Selecteer een pagina

Voel je ook zo hoopvol bij de start van elke nieuwe periode? De inspiratie en de lessen van de voorbije periode gebruiken om het volgende keer beter te doen. Elk jaar maken miljoenen mensen goede voornemens. We weten nochtans dat zo’n nieuwe periode niks magisch met zich meebrengt.

En toch gebruiken we zo’n arbitrair moment om terug te kijken en vooruit te kijken. Dat is niet erg. Het hoeft niet waar te zijn als het maar werkt.

De stille dag die Jan en ik dit jaar organiseerden gaf me zo’n moment om op een andere manier na te denken over 2016. Een onderdeel van de stille dag is een mindmap of een moodboard maken. Een moodboard geeft je visuele ankers voor de komende periode.

Op mijn board staan een aantal woorden die samen met mijn drie woorden voor mij belangrijk zijn om te verankeren.

Moodboard 2016
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

1. Vrijheid

Dit is een blijvertje. Ik heb heel veel vrijheid nodig.
Dat is ook De Reden waarom ik ondernemer ben geworden. Vrijheid om zelf te kunnen beslissen.

Dan Sullivan heeft een concept dat hij de vier ondernemersvrijheden noemt

Vrijheid van

 • Tijd
 • Personen
 • Geld
 • Purpose

De vrijheid om te kiezen hoe je je tijd zal gebruiken. Om te kunnen werken waar en wanneer je wil. Of niet wil. De vrijheid om te kiezen wanneer ik ga sporten.

De vrijheid om te kiezen met wie je samenwerkt.

De vrijheid om te investeren in wat je wil investeren. Ook financiële vrijheid.

En voor mezelf de belangrijkst vrijheid, de vrijheid van richting. De vrijheid om je missie te kiezen.

In mijn idee is je beperkte middelen optimaal gebruiken hetzelfde als vrijheid creëren.

In 2016 start mijn jaartraject bij Strategic Coach bij Dans bedrijf. Ik wil er inspiratie en begeleiding vinden om een betere ondernemer te worden. In mijn woorden :  meer vrijheid.

Vrijheid en structuur gaan hand in hand heb ik de laatste jaren ondervonden. Hoe meer vrijheid ik wil, hoe meer structuur ik nodig heb.

2. Je hoeft niet alles te weten

Eén van mijn uitstel-strategieën is willen weten. Ik heb een nood om te verstaan en te begrijpen wat ik doe. Dat heeft me in het verleden geholpen. Dat willen weten en willen begrijpen brengt me heel veel inzichten wat betreft mijn eigen vak.

Op andere domeinen is het beter om het willen weten los te laten. Ik wil meer de mindset hebben als het werkt dan werkt het. Het hoeft niet meer juist te zijn. Stel ik ben ziek. Ik neem een pil. Maar die pil is een placebo. Als het werkt dan werkt het. Het maakt niet uit of het een placebo is.

3. Er is tijd voor alles

Alles heeft zijn tijd. Er zijn momenten om te rusten, momenten om hard te werken. Momenten om iets te beginnen , een moment om iets af te sluiten.

Er zijn momenten om extra op je bord te leggen, momenten om iets af te stoten. Het is niet omdat er tijd is voor alles, dat ik alles ga doen.

Het is een reminder om mijn nee-spier beter aan te scherpen.

4. Geef jezelf tijd cadeau

Van al onze beperkte middelen (Tijd, Energie ,Aandacht en Money) is tijd degene waarop we zelf geen impact hebben. In mijn idee maakt die extra beperking dat tijd onze meest waardevolle middel is.

Jezelf tijd cadeau geven is jezelf het meest waardevolle geven. En ook daarvoor heb ik een reminder nodig.

5. Bekend bemind

De mensen die ik graag zie verdienen een deel van mijn beperkte middelen. In de realiteit en niet in de idealiteit. In 2016 ga ik selectiever zijn wie mijn beperkte middelen krijgt.

6. Rituals

Mijn ochtendritueel heb ik behoorlijk goed gedaan in 2015. Een boek dat me daarbij heel hard geholpen heeft, is de miracle morning van Hal Elrod. In 2016 wil ik ook een avondritueel op poten zetten. Ik merk dat mijn ochtendritueel me de nodige structuur geeft om mijn dag goed te starten. De investering brengt steeds meer op dan dat het kost. Alleen wil ik er nog consistenter in worden. En in 2016 is een avondritueel één van de projecten op mijn Masterlijst voor de eerste maand.

7. Het kanaal van graag traag

Misschien ben je net als ik nogal ongedurig – ongeduldig. Ik zou dan makkelijk verleid worden om het volgende nieuwe te proberen. Terwijl ik nog niet genoeg kilometers op de teller heb met het oude.

Sommige zaken hebben nu eenmaal tijd nodig. Tijd om de kritische massa te bereiken en resultaten te zien. En daarvoor heb ik absoluut een reminder nodig.

Het Kanaal van graag traag.

8. Ik weet dat ik altijd opnieuw kan beginnen

Een geruststelling die ik nodig heb om ‘mogen’ fouten te maken. Er is geen fout zo erg dat er geen tweede kans mogelijk is. Wanneer je wil vooruitgang boeken zal je noodzakelijker wijs fouten maken.

9. Geen uitvluchten meer

Beïnvloedt door het boek dat ik momenteel aan het beluisteren ben. The Achievement Habit: Stop Wishing, Start Doing, and Take Command of Your Life.

Elke keer je een reden geeft waarom iets niet doet, lieg je tegen jezelf is één van de stellingen uit dit boek.

De enige manier om niet meer tegen jezelf te liegen is zorgen voor feedback. Een spiegel om in te kijken. Daarvoor heb ik een aantal technieken.

 1. Journallen (is onderdeel van mijn dagelijks ritueel)
 2. Meten (=weten)
 3. Coaching

10. 10% vet

In 2016 wil ik verder aan mijn gezondheid werken. Ik heb de indruk dat ik nog nooit zo goed in conditie ben geweest dan in 2015. Ik wil mijn vetpercentage dat nu te hoog is verder verlagen.

En 10% lijkt een serieuse uitdaging.

11. 12x

De twaalf werken van Hercules, de twaalf maanden van het jaar, de twaalf boeken voor 2016.

Maar vooral een manier om verder te denken.

Maal twaalf vereist een ander denkpatroon dan +20%. Het wringt met het kanaal van graag traag. En dat is niet de enige paradox waar ik mee worstel.

12. Dagboek

In 2015 schreef ik 296 keer in mijn journal.

Dat kost natuurlijk dagelijks een aantal minuten. Maar dat is een investering die ik ook in 2016 wil doen. In mijn journal schrijven mij inzicht geeft in mijn denkproces. In de zaken waarmee ik worstel. Nalezen van mijn journals geven me extra inzicht. Momenteel gebruik ik een Noteboek in OneNote als mijn journal. Ook het proces om te journallen wil ik verbeteren.

13. Geld is energie

Geld is nog nooit echt belangrijk geweest voor me. Ik heb een rare relatie met centen. In 2016 ga ik die relatie gezonder maken. De zin geld is energie vond ik één van tijdschriften waarin ik aan het bladeren ben.

14. Meten is weten

Meten om te weten. Feedback is heel belangrijk. In al mijn projecten en de veranderingen die ik wil doorvoeren ga ik feedback meer inbouwen. Feedback om te weten en daarna om beter kunnen bij te sturen.

15. 3D : Discipline -Dare en Dedication

Mijn drie woorden woorden voor 2016 mochten niet ontbreken.

16. Zeegroente – zilte delicatesse

Ik zou het niet weten.

Wat zijn jouw ankers om 2016 een succes te maken? Wat staat er op jouw moodboard of mindmap voor 2016? Voeg het toe aan de comments.

Pin It on Pinterest

Share This