voor koffie
- Vraag een referal of een doorverwijzing aan een klant
Foto Rejection Therapy is samengesteld uit element en met dank aan Freepik School Lesson Blackboard Design
Heel concreet, en een paar goede boektips! Dankjewel!