Selecteer een pagina

Wie de micro niet begeert, is de macro niet weert

Geloof je het nog?

“Zo’n kleine aanpassingen die het allemaal veel makkelijker maakt” of “Pas deze ene tip toe en het wordt allemaal beter.” Heb je die dingen ook geloofd in het verleden en was je dan ook teleurgesteld dat het nog niet makkelijk was?

Ik ook.

Ondertussen ben ik steeds meer op mijn hoede wanneer ik zoiets lees. Zou ik dan toch minder naïef zijn dan vroeger?
En toch heb ik de kracht van kleine zaken al meerdere keren ondervonden.

Mijn reservaties zitten hem – denk ik – in de belofte dat alles dan makkelijk wordt. Een druppel op hete plaat, is dan wat er door mijn hoofd gaat.

Makkelijk of makkelijker

Het heeft te maken met het verschil tussen “makkelijk” en “makkelijker”.

Het wordt makkelijker, maar nooit makkelijk. Indien het makkelijk zou zijn, zou het bijna vanzelf gebeuren. Nee, het zou dan van zelf gebeuren. Indien prioriteiten maken makkelijk zou zijn, dan zouden we het automatisch doen. Indien nee zeggen makkelijk zou zijn, zouden niet zoveel mensen er mee “struggelen”. Indien gezond eten makkelijk zou zijn, zou het gat in de sociale zekerheid veel minder groot zijn.

Wil dat dan zeggen dat kleine aanpassingen niet meer helpen?
Nee, ben je gek. Het wil zeggen dat het makkelijker wordt, maar niet makkelijk. En, dat vele druppels de plaat wel afkoelen.
Micro-success-acties kunnen het echt veel makkelijker maken voor je.

Macro-fouten

Ons gedrag veranderen is niet zo moeilijk.

Het wordt zelfs makkelijker wanneer we een aantal redenen weten hoe gedrag veranderen ‘niet’ werkt.

Hoe het niet werkt

 1. Geef jezelf een groot doel, een grote visie en hoop dat het juiste gedrag zal volgen.
 2. Vind je passie en alles wordt makkelijk
 3. Vind de juiste informatie, en alles wordt makkelijk. Dat zo willen zeggen dat informatie de enige bouwsteen is om verbetering te maken.
 4. Vernieuw en hou je motivatie hoog en alles gaat vanzelf
 5. Hoop dat je wilskracht groot genoeg is om de verandering consistent te maken.

Drie manieren die wel werken

Volgens BJ Fogg zijn er drie manieren om je gedrag te veranderen.

1. Vind een leven veranderd inzicht zodat je je leven zal omgooien. Ik heb dit nog nooit zien blijven werken. Ik merk wel dat wanneer de pijn groot genoeg is, het makkelijker wordt om zakent doen die de pijn verminderen.
Er zijn redenen waarom het overgrote deel van de personen die een hartaanval hadden hun gedrag niet blijvend aanpassen.

2. Pas je omgeving aan. Andere triggers geven je ander gedrag. Op vakantie heb je ander gedrag. Ja, johan maar dat is omdat ik heb dan extra tijd heb. Nee dat is niet waar, jawel dat is wel waar. Maar er zijn op vakantie vooral andere triggers.

3. Maakt de actie zodanig klein dat mislukken onmogelijk wordt. Geef jezelf micro success acties.

Ik geloof dat BJ Scott een belangrijke manier om gedrag te veranderen vergeten is.

Je sociale context heeft een impact die niet te verwaarlozen is. De mensen die je omringen en of de mensen waaraan jij verantwoordelijkheid moet afleggen, sturen je mee je gedrag.

Waarom je micro-success-acties je naar je doelen trekken?

Micro-success-acties hebben een aantal eigenschappen waardoor ze veranderingen brengen.

Micro-succes-acties zijn altijd concreet.

Je hoeft niet meer na te denken. Ik bepaal elke week zes potentiele klanten die ik ga contacteren. Zelfs hoe ik ze contacteer.
Je brein heeft graag die concrete duidelijkheid. Niet makkelijk genoeg en je brein denkt geef me iets anders. Je breinen willen immers energie bewaren. Beslissen is geen energie bewaren.
Ze zorgen voor instant gratification. Je brein is er je dankbaar voor. Het drupje dopamine dat op de instant gratification volgt maakt je gewoon blijer.

Een micro-success-actie is bijna niet niet te doen.

Jawel twee keer niet. Het kost meer moeite om het niet te doen.
hier

Ze zijn gemakkelijk op te volgen.

Feedback is King, maar accountability is Queen. Dat is één van de redenen waarom we je aan een Guido koppelen tijdens onze workshop Master Your Todo list.

Micro-succes-acties zijn mogelijk onder de twee minuten.

Hoe kleiner hoe beter.

Voorbeelden van Micro-success-acties die je momentum hoog houden.

 1. Schrijf drie zaken op waarvoor je dankbaar bent aan het einde van je dag, het einde van je meeting, net voor je pauze. Kies zelf wanneer je dat doet. Dankbaarheid zorgt voor een contentere jij. In ieder geval zorgt het voor een meer tevredener Johan?
 2. Bij het leegmaken van je inbox doe je alleen zaken die je kan doen in twee minuten of minder. De andere taken gooi je weg of je zet reminders in je elegante betrouwbaar systeem.
 3. Lees één pagina in een boek. Ik kan je de “Daily Stoic” aanraden. Elke dag één pagina met een quote om over te reflecteren. Die oude Romeinen waren nog niet zo gek.
 4. Zet een makkelijke actie als eerste actie op je actielijst voor morgen. Je creëert momentum omdat je iets gerealiseerd hebt. Het zal je goesting om de rest van je dag je todo’s af te werken exponentieel vergroten (Nee, dat is niet waar, maar het kan wel zo lijken)
 5. Zet je ”blue blocking bril” op wanneer je televisie kijkt ’s avonds. Ook indien je nog werk doet op je laptop. Blauw licht ’s avonds heeft een negatief effect op de kwaliteit van je slaap.
 6. Drink een glas water bij de start van je dag. Je brein heeft vocht nodig. Gedurende de nacht verlies je vocht. Aanvullen van dat gemis ’s morgens maakt je brein gelukkig. Wanneer je brein minder struggelt, heb jij het makkelijker.
 7. Begin en eindig je douche met 30 seconden koud water.
  Brr. Jawel, maar twee minuten voel je “King of your World”.
 8. Leg je kledij klaar de avond voordien. Minder beslissingen. Zeker wanneer je ’s morgens wil sporten, is het slim om je sportkledij de avond voordien klaar te leggen.
 9. Maak je bed op ’s morgens. Dank je wel T. Ferris voor deze success-tip.
 10. Maak de titel van je mail zo duidelijk, zodat je weet waarop je wacht, indien je iets nodig hebt van de ontvanger(s). Je moet dan je eigen mail niet meer herlezen om te weten op wat je aan het wachten bent. De titel is genoeg.
 11. Leg 25 gr noten klaar wanneer je veel in de auto zit. De volgende keer dat je honger hebt, zal je geen chocolade gaan kopen.
 12. Bel je familie of vrienden wanneer je ’s avonds in de auto zit. Herken je de triggers? ’s Avonds en de auto. Familie en vrienden tijd.
 13. Stel alle dagen één commerciële vraag. Stuur een mail, een dm op Instagram of bel een oude of potentiele klant om te vragen hoe je kan helpen.
 14. Bedank iedereen die iets voor je doet.
 15. Zet 2 emmers water buiten, zodat je ze ’s morgens over je hoofd kan gieten.Johan, ben je nu helemaal gek geworden?
  Nee, misschien, waarschijnlijk wel.Het is een experiment na het volgen van een workshop Russisch Winterzwemmen. (Instagram link)De ene micro-success actie kan de trigger zijn voor de volgende micro-success actie. En dat begint dan heel hard te lijken op rituelen. Check onze podcast over de avondrituelen van Steven en mezelf of een blogpost hoe een avondritueel je helpt om beter te worden in het afwerken van je Todo lijst.

Pin It on Pinterest

Share This