Denk je soms ook dat indien je meer tijd had, je ook aan de lange termijn zou kunnen werken? Indien het maar eens wat rustiger zou zijn, dan werd alles beter en makkelijker. Indien je maar wat minder email zou krijgen zou het beter gaan. Indien…
Je voelt je slaaf van het dringende, het operationele en de ad-hoc zaken die op je bord belanden. De korte termijn is meester. De lange termijn is voor later.
Tijdsmeester
Kun je je voorstellen dat je meester bent van je tijdsgebruik? Meester zijn over de balans tussen de korte en lange termijn, tussen het reactieve en het proactieve, tussen heden en toekomst.
Blinde lange termijn vlek
De meeste mensen die ik tegenkom voelen zich slaaf van het laatste en het luidste. Ze laten het dringende voorgaan op het belangrijke. In veel gevallen omdat ze geen zicht meer hebben op het belangrijke. In andere gevallen is het belangrijke van hun radar verdwenen. Maar meestal is het dringende makkelijker om te doen dan de lange termijn (het belangrijk).
Proactief zijn = lange termijn denken
Indien je meer proactief wil worden dan zijn er verschillende mogelijkheden. Ze komen allemaal neer op andere handelingen doen. Een andere aanpak leidt tot een ander resultaat. Dezelfde aanpak geeft je hetzelfde resultaat.
Process nieuwe informatie na een bepaald tijdstip. Mijn vriend Taco Oosterkamp heeft de Regel van veertien. Voor twee uur in de namiddag geen reactief werk. Behalve wanneer je werk reactief werk is. Gelukkig is dat laatste voor de meeste ondernemers, managers en kenniswerkers niet zo.
Geen nieuwe input voor veertien uur. Alleen maar voorafbepaald werk doen. De inbox blijft onaangeroerd, de telefoon van de haak en de deur blijft dicht. Zijn er dan geen uitzonderingen? Tuurlijk, maar de regel is anders.
Vertel tegen je omgeving dat je een experiment doet om te bepalen of de regel van tien, elf, twaalf, dertien of veertien iets voor jou is. Je omgeving kan beter om met experimenten dan met veranderingen in de status quo. Er zal minder weerstand zijn tegen je nieuwe gedrag.
Klok met gouden kwartieren
Vind je gouden kwartieren. Je gouden kwartieren zijn de kwartieren waar je mentale energie, aandacht en wilskracht het hoogst zijn. Die kwartieren zorgen voor de meeste van je output. Gebruik je gouden kwartieren om dichter naar de lange termijn te gaan.
Experimenteer met verschillende tijdstippen om je gouden kwartieren te vinden. Zorg dat de omstandigheden van je experimenten gelijkaardig zijn. Tussen vijf en zeven is de wereld aan deze kant van de aardbol stil. Tussen tien en twaalf is dat minder indien je daar niet zelf voor zorgt. Trek de juiste conclusies over je gouden kwartieren door voor gelijkaardige omstandigheden te zorgen.
Check het boek geschreven door Laura Vanderkam : ‘Wat succesvolle mensen doen voor het ontbijt’.
Definieer projecten en taken op je masterlijst die je naar de lange termijn gaan brengen. ‘Meer inhouse workshops’ wordt dan ‘geslaagde VOV beurs’ en ‘process opzetten behandeling inhouse vragen’. Maak projecten die een finishlijn hebben. Zorg dat je projecten op je masterlijst kan afstrepen binnen de tijdspanne van negen maand. Afgestreepte projecten brengen je een stapje dichter naar waar je wil zijn op de lange termijn.
Maak de lange termijn projecten gemakkelijk om te doen. Wat is het eerste kleine succesvolle stapje dat je kan doen? Zet dat op je actielijst voor deze week.
Blok een (of meerdere) dagen in de maand. Werk op die geblokkeerde dagen alleen aan je lange termijn. Andere zaken worden voor een paar dagen op stop gezet. Je komt dan in een flow die het makkelijker maakt om aan je lange termijn projecten te werken.
Doe eerst het belangrijke en dan pas het dringende. Het dringende zal toch gebeuren indien het echt dringend is. In een aantal gevallen zal het dringende toch niet zo belangrijk blijken te zijn. Gooi de ad-hoc eerst in je inbox en process deze later.
Bepaal je ideale dag. Hoe wil je dat je ideale dag eruit ziet? Indien je geen beperkingen hebt wat betreft ruimte en tijd, hoe zou je ideale werkdag er dan uitzien? Welke omstandigheden heb je nodig om zowel de korte termijn als de lange termijn samen te brengen?
Trackbacks/Pingbacks