Balans tussen leren en doen
Hoe vind jij de balans tussen leren en doen?
Ben je zoals ik en word je ongelofelijk enthousiast over een bepaald onderwerp? Doe je er dan ook alles aan om er zoveel mogelijk over te weten te komen? Surfen op het web, boeken kopen,…
Er is een reden waarom ik meer dan vijftig boeken in mijn bibliotheek heb over timemanagement of over gedragsverandering. Al is dat laatste aantal wel iets kleiner.
Ja, ik heb een drang om veel te weten. Maar zoals je weet, het is deels een uitstelstrategie.
Pijnlijk was het, toen ik constateerde dat weten niet genoeg is. Natuurlijk gaat het ook over implementatie. En dat laatste betekent niks anders dan… doen.
Maar hoe vind je de balans tussen kennis vergaren en implementeren? Hoe verdeel je je beperkte middelen tussen die twee?
Just in Time
Kenniswerkers hebben één ding gemeen, namelijk een superkracht. Jouw superkracht: je hebt de kundigheid om nieuwe kennis op te doen. Jij verwerkt een pak informatie.
Zou het niet geweldig zijn als je de kennis die je nodig hebt op het juiste moment voorgeschoteld krijgt? Fantastisch toch als je die nieuwe kennis of kundigheid dan ook onmiddellijk kan toepassen?
Maar wat is het juiste moment? Dat is het moment dat je een probleem hebt en je die bottleneck wil oplossen. Waarom? Omdat een opgeloste bottleneck je resultaten geeft en je vooruit laat gaan.
Als je wil groeien, ga je dus altijd van de ene bottleneck naar de andere.
Mijn persoonlijke bottleneck is momenteel: hoe krijgen we meer lezers op onze website? Dus moet ik op zoek naar vaardigheden om meer traffic naar onze site te krijgen. Trouwens, help je me? Dat kan je doen door dit artikel te delen op je sociale media. Dank je wel.
Just In Case
In het traditionele onderwijs kregen we vooral een Just-in-Caseopleiding. We kregen een pak informatie te verwerken die we misschien ooit eens nodig hadden.
Deze Just-in-Caseopleiding werd ons zodanig opgedrongen zodat het een gewoonte werd om zo te leren.
De hoeveelheid informatie is de laatste decennia heel hard gegroeid. Sommige spreken van een exponentiële groei. Door die groei zien we het bos door de bomen niet meer en haken we af.
Balans tussen leren en doen
Toegepaste kundigheid geeft je resultaat. Wanneer je reflecteert over je resultaat en over de manier waarop, krijg je wijsheid.
Er is dus een zekere kennis vereist. Onze formule over resultaat toont dit ook aan:
Resultaat = Functie van (Kennis, Motivatie en toestemming)
Resultaat haal je door dingen te proberen met de kennis die je hebt opgedaan. We leren via trial en error maar dan liefst, via gerichte trial en error. Je wil toch niet in het wilde weg zaken proberen?
Om die redenen zijn experimenten en masterminds een hulpmiddel om vooruitgang te boeken.
Het beste is om een balans te vinden tussen Just in Case learning en Just in Time learning.
Bij mij domineert de Just in Case learning. Ik ben nieuwsgierig en wil veel weten. Ik moet de slinger wat meer naar Just in Time learning brengen.
Just in Time learning heeft grote voordelen:
- JiTL personaliseert het leren. Het is ‘geschreven’ op jouw maat.
- Het geeft onmiddellijk resultaat waardoor het geleerde snel verankerd wordt.
- JiTL kan nu ook online waardoor de kostprijs daalt.
- Je kan voor een specifiek probleem, je zeer gericht laten coachen. Uiteraard hangt hier een groter prijskaartje aan.
Welke mogelijkheden heb je voor JiTL?
1. Word lid van een MasterMind
Als kenniswerker heb je er baat bij om regelmatig met ‘gelijken’ te overleggen, te brainstormen of inspiratie te delen. Ook als werknemer haal je je voordeel uit zo’n MasterMind. Lees de reden in dit artikel.
Door deel te nemen aan zo’n MasterMind, maak je jezelf sterker. Er is geen betere manier om te leren dan door iemand anders iets aan te leren.
2. Stel vragen
De kunst van het vragen stellen is belangrijk. Vind iemand in je sociaal netwerk die je een antwoord kan geven over je bottleneck door hem/haar de volgende vragen te stellen:
- Wie heeft hetzelfde probleem al opgelost?
- Wat moet je absoluut weten?
- Wat is goed om te weten maar niet strikt noodzakelijk?
- Wat zijn extreme gevallen die gewerkt hebben? De extreme gevallen zijn interessant omdat niet iedereen bereid is om die aanpak te volgen. En dat geeft je een ‘uniek’ voordeel.
- Wat is helemaal niet nuttig?
Amanda Palmer schreef een heel mooi boek: The Art of Asking. Je vindt de samenvatting hier.
3. Zorg voor een incubatielijst (te leren)
Zet op die incubatielijst de interessante ‘problemen’ die je nog wil oplossen maar waar je nu nog geen tijd wil aan spenderen of je verder wil in verdiepen. Informatie die je in dat kader tegenkomt en wil bijhouden, gooi je in je OneNote of je Evernote.
Ik bescherm mezelf nu door interessante zaken op mijn incubatielijst te gooien. In het verleden stopte ik meteen tijd in die zaken door er al over te lezen en me er al in te verdiepen.
De incubatielijst is een thematische lijst die je pas bekijkt wanneer het nodig is.
4. Consulteer online platforms
- Lynda.com is een online, betalend leerplatform. Lynda werd gekocht door LinkedIn. Je kan hier meerdere ‘lessen’ volgen over verschillende onderwerpen, telkens door experten gegeven.
- Khan Academy is een gratis alternatief op Lynda.com.
- Ted.com geeft je mogelijkheid om korte filmpjes over diverse onderwerpen te bekijken of te beluisteren.
5. Wissel af met Just In Case opleiding
Dingen leren louter voor het plezier van het leren geef ik niet op. Ik doe dat gewoon te graag. Ik zal het in 2016 wel bewuster doen. Bijvoorbeeld door mezelf een ‘sandbox’ te gunnen. Dit houdt in dat ik mezelf gedurende de week de tijd geef om op te zoek te gaan naar kennis die me interesseert.
Die sandbox moet geen probleem oplossen. Het is niks meer of minder dan gewoon nieuwsgierig wat surfen en lezen. En zalig, me dan wat te verdiepen in de dingen die ik tegenkom. Ik wil bijvoorbeeld ook te weten komen wat ik nog niet weet. Spijtig genoeg kan je niet zoeken naar wat je niet weet. Je vindt dat door simpelweg nieuwsgierig te zijn.
Maar! In 2016 ga ik daar wel bewuster mee omgaan.
En jij? Hoe kijk jij naar Jitl en JICl? Hoe zorg jij voor een balans?
Super artikel.
Die mastermind interesseert me enorm.
Is er een bestaande groep waar ik in kan deelnemen, want ik zie het momenteel niet zitten om er zelf een op te starten en voldoende waardevolle mensen er in te krijgen…
Hallo Els, dank je wel voor je reactie.
De Mastermind waar ik nu in zit loopt af in een paar weken. Ik werk graag met een einde wanneer ik iets start. Experimenten en afgebakende projecten.
As dinsdag start een coaching programma dat ik volg en een onderdeel is een mastermind.
Misschien bestaan er wel bij jullie in het bedrijf. Ik vind het belangrijk voor de mastermind waar ik aan deelneem dat ze een duidelijk gemeenschappelijk doel hebben.
Johan