Selecteer een pagina

De meeste zaken waarvoor je schuldig voelt, zijn normaal.

Heb jij ook dat je zo vaak denkt, had ik maar toegepast wat ik al wist? En in mijn geval volgde daar vroeger op in plaats van dat extra boek te lezen. Mijn uitstelstelstrategie is meer willen weten.

Je wist wel wat je moest doen maar je deed het niet. Of je deed iets, wat je niet echt wou.

Of heb je ooit al mindless email gelezen? Compulsief Send/Receive – F9 in Outlook – drukken terwijl je reeds honderd emails in je inbox hebt?

Iemand anders lijkt de touwtjes in handen te hebben of op send/receive te drukken. Ik bedoel dan niet je manager of je baas, maar die andere persoon in je hoofd. Degene die je slechte raad geeft in het moment.

Meestal ben je daarna kwaad op jezelf, alsof het nog niet erg genoeg was.

Groei

Ik geloof dat je wil groeien. Het is iets zo fundamenteel, onze ingebakken drive om beter te willen worden. Het is iets dat ons bindt. We willen meer kunnen met onze beperkte middelen.

Dat is toch zo! Dat is wat ik geloof.

Dan is vooruitgang belangrijk.

Wanneer je vooruitgang ziet, krijg je automatisch nog meer goesting om het nog beter te doen.

.

Helemaal geweldig wordt het wanneer je die vooruitgang kunt bekomen in een flow. Soms moet je hard vechten om vooruitgang te zien.

Kennisgemis

We weten te weinig hoe onze belangrijkste werkinstrument van ons in mekaar zit. Nergens hebben ze ons geleerd ons brein in mekaar zit en vooral hoe die werking een invloed heeft op wat we doen. Logisch dat het lijkt alsof iemand anders de baas is, en dat we verrast zijn wanneer we andere dingen doen dan we willen.

Wanneer je niet (een beetje) weet hoe een computer in mekaar zit, doet machine af en toe vreemde zaken. Met je brein is dat niet anders.

6 V’s

Net zoals je niet alles moet weten van je computer om er mee om te gaan, hoef niet alles te weten van je brein om met je brein te werken.

Het verschil tussen alles weten over je brein en wat je nu weet, is behoorlijk groot. Ik wil je niet schofferen. Het is bij de meesten van ons zo.

De wetenschap komt steeds meer te weten over hoe die geweldige processor in ons hoofd in mekaar zit.

Wij hebben ons als soort ontwikkeld over een grote periode waarin er ‘te weinig’ zowat alles was om soms zelfs maar te overleven. We zijn bijzonder goed uitgerust om ons ding te doen wanneer er te weinig is. Heb je drie dagen niet gegeten, dan schakelt je lichaam van suiker naar vet als energiebron. Maar een voedseltekort hebben we niet meer. We leven nu een periode van voedselovervloed. Van alles overvloed. Daardoor zijn grenzen weggevallen. Onze evolutie heeft ons goed uitgerust om te overleven wanneer er te weinig is.

Ons brein heeft diezelfde evolutie van beperkt naar overvloed ook meegemaakt. Duuuh.

Wanneer we in de problemen geraken heeft dat alles te maken met de interactie van ons brein en de snel veranderende omgeving die we gecreëerd hebben. Indien we ons brein beter kenden, kunnen we onze omgeving beter aanpassen zodat we met ons brein meewerken. Daardoor kunnen we ons breins potentieel volledig gebruiken.

In mijn zoektocht naar meer resultaat met mijn beperkte middelen stootte ik op een volgende bottleneck. Er is altijd een volgende bottleneck, het stopt nooit. Ik had al een redelijk goed overzicht over mijn todo’s en toch liet ik mij verleiden in het moment om iets anders te doen. Het was niet zo dat ik bewust mijn aandacht ergens anders plaatste. Mijn aandacht werd me ontstolen door iets dat niet op mijn lijst stond. Dat was nog niet het ergste, maar daarna was ik opnieuw kwaad op mezelf omdat het opnieuw gebeurd was.

Mijn bottleneck was dat ik te weinig wist van mijn breinen. Maar zeker niet van de impact die de omgeving heeft op mijn breinen en daardoor dus ook op mijn gedrag.

Ons brein heeft een behoorlijk complexe structuur. Zelfs breinwetenschappers snappen nog niet alles van de grijze massa in ons hoofd. Je hoeft niet alles te weten. Perfectie is zo overrated. Vooruitgang is belangrijker dan perfectie.

In ons hoofd hebben we drie breinen: onze breinstam, ons zoogdierenbrein en onze neo-cortex. In onze evolutie van bacterie tot de soort die we nu zijn, hebben onze breinen zich mee geëvolueerd.

  1. Onze breinstam regelt alle basale functies om te overleven.
  2. Ons zoogdierenbrein is belangrijk voor de overleving van de ‘mensen’soort. Er zijn zes ‘V’s’ die ons zoogdierenbrein gebruikt om te beslissen.
    1. vechten, vluchten of bevriezen (wanneer er gevaar is komt deze patronen naar boven -afhankelijk van het soort gevaar).
    2. voedsel –  om te overleven is energie nodig, voedsel levert ons de noodzakelijke energie. Ik ben het boek Wired to Eat – Robb Wolf aan het lezen. Ik vind er een pak inzichten in hoe voedsel een impact heeft op ons gedrag en hoe ons brein de keuze bepaalt wat we in onze mond steken.
    3. vrijen – zonder seks overleeft de soort niet (voorlopig toch nog)
    4. vrienden: in onze evolutie heeft de ‘stam’ een belangrijke rol gespeeld in het overleven. Het is dan ook normaal dat we van nature niet nee zeggen.Ons zoogdierenbrein is het deel van het brein dat voor systeem 2 zorgt in het model van Daniel Kahneman. Systeem 2 houdt enkel rekening met de 6v’s om te beslissen.
  3. Onze neocortex
    Onze neocortex is wat ons menselijk maakt. Het helpt ons om bewust beslissingen te nemen. Het is het deel dat verantwoordelijk is voor systeem 1 in het beslissingsmodel.
    Wanneer er te weinig mentale energie is ons zoogdierenbrein de baas en wordt je aandacht genomen door één van de zes v’s.
  4. Amygdala
    Een ander deel van onze breinen dat belangrijk is om te begrijpen is de Amygdala.  Het is een amandel vormig deel van ons brein dat onze emoties behandelt.De amydala is een belangrijk onderdeel van ons brein omdat het reageert op gevaarsignalen en ons velig houdt.Het je ooit al overdreven gereageert op een emotionele trigger? Dat noemt een Amygdala hijack. Wanneer de amydala te hard getriggerd wordt, dan zal de amygdala de neocortex afsluiten en de overlevingresponsen overlaten aan je zoogdierenbrein.Dat was een goed proces wanneer de trigger een levensbedreigend signaal was.In onze huidige maatschappij  is een groot deel van de signalen niet levensbedrijgend. Alleen zijn er een pak (push) signalen, die niet echt nodig zijn en onze amygdala triggeren.Het is de amygdala trigger die je gek maakt zonder dat er reden voor is.

 

Wat kan je doen om je niet gek te laten maken.

1. Let op voor beslissingsmoeheid

Egodepletion, beslissingsmoeheid is de staat waar je nog te weinig mentale energie hebt om je neo-cortex te laten functioneren. Op dat moment is je zoogdierenbrein aan de macht.

We maken een vijvendertigduizend beslissingen per dag. Al deze beslissingen kosten mentale energie. Het is niet verwonderlijk dat je op het einde van je dag moe beslist bent.

Hoe minder beslissingen je moet nemen gedurende je dag, hoe meer je over je neocortex kunt beschikken.

PS. Een email zeven keer lezen en niks mee doen zijn ook zeven beslissingen.

1.1  Gebruik onze Master Your Todo list methode
Onze methodiek is gemaakt om zo weinig mogelijk beslissingen opnieuw te nemen. Daarnaast worden dezelfde soort beslissingen gebatched. Je gebruikt je kalender en vier lijsten om je aantal beslissingen drastisch te minimaliseren.

1.2  Beslis voor de komende drie weken welke beslissingen je kan vastklikken
Minder beslissen is steeds beter. Hoe beslis je wat je eet op restaurant? Hoe beslis je welke kleren je draagt? Het is niet toevallige dat Mark Zuckerberg steeds dezelfde output draagt.

1.3 Beslis voor twee weken (een extra experiment) welke beslissingen je niet meer neemt maar door iemand anders laat nemen
Vorig week was ik op restaurant met Geert en Karel. Ik at hetzelfde als Geert, zelfs de bakwijze van mijn steak was identiek. Ook lekker makkelijk voor de keuken.

1.4 Volg voor de komende maand elke week een weekplan wat je gaat eten
Ik kan je de weekplannen van de keukenrevolutie aanraden.

1.5 Zet een aantal grenzen die ervoor zorgen dat je minder beslissingen moet nemen
Hoe dikwijls ga je naar je inbox per dag? Hoeveel tijd spendeer je online? Technologie ondersteunt je makkelijk om die grenzen automatisch te bewaken.

 

2. Bouw je beslissingsroutines

Beslissingen die je meerder keren per dag, week of per maand moet nemen, kosten je minder mentale energie wanneer je een beslissingsroutine hebt.

Je maakt als het ware een pad waar er vroeger een oerwoud was.

2.1.  Gebruik OHIO om minder beslissingen te moeten nemen
Ons beslissingsschema om nieuwe input aan je prioirtiteten toe te voegen is een voorbeeld om zo weinig mogelijk energie te gebruiken om die beslissingen te nemen.

En je hoeft per sé niet ons schema te gebruiken, maar je MOET er één hebben. Want indien je er niet één hebt, heb je er meerdere. In dit geval is dat niet goed, omdat je denkwerk verschillende zaken betekent. Daardoor moet je dezelfde beslissingen opnieuw nemen.

2.2. Bepaal elke week je ideale Week
Hoe bepaal je de prioriteiten voor de komende week?
Wanneer je geen ideale week bepaalt (onze manier vind je hier) zal je gedurende je week veel meer beslissingen moeten nemen. We beginnen in herhaling te vallen. Minder is beter dan meer, bij het nemen van beslissingen.

2.3. Maak een beslissingsroutine voor investeringen
Bij mijn vorige werkgever was het eenvoudig. Indien je kon aantonen dat de opbrengsten groter waren dan de kosten dan kon je investering laten doen.
Hoe beslis jij bij investering over bevoorbeeld je productiviteit? Heb je een idee wat een uur van jezelf waard is?

3. Creëer een aantal routines

Routines zijn een aantal stappen die je volgt om een bepaalde taak of resultaat te bereiken.

3.1 Ochtend- en avondroutine
Opstaan en gaan slapen zijn de belangrijkste routines die je kan hebben omdat slaap de belangrijkste hefboom is om je productiviteit op te krikken.

Alle ‘taken’ die je frequent doet, hebben baat bij een routine.

4. Ondersteun je lichaam bij een aantal taken

Ons lichaam gaat door verschillende cycli. Wanneer een cyclus start, is daarvoor energie nodig. ‘s Morgens moet bijvoorbeeld je bloeddruk stijgen. Daarvoor zal je hormonen aanmaken om die verandering tot stand te brengen. Dat kost je energie. Je kan je lichaam ondersteunen door ‘s morgens een glas water te drinken met wat Himalaya zout in. Je lichaam kan die energie dan later op de dag inzetten.

5. Vermijd stimuli voor je brein

In onze huidige maatschappij krijgen we push berichten via alle mogelijke applicaties. In het moment moeten we een beslissing nemen of we de push notificatie gaan negeren of er op in gaan. Je verliest altijd: ofwel mentale energie (de beslissing) ofwel tijd. Vermijd alle push berichten.

6. Upgrade je slaap

Een uitgerust brein is een veerkrachtiger brein. Vraag maar eens aan nieuwe ouders wat een baby doet met je productiviteit.

7. Lees het boek Head Strong

D. Asprey’s boek Head Strong

 gaat over hoe je mitochondrien effectiever en groter in aantal kan maken. De mitochondrien zijn de krachtcentrales in onze cellen. Ons hoofd is één van die plaatsen waar de meeste mitochondrien zich bevinden (naast je ogen en je eierstokken). Wanneer je het aantal mitochondrien kan vergroten en effectiever kan maken heb je meer mentale energie.

De laatste dertig seconden van je douche, koud afdouchen is één van de mogelijkheden. Mij koste het vijf dagen op de tanden bijten voordat koud afdouchen meeviel. Het is nog steeds niet mijn favoriete hack, maar zijn boek staat vol van mogelijkheden. Mijn favoriete hack is Bulletproof Coffee.

Pin It on Pinterest

Share This