Selecteer een pagina

Ben je ooit al gebeten geweest door een hond? Of heb je ook een ongemakkelijk gevoel wanneer een hond naar jou komt gevlogen? Ik ben zelden op mijn gemak met een hond die ik niet ken. Eén van de gewoontes die ik de laatste jaren heb geoefend, is drie tot vier keer per week een aantal kilometers (hard)lopen. Heeft me behoorlijk wat moeite gekost om regelmatig te lopen. Ik ben niet van nature iemand die graag grotere afstanden loopt. Consistent zijn is een uitdaging voor mij. Ik heb nogal een voorkeur voor nieuwe dingen. Steeds dezelfde dingen opnieuw doen, word ik op een bepaald moment moe. Kotsmoe en dan laat ik het los.

Gevaarlijke hond

Ik loop het overgrote deel van mijn rondjes bij ons in de buurt. Ik heb een aantal verschillende routes.  Afhankelijk van hoeveel kilometer ik wil lopen en om afwisseling te hebben. Maar is geen enkele route zonder mogelijks een loslopende hond.

Man, man.

Een hek dat openstaat langs mijn route zorgt voor een laat me zeggen meer alertheid.

Indien je ook jogt weet je dat het niet fijn is wanneer zo’n hond achter je aan zit. En als je niet jogt, kan je het wel inbeelden. Mijn strategie tot nu was van ofwel een sprintje te trekken ofwel te vertragen. Ik ben op één van mijn looprondjes al eens gebeten geweest door een Lassy.

Advies

Ik weet niet meer van wie maar ik kreeg de volgende raad. Als een hond naar je toeloopt, moet je omdraaien en luid roepend naar de hond toelopen.

Yeah right.

Maar stel dat dit niet klopt. Je krijgt zoveel raad van mensen die zelf hun raad nog niet toegepast hebben.

Een vraag die ik steeds meer begin te stellen wanneer ik advies krijg is “Waar en wanneer heb jij je advies toegepast en wat gebeurde er toen?”

Klein beginnen

Ik was niet helemaal gerust in het toepassen van het advies. Stel dat dit advies niet klopt, dan kom je er niet alleen vanaf met kleerscheuren.

Een aantal weken geleden had ik het opnieuw bijna aan mijn broek. Een hond die ik nog nooit gezien had. En opnieuw gebruikte ik mijn sprint strategie om te ontsnappen. Gelukkig een kleine Jack Russel met korte pootjes die wat laat had gereageerd. Tijdens het afwerken van mijn rondje dacht ik als ik het advies eens wil proberen is de Jack Russel misschien wel een veilige kleine start. In ieder geval veiliger dan de Mechelse herder die af en toe opduikt.

Ik nam me dus voor om de volgende keer het experiment aan te gaan.

Maandag was het zover en het was het hij of ik.

Hier was ht hij of o
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Hij komt opnieuw aangelopen en ik had hem te laat zien aankomen. Anders had ik misschien toch weer gespurt. Ik draai mij om en begin naar de hond toe te lopen en begin te brullen. Waarschijnlijk een geweldig scene voor een verborgen camera. En de hond stopt, kijkt ongelovig, verschrikt en keert met zijn staart tussen zijn poten terug.

Of ik volgende keer deze techniek ook ga proberen bij de grote Mechelse Herder. Dat weet ik nog niet zo zeker.

Note nog maar eens aan mezelf: je kan je effectiviteit alleen maar vergroten wanneer je gedrag verandert en daarvoor is het goed om je mindset en/of je overtuigingen te veranderen.

SOS – Jodha

Wat heb ik geleerd?

 • Oplossen van een probleem. Indien het geen probleem of de huidige bottleneck is, geen energie stoppen. Allemaal verloren energie.
 • Kunnen testen zonder groot gevaar voor mezelf, is belangrijk voor mij.
 • Hoe kleiner je test, hoe minder ver uit je comfortzone.  om vertrouwen en ervaring te bekomen.

action
 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest
Welke anekdote leerde jou iets over veranderen van je gedrag en wat welke lessen trok je toen dan?

Pin It on Pinterest

Share This