Selecteer een pagina

Kan je je herinneren dat je ooit in de wagen aan het bellen was en het verkeer helemaal niet meer in de gaten had? Of dat je je sporttas vergat in de sportzaal?

Het is je dus niet vreemd dat je brein je af en toe in de maling neemt. Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet dramatisch.

Er zijn echter gevallen waarbij de afloop dramatisch is, zoals bij de man die zijn dochtertje vergat in de wagen (lees artikel in De Standaard). Dat gebeurt af en toe, en dan vragen we ons af hoe dat kan? Ook al weten we maar al te goed dat we zelf soms zo verstrooid of in beslag genomen zijn dat we alles rondom ons dreigen te vergeten.

Half oktober werd de man door de rechtbank vrijgesproken. Volgens de rechter had de man geen controle over het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat je dingen vergeet.

Aandacht voor je aandacht

Wat je aandacht geeft, groeit. Geef aandacht aan je aandacht en hij zal groeien.

Je aandacht kunnen richten wanneer je het nodig hebt, is de belangrijkste hefboom voor kenniswerkers. Wanneer je grip hebt op je aandacht, krijg je veel meer gedaan, waardoor je extratijd krijgt voor andere zaken.

De jacht op onze aandacht is open.

Het gaat dus in feite niet alleen over onze hersenen, het gaat vooral over onze aandacht.

En laat nu net de jacht op onze aandacht open zijn. Overal wordt er immers aan onze aandacht getrokken en gesleurd.

Mijn vorige werkgever heeft graag dat de klanten winkelen zonder een boodschappenlijst. Iemand zonder lijstje koopt gewoon meer dan een klant met een lijstje. De laatste shopper houdt zijn aandacht veel meer op zijn lijstje dan op de rekken, met de verleidelijke aanbiedingen.

Je kent het vast wel: je gaat winkelen zonder lijstje en bovendien met honger.  Wat is het effect op je aandacht? Je aandacht wordt volledig gericht op voedsel. Alléén nog voedsel want je hebt immense honger. En al dat voedsel verdwijnt gretig in je winkelkar.

Je hebt je aandacht slechts beperkt onder controle.

Hoe je aandacht maximaliseren?

Als kenniswerker weet je dat je niet alleen tijd nodig hebt om je werk gedaan te krijgen. Je hebt ook aandacht en bovenop fysieke energie nodig. Wanneer je ’s avonds afgepeigerd op de sofa zit, heb je in principe nog tijd om iets te doen, je kan immers nog wel tv kijken.  Je hebt echter ook energie nodig om je aandacht te richten op iets anders dan die tv en die energie is vaak, jammer genoeg, op.

Je capaciteit om je aandacht te richten is beperkt. Concentratie of gerichte aandacht is de hefboom voor kenniswerkers.

Je kan deze beperkte capaciteit om je aandacht te richten maximaliseren door gebruik te maken van volgende eenvoudige tips:

1. Start met mono-tasking

Multitasking is een echte killer voor je aandachtsboog. Switchen tussen verschillende taken vergroot de tijd die nodig is voor beide taken.

Dit switchen kost telkens capaciteit. Het nemen van beslissingen over waar je je aandacht op richt, ook al is het maar tijdelijk, kost je mentale energie.  Daarnaast wordt elke inspanning steeds afgewisseld met rust, dus ook je rusttijden worden noodgedwongen groter.

Multitasken kost je mentale helderheid.

Dokter Hallowell vergelijkt multi-tasken met het spelen van een match tennis met meerdere ballen tegelijk. Zo’n tennisspel valt slechts even vol te houden, maar zal bijzonder vermoeiend zijn.

2. Leid je aandacht

Wanneer je aandacht kan weggetrokken worden, kan je aandacht ook geleid worden.

Leid je aandacht naar waar je aandacht wil hebben. Een mooi voorbeeld is de auto die je waarschuwt wanneer de sproeivloeistof bijna op is. Niet wanneer je vertrekt, maar wanneer je stopt. Wanneer je vertrekt is het een afleiding. Wanneer je stopt kan het een hulp zijn om je aandacht te richten.

Mag je iets niet vergeten, zorg er dan voor dat het onmogelijk wordt om het te vergeten.

Een takenlijst is een prima hulpmiddel om je aandacht te leiden.

3. Check je aandacht

Je aandacht wordt gemakkelijk genomen. Geef jezelf een signaal om te checken of je aandacht nog is waar je wil dat je aandacht is.  Dit kan je doen door bijvoorbeeld om de zoveel minuten een wekkertje te laten aflopen en bij jezelf na te gaan of je nog met de juiste dingen bezig bent.

4. Neem voldoende slaap

Slaap is belangrijk voor een kenniswerker. Door voldoende te slapen, wordt je capaciteit om je aandacht te richten opnieuw hersteld.

5. Gebruik een methodiek en een tool om je acties te bewaren

Je hebt één betrouwbare tool nodig om je op dagelijkse basis te helpen concentreren op je meest belangrijke en prioritaire taken. Check hiervoor een eerder verschenen artikel.

6. Hou je hoofd leeg

Gebruik de tools die je nodig hebt om je beloftes op te schrijven. Regelmatig voeg je die beloftes toe aan je tool.

7. Rust regelmatig

Gebruik de pomodore techniek om inspanning en ontspanning af te wisselen. De pomodore techniek helpt om je concentratie op een acceptabel niveau te houden.

8. Vind je focuszone

Teveel afleidingen brengen je in staat van hyperactiviteit. Je aandacht is dan heel gefaseerd en verdeeld.

Te weinig afleidingen maken je verveeld. En dat is gevaarlijk. Je aandacht gaat dan naar op zoek naar andere zaken.

Lucy Paladino heeft er een volledig boek over geschreven: Find your focus zone.

 

9. Hou je stress onder controle

Stress heeft een negatieve invloed op de capaciteit om je aandacht te sturen. Neem voldoende pauze, doe iets fysiek en start dan opnieuw je werk.

Pin It on Pinterest

Share This