Selecteer een pagina

”Momentum

”Bekijk”Boek

Stilstand

Belangrijke Projecten missen snelheid

Je wil toch niet dat je belangrijke projecten ultra traag blijven vooruitgaan?

Vind je het ook fijn om de overblijvende stukjes tijd uit je dag aan je projecten te besteden?

Ben je tevreden wanneer jezelf zo dun moet verspreiden over de projecten die je op lange termijn zullen helpen?

Heb je ook een belangrijk project dat half afgewerkt stilligt, omdat er al weken geen tijd was om acties te doen die dat project vooruitbrengen?

Momentum

Klinkt dit bekend?

Zeg je: “ja dat is juist, maar ik wil dat niet langer zo!”?

Je “toekomst” projecten afwerken naast je operationeel werk is waarschijnlijk de belangrijkste vaardigheid die je nodig hebt als (creatieve) ondernemer, directeur, manager of stafmedewerker.

Er wordt echter zo vaak mee geworsteld. Onze belangrijkste proactieve projecten hebben daardoor geen momentum meer en hun doorlooptijd wordt groter dan nodig.

Zelf hou ik regelmatig een “Momentum Day”, waarbij ik enkel aandacht besteed aan mijn belangrijkste lange termijn projecten, die dan meteen een grote stap vooruit maken. Dat levert mij telkens zoveel voldoening, plezier en momentum dat ik daar de volgende weken extra baat bij heb.

Nood aan Momentum?

Neem dan deel aan

onze “Momentum Day”

In deze “Momentum Day” krijg je van Johan een concrete structuur, bescherming tegen afleiding en accountability van je buur om eindelijk je project(en) het broodnodige momentum te geven.

Het belangrijkste geheim voor extra resultaat is “diep werk” (vertaald uit het Engels: deep work, van Cal Newport).  “Diep” werk is alvast niet je operationeel werk. Het is werk dat in toekomst extra veel gaat opbrengen. Het is ook werk dat niet altijd makkelijk is en daardoor vaak achteruitgeschoven wordt.

Voor veel ondernemers en zeker creatieve ondernemers, managers en kenniswerkers is het moeilijk om in deze “diepe focus mode” te geraken. Die mode waarin het lijkt alsof een uur er vijf waard is. De afleidingen liggen immers klaar om de hoek. We worden langs links, rechts, onder en boven gepusht om wat we aan het doen zijn, te onderbreken en aan iets anders onze aandacht te geven.

E-mails beantwoorden, de nooit stoppende stroom van extra vragen van klanten, medewerkers, de pull van sociale media, … het lijkt alsof het dweilen is met de kraan open. Je aandacht wordt alle kanten heen getrokken.

“Als ik toch maar eens dit belangrijke project proactief zou kunnen afwerken dan wordt alles beter.” Een gedachte die jou niet vreemd is?

Tot 82 % van je tijd op kantoor kan je NIET spenderen aan je belangrijkste projecten. De resterende tijd op kantoor heb je te weinig energie en aandacht om in die diepe focus mode te gaan.

En dit is bijzonder jammer, want naast je voldoening glippen zo ook belangrijke inzichten weg.

De verloren productiviteit kost je business. Toekomstige opbrengsten worden steeds maar vooruitgeschoven.

Een “Momentum Day” met volop tijd, energie en aandacht voor je belangrijkste project

Stel je voor dat:

R

op het einde van je dag zoveel vooruitgang geboekt hebt, dat je de finishlijn van je project kan voelen of dat je een rondje betaalt omdat het project eindelijk klaar is

R

je een structuur en een omgeving vond die je diep focus werk stimuleerden en mogelijk maakten.

R

je goesting hebt om nog meer “diep focus” werk in je leven te brengen.

R

je de volgende dag nog verder gaat op het enthousiasme en het resultaat van de voorgaande dag.

R

je opnieuw momentum vindt voor je belangrijkste projecten en doelen.

Als jij dit ook wil, schrijf je dan in voor deze unieke format die je focus vertienvoudigt.

Johan zal je Tijd, Energie en Aandacht bundelen, zodat je belangrijkste project met zevenmijlslaarzen vooruitgaat.

Deep Work

Deep Focus werk zonder afleidingen en onderbrekingen

“Gefocust zijn” is niet iets waar ons brein voor  ‘ontworpen’ werd. Integendeel, zelfs. Wanneer ons brein ons gedurende onze vroege evolutie had laten focussen, dan hadden we het niet overleefd. Gelukkig dus maar dat ons brein niet “ontworpen” was om te focussen.

De “aandachts vervuiling” was vroeger (pakweg 20 jaar geleden) veel lager en ‘deep focus werk’ dus een kleinere uitdaging.

Ondertussen wordt onze aandacht door duizend en één dingen weggezogen en niemand heeft ons geleerd om onze aandacht te beschermen en te richten.

Daarnaast rust er een taboe op het feit dat het niet onze standaard is om geconcentreerd te zijn. De meesten voelen schaamte omdat het niet lukt hun projecten naar de finishlijn te trekken . Het lijkt of we niet hard genoeg ons best doen.

Onze “Momentum day” is het duwtje dat je nodig hebt om vooruitgang te boeken in je project. Het is een dag waar we focussen op diep werk.

De wetenschap van geconcentreerd werk met een snuifje aansprakelijkheid

Als effectiviteit expert houdt Johan ervan om het complexe probleem aan te pakken via praktische trucks die het makkelijker maken.

Een dag vol piek productiviteit die jouw één of twee belangrijkste projecten zoveel vooruitgang bezorgt, dat je deze aanpak zelf wekelijks wil herhalen.

Johan leerde meer dan 7527 kenniswerkers om Meester te worden van hun todo list.  Hij leerde bij Colruyt de kunst en de wetenschap van werkvereenvoudiging.

Het is de missie van de T.E.A.M.-management company (vroeger ExtraTijd) om bedrijven een veilige haven te maken voor de tijd, energie en aandacht van hun kenniswerkers. Dat is niet alleen goed voor het bedrijf maar ook voor het privéleven van de medewerkers.

Slimme Trucks

Welke slimme trucks ga je allemaal ontdekken tijdens de Momentum Day?

Tijdens deze focus dag doe je niet alleen diep werk, maar ontdek je ook een aantal principes die je ook op andere domeinen helpen om je tijd, energie en aandacht te maximaliseren.

Succes in The Dash

Het opdelen van het werk in behapbare stukken. Een streepje tijd waarin je met al je energie en aandacht geconcentreerd werkt op dat ene ding.

The Dash is een periode van 45 minuten gekenmerkt door urgentie, maar het is ook een kleine hoeveelheid tijd die iets vele malen beter maakt. Tijdens 6 van de zeven Dashes ga je ook niet online. We weten allemaal hoe moeilijk het is om onze focus te behouden. We stoppen aan het begin van de dag onze telefoon in een doos zodat ook dit toestel geen nieuwe informatie onder onze aandacht pusht.

Aangepaste Pauze

Een spier wordt sterker door inspanning af te wisselen met de juiste rust. Wanneer je in jezelf geconcentreerd werkt aan je project, dan moet je pauze ervoor zorgen dat je in de volgende sprint opnieuw er volop kan tegenaan gaan.

Daarom hebben we tijdens de pauzes het nodige focus voedsel nodig voor zowel lichaam als geest: Inspanning en ontspanning wisselen elkaar af.

Diep werk in ‘the real world’

We zijn er zeker van dat je meer diep werk in je leven en werk wil. We geven je concrete actiepunten waardoor je meer diep werk kan doen, zonder dat je opnieuw hoeft in te schrijven voor een extra focus dag.  Je mag en kan je natuurlijk altijd inschrijven voor een bijkomende focusdag.  Of je mag zelfs een abonnement nemen.

De “Momentum Day” is conditietraining voor je brein. Maar we doen tijdens de “Momentum Day” ook echt zwaar werk aan één of twee van je projecten. Op die manier hebben we niet alleen onze “Diep Werk”- vaardigheid aangescherpt, maar ook echt werk gedaan.

Doelgerichte output – per expres zo ontworpen

We stellen een einddoel voor de dag, en ook voor elke dash van 45 minuten.

Uit onderzoek blijkt dat dit heel productief is. Doelbewust creëren we de nodige stappen om ons project naar de finishlijn te brengen.

Z

Georganiseerde verantwoordelijkheid

We werken en leven niet in een vacuüm.

Accountability of verantwoording is een kracht die ons op het spoor houdt en ervoor zorgt dat we in een Dash van 45 minuten meer gedaan krijgen dan in drie uur.

Leer Monotasken

Gedurende elke Dash (er zijn er 7 in de Momentum day) focus je je op één taak. Wij houden een groot van de onderbrekingen voor jou tegen. Ook voor je eigen mentale pop-ups hebben we een vangnet.

We starten en eindigen steeds op tijd.

Baas over de weerstand

Seth Godin noemt een groot deel van ons werk ‘Emotioneel werk’. Het is werk dat we liever niet zouden doen. De weerstand steekt zijn lelijke kop op wanneer we ‘emotioneel’ werk moeten doen.

Weerstand zorgt ervoor dat we blijven uitstellen.  Het is de draak die wil voorkomen dat we nieuwe terrein ontdekken. Tuurlijk is dat moeilijk, maar dat is net de reden waarom het waardevol is.

Rituelen

We beginnen en eindigen onze Dashes, de voorbereidingen van Dashes en onze pauzes telkens via een vast ritueel.

We maken ons brein klaar en bereiden het voor om meer diep focus werk te kunnen doen.

Mee met onze aard

Ons brein wil constant de omgeving scannen naar signalen om zeker te zijn dat we gaan overleven. Veiligheid is belangrijk, zodat ons brein die scanmode kan loslaten.

Door de structuur en de omgeving geven we ons brein wat het nodig heeft zodat we ons project vooruit kunnen brengen.

Geïnspireerd op:

  • Deep work van Call Newport
  • Do the work van Steven Pressfield
  • Mindlift van Kasper van de Meulen
  • De vragen en verzuchtingen van de duizenden kenniswerkers die dagelijks struggelen met hun diep focus werk.
  • En ons eigen geworstel om onze niet-operationele projecten het nodige momentum te geven

Overzicht van de Momentum Day

08.15 – 08.45: Welkom

08.45 – 08.55: De scope van de dag (Johan doet zijn Jap, Jap, Jap)
08.55 – 09.00: Voorbereiding Dash 1
09.00 – 09.45: Dash 1
09.45 – 09.55: Pauze 1
09.55 – 10.00: Voorbereiding Dash 2
10.00 – 10.45: Dash 2
10.45 – 10.55: Pauze 2
10.55 – 11.00: Voorbereiding Dash 3
11.00 – 11.45: Dash 3
11.45 – 11.55: Pauze 3
11.55 – 12.10: debriefing

12.10 – 12.55: lunch – gezonde focuslunch door de keukenrevolutie

12.55 – 13.00: Voorbereiding Dash 4
13.00 – 13.45: Dash 4. – online dash indien nodig
13.45 – 13.55: Pauze 4
13.55 – 14.00: Voorbereiding Dash 5
14.00 – 14.45: Dash 5
14.45 – 14.55: Pauze 5
14.55 – 15.00: Voorbereiding Dash 6
15.00 – 15.45: Dash 6
15.45 – 15.55: Pauze 6
15.55 – 16.00: Voorbereiding Dash 7
16.00 – 16.45: Dash 7
16.45 – 16.55: Debriefing en afsluiten

Praktisch:

  • Je werkt in blokken van 45 minuten heel gericht aan één van je belangrijk(st)e projecten.
  • Tijdens de voorbereiding van die 45 minuten ga je telkens de acties op lijsten die je zal doen in de volgende focus dash en je deelt die met een compagnon (georganiseerde verantwoordelijkheid).
  • Na elke dash is er een gestructureerde pauze, waarbij we telkens iets fysiek inlassen om de productiviteit te verhogen.

PS. Indien je later aankomt kan je alleen de zaal in wanneer de Dash ten einde is en vroeger vertrekken wordt niet toegestaan. Ja we zijn streng. We willen de weerstandsdraak geen voedsel geven.

Investering

Je investering voor de “Momentum Day” is 75,- Excl Btw

De volgende dag gaat door in Everbeek (Brakel) in de Kleppe op Vrijdag 22 februari.

Pin It on Pinterest

Share This