Selecteer een pagina

Call to action voor een efficiënter leven

Het is zo frustrerend wanneer je zaken in je kalender of je actielijst zet en op het einde van de dag merkt dat je andere dingen hebt gedaan.

Heb jij het volgende al meegemaakt? In je agenda heb je vijf dagen geblokkeerd om te werken aan een belangrijk rapport. Twee dagen zijn voorbij gegaan zonder dat je aan dat rapport gewerkt hebt. Je voelt nu al aan dat het stressen wordt wanneer de deadline nadert. Herkenbaar? Al meer dan 1 keer meegemaakt?

Op je lijstje voor deze week blijven zaken staan die je absoluut had moeten doen. Dat wordt bellen om te melden dat je wat later thuis zal zijn. En ook dat is niet de eerste keer dit jaar.

Je deed niet wat je voorgenomen had. Dat geeft je een ontevreden gevoel. En dat is slechts mild uitgedrukt.

Vooruitgang

Hoe geweldig zou het niet zijn wanneer je belangrijkste werk niet werd weggeduwd door het dringendste werk.

Stel je voor dat je vooruitgang maakt zowel in je korte termijn als in je lange termijn doelstellingen. En je op het einde van de week zelfs nog tijd en energie overhoudt voor andere zaken dan het werk.

Dat wonderlijke gevoel om in controle te zijn.

Slechte marketing

Hoe komt het dat we toch niet doen, wat we ons hebben voorgenomen? Het probleem zit hem meestal in de omschrijving van de opdracht. De omschrijving van onze taak zet ons immers niet aan tot actie.

Hier kunnen we iets leren van marketing. Alle goede marketing zet de luisteraar, de lezer aan tot actie. Goede marketing doet de lezer afstand doen van zijn beperkte middelen voor iets anders. Na goede marketing is er een transfer van middelen.

Op zijn minst is er een transfer van aandacht. Anders is het gewoon slechte marketing. Heel slechte marketing.

Todo-lijsten of kalenders die je niet tot actie brengen zijn zoals slechte marketing.

Call to action

Een begrip uit de stiel van de marketeer is de call to action.  In het kort ook wel CTA.

Wanneer je marketing geen effect heeft, is er geen (goede) call to action geweest. De marketingboodschap had dan slechte conversie.

De vergelijking met je actielijst of kalender wordt nu helder. Wanneer je iets niet doet wat op je lijstje stond is de call to action gewoon niet sterk genoeg.

Converterende Call to Actions maken is zoals een mix tussen wetenschap en kunst. Er zijn een aantal vuistregels die je beter gebruikt.

Onderstaand lijstje zijn de vuistregels voor CTA en hun tegenvoeter in de Master Your Todo-list methodiek.

1. Zijn eenvoudig

Je klant mag geen moment twijfelen aan je boodschap of je verliest zijn aandacht. Je vertelt in eenvoudige woorden wat hij moet doen.

Wanneer je brein twijfelt bij een actie op je actielijst ben je verloren. Op het einde van de week prijkt deze actie nog steeds op je lijst. Je brein houdt niet van onduidelijkheid en het kiest iets eenvoudiger om te doen. Te ingewikkeld is vooraf verloren.

2. Hebben een gevoel van urgentie

Er zijn oneindig veel mogelijkheden voor klanten om iets te doen. Klanten hebben urgentie nodig om een beslissing te nemen en onmiddellijk tot actie over te gaan. Vaak gebruikt men een deadline, een eindig aanbod – snel beslissen is de boodschap.

Een todo-lijst zonder einde bevat te weinig urgentie voor een groot deel van de items. Bepaal de capaciteit voor de komende week. Je zal merken dat er een grens zit op de capaciteit die je hebt. Een actielijst die op het einde van de week leeg moet zijn, creëert urgentie.

3. Zijn enkelvoudig

Het Engelse woord is singular. Een Call to Action bevat geen twee dingen die aan je klant vraagt. Een goede CTA vraagt 1 duidelijk iets aan de klant: bestel, koop, schrijf in, ….

Voor het zelfde project op je masterlijst heb je 1 eerstvolgende actie op je actielijst voor deze week. Behalve wanneer je acties onafhankelijk van mekaar kan doen. Of wanneer dat project niet belangrijk is deze week.

4. Hebben een gebiedende wijs in zich

Reserveer je plaats. Download de laatste versie. Een call to action bevat een werkwoord.

Check je actielijst van deze week. Hebben al  je items een actiewerkwoord? Bekijk ook de blokken van tijd die je reserveerde in je kalender. De meeste blokken in de agenda bevatten geen call to action.

5. Bevatten emotie

Emoties zetten je in beweging.  Emotie komt van het Latijnse woord movere. De vertaling is bewegen. Er is geen neutrale emotie. Ofwel helpt de emotie om te converteren ofwel niet.

Items op je actielijst die je een negatief gevoel geven zullen op je actielijst blijven staan. De items die je positief gevoel geven zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Haal dus de negatieve emoties van je actielijsten. Maak bijvoorbeeld de eerste stap kleiner of maak het jezelf makkelijker om die eerste stap te zetten.

6. Zijn duidelijk

Eén van de mantra’s in online marketing is “Don’t make me think”. Doe de bezoeker van je website niet denken, maar klikken.

Wanneer je nog moet nadenken over wat op je actielijst staat, is de kans bijzonder groot dat je iets anders gaat doen. Doe je denkwerk vooraf , tijdens je ideale week moment.Lees ons eerder verschenen artikel over actielijsten.

7. Ze worden getest

Een call to action die niet converteert, wordt vervangen door een andere die ‘waarschijnlijk’ beter zal converteren. Maar dat wordt getest. In online of in direct marketing is testen van een call to action een wetenschap. Wist je dat het boek “The 4 hour work week” getest werd op de sociale media. Deze titel converteerde het beste van alle opties en werd de titel van de bestseller van T. Ferris.

Een item op je actielijst dat aan het einde van de week niet werd uitgevoerd, converteert niet. Verander dat item, maak het eenvoudiger, maak het kleiner en test opnieuw. Je hebt een nieuwe kans de volgende week.

Pin It on Pinterest

Share This