Selecteer een pagina

Je ondernam waarschijnlijk al meerdere pogingen om jezelf beter te organiseren, meer te mediteren, regelmatiger te sporten, elke week een artikel te schrijven. Vul de waslijst van gewoontes gerust aan op je (interne) wishlist.

Je trekt hard aan die kar en toch wil het niet lukken. Je laat na een aantal keer steeds opnieuw los. “Te weinig zelfdiscipline of te weinig karakter”, zeg je tegen jezelf. “Dat is nu echt niks voor mij”, is je conclusie.

Sabotage

Stel je eens voor dat je al je doelen bereikt. Gewoon doordat je jezelf niet meer saboteert. Je gewoonten en je projecten lopen samen en daardoor bereik je de doelen die je zo graag wilt.

Hoe voel je je dan? Succesvol? Ja. Je ziet en voelt vooruitgang en wat is er fijner dan dat?

 

Tegenwerkende krachten

We trekken of duwen aan onze kar van gedragsverandering. Hoe zwaarder beladen de kar, hoe groter de inspanningen die we moeten leveren. Hoe meer wrijving, hoe meer moeite we hebben om er beweging in te krijgen. Hoe meer de kar zelf weegt, hoe zwaarder het is om die ook maar een beetje vooruit te krijgen.

Iets meer/minder

Ik geloof niet in discipline. Tenminste, niet als de heilige graal voor gedragsverandering.

Ik geloof wel dat we ’s morgens opstaan met een bepaalde hoeveelheid mentale energie. Een hoeveelheid die ons toelaat om beslissingen te nemen en om te vechten tegen krachten die onze doelen in de weg staan.

In ons model rond gedragsverandering zijn er 10 krachten. Die staan in de juiste richting of net niet. Er is geen neutraal terrein. Het is voor of tegen. Helpen of tegenwerken. Een stuwende kracht of een extra wrijvingskracht.

Krachten die in de verkeerde richting staan, kosten je mentale energie wanneer je beslist om die actie toch te doen. Want je moet die extra wrijving over je gewenste gedrag te bereiken.

Wat kun je met die krachten doen?

Je kunt de krachten die in ‘juiste’ richting staan, vergroten of de krachten die tegenwerken, verminderen. Wat ga je doen? Vergroten of verminderen?

Zoals Peter Diamandis, CEO van XPRIZE, zegt in zijn eigen credo: “When given a choice… take both!!”

Kies dus voor beide aanpakken: vergroot de krachten die aan de kar trekken, en verminder de krachten die je tegenhouden. Bij gedragsverandering heb je altijd de keuze om jezelf minder te saboteren en/of jezelf meer voort te stuwen.

Maar hoe kan minder beter zijn? Dit zijn alvast vijf voorbeelden:

1. Doe minder wat iedereen doet

Het is veilig om te doen wat iedereen doet. Alleen levert dat ook de resultaten van iedereen op. En die zijn gemiddeld.

Zoek uit wat uitschieters doen. Die doen iets anders dan het gemiddelde. Daarom beschouwen sommigen hen als freaks. Dat is niet erg. Dat bestempelen is een typische uiting van een gemiddelde kenniswerker.

Denk aan wat schrijver Tony Robbins zegt: “Succes leaves clues”. Kopieer het gedrag van mensen die het succes hebben dat jij wilt.

2. Start minder veranderingen (tegelijkertijd)

Probeer je te veel karren tegelijkertijd in beweging te krijgen? Dan staat alles stil. Start bijvoorbeeld niet met diëten en timemanagement op hetzelfde moment.

Wanneer je succesvol één gewoonte een maand hebt volgehouden, voeg je er nog een toe. Je kar is dan sterk genoeg om er een extra gewoonte bij te laden.

3. Omarm minder grote stappen

Eén stap is beter dan geen stap. Elke dag vijftien minuten schrijven is beter dan eenmaal in de week twee uur. Je mag meer doen, maar doe minimaal die vijftien minuten per dag.

Baby steps, baby! Die kleine stapjes, consistent gezet, maken het verschil.

4. Beloon jezelf niet wanneer je het gedrag niet vertoont

Gedrag dat beloond wordt, wordt sterker. Positieve feedback is één van de sterkste beloningen.

Elimineer dus de beloning voor het gedrag dat je wilt stoppen.

Een voorbeeld: je bent later dan verwacht op een vergadering. Je bent dus té laat. Je collega’s herhalen wat je gemist hebt. Maar net dat zouden ze beter niet doen wanneer ze je op tijd op de vergadering willen. Want zo belonen ze je gedrag. Als je geen nadeel ervaart bij te laat komen, waarom zou je dat gedrag dan veranderen?

5. Elimineer triggers uit je omgeving

Je gedrag wordt gestart door een trigger. Zowel een interne als een externe trigger kan aanleiding zijn voor het saboterende gedrag.

Volgens sociaal wetenschapper BJ Fogg  zijn er maar drie manieren om je gedrag blijvend te veranderen.

  1. Een openbaring
  2. Het veranderen van je omgeving
  3. Kleine stapjes

Onderschat jij ook de kracht van je omgeving? Je omgeving zit nochtans vol triggers die een bepaald gedrag in gang zetten.

Verander je omgeving en je verandert je gedrag. Wat houdt je tegen om een klein experiment te doen? Haal een aantal triggers weg.

Welke tegenwerkende kracht haal jij weg?

Pin It on Pinterest

Share This