Selecteer een pagina

Werken aan je productiviteit in plaats van productief te zijn

Ben jij ook sceptisch over kleine aanpassingen aan je methode, aan je tools of aan je gewoonten? Je ziet de vooruitgang niet, dus waarom zou je het doen. Je vraagt je af of je wel energie moet stoppen in die hele kleine winst.

Is die kleine verandering wel de moeite waard om je gedrag aan te passen? Je vraagt je terecht af of dat wel het verschil zal maken.

Uitgeknepen

Je wil je volledig potentieel ontwikkelen hé? Stel je eens voor dat je zou stilstaan of erger: dat je achteruit zou gaan. Dat is toch niet wat je wil. Je wil vooruitgang boeken en succes zien.

Je wil toch het gevoel hebben dat je er alles uitgeknepen hebt op het einde van je dag, je week of je jaar.  Je gooit toch ook de tandpasta tube niet weg wanneer je er nog tandpasta kan uitknijpen. Je knijpt dat laatste kleine beetje tandpasta uit de tube. Je verspilt geen middelen.

Onzichtbaar

De meeste kenniswerkers hebben moeite met het inschatten van het effect van kleine veranderingen. We overschatten wat we kunnen op een dag en onderschatten wat we kunnen in een jaar.  En hetzelfde geldt voor kleine veranderingen. We overschatten hun effect op korte termijn en onderschatten hun resultaat op een langere periode.

Kleine veranderingen laten hun effecten op korte termijn niet zien. En dat is wel spijtig. Het zichtbare resultaat is niet instant. En daardoor wordt de motivatie niet gevoed om het vol te houden. Ons brein heeft zo graag instant succes. En kleine veranderingen geven dat niet.

Marginal Gains philosophy

Heb je het verhaal al gehoord van Sir Dave Brailsford?

Sir Dave Brailsford is de man die de Britten op de kaart heeft gezet wat betreft wielrennen. Zijn verdienste was zo groot dat hij de titel Sir kreeg. Hij is de man die het team Sky de overwinning bezorgde in de Tour de France. In drie jaar in plaats van in vijf jaar zoals hij zelf voorspeld had.

De man heeft een impressionante staat van dienst: zo bezorgde hij de Britten oa goud op de Olympische Spelen in een aantal fietsdisciplines.

Hij past de “Marginal Gains Philosophy” toe op vlakken waar anderen ploegen deze kleine opbrengsten niet zien of  laten liggen. Zijn filosofie is dat wanneer je één percent beter wordt in alles wat je doet, en die percentjes allemaal samenbrengt, je uiteindelijk met rasse schreden vooruit gaat.

Als kenniswerker kan je via zijn aanpak drie zaken leren

1. Hij breekt alles in stukjes en gaat de afzonderlijke stukjes één percent verbeteren

Opmerkelijk is dat Sir Dave dat principe niet alleen toepast op de usual suspects – de fietsen, de positie op de fiets, het voedsel van de wielrenner maar ook op andere domeinen zoals het kussen waarop wielrenners slapen, de massage olie die gebruikt wordt, enz. Zijn geloof dat alles bijdraagt om beter te worden, is opmerkelijk. Hij verbetert ook de 1% in domeinen die door de concurrenten over het hoofd worden gezien. Als je andere resultaten wil, moet je andere dingen doen. Dat is ook het moto van Master Your Habits

2. Brailford kijkt ook naar andere sportdisciplines

Hij heeft een cross-industry imitation mindset. Hij zoekt inspiratie in andere domeinen dan het wielrennen.

3. Hij is obsessief bezig met cijfers om bij te kunnen sturen

Zonder feedback en zonder een referentiepunt kan je niet bijsturen.

Pas de Marginal Gains Filosofie toe op je kenniswerk

1. Opbreken van je kenniswerk zodat je de afzonderlijke stukjes kan optimaliseren

Begin met het optimaliseren van de Usual suspects. Breek je werk als kenniswerker op in kleine onderdelen. Gelukkig  er zijn heel wat kleine stukjes die je kunnen helpen. Put inspiratie uit het onderstaand lijstje om die één percent verbetering binnen te halen.

Over de meeste stukjes verschenen al blogs op de extratijdswebsite.

1. Verzamelen

2. Je lijsten updaten

  • Beslissen
  • Inschatten hoe lang iets duurt
  • Je werkwoorden leren
  • Minder naar de inbox gaan

3. Je aandacht richten waar je je aandacht wil

4. Snellezen

5. Informatie bewaren

Neem daarna de minder evidente onderdelen van je kenniswerk onder de loep.

1. Het belangrijke eerst doen

2. Het dringende loslaten, behalve als het levensbedreigend is.

3. Slapen

4. Eten (volgens D. Aspray is voedsel de belangrijkste hefbool om  gefocused te werken – ik ben zijn net uitgebrachte boek bulletproof diet aan het lezen.)

5. Mediteren

6. Sporten

7. Beter weten wat je wil

8. De-connecteren

2. Bekijk andere disciplines die je inspireren om je kenniswerk te optimaliseren

In dit artikel kijk je hoe wielrenners het aanpakken. Kijk zelf in andere domeinen: productie, logistiek, softwareontwikkeling of kunst. Wat inspireert je om je (kennis)werk sneller van je bord te krijgen?

Mijn maat Ramon noemt dit cross-industry innovation en past dit toe op processen van bedrijven. Pas dat toe op je eigen processen.

3. Vind cijfers die je helpen om effectiever te worden

Check voor jouw soort kenniswerk de relevante cijfers. Het gaat zowel over cijfers die je iets vertellen over de inspanning als het resultaat.

Ik gebruik bijvoorbeeld wekelijks mijn ‘aantal woorden geschreven’ en ik track ook de ingeschatte capaciteit.

Welke kleine actie ga jij de komende weken met 1 % verbeteren. Laat het weten in de comments van de site

Pin It on Pinterest

Share This