Selecteer een pagina

Je kent dat wel, je hebt concentratie nodig maar je aandacht gaat tekeer als een bromvlieg tegen het raam.

En met wat meer concentratie zou je dat werkje sneller gedaan zijn.

Op een ander moment heb je meer energie nodig en het enige dat je nog kan doen is in je inbox duiken.

Het is niet altijd zoals je het wil, wordt er dan gezegd.

Op bevel

Stel je voor dat je iets hebt dat je onmiddellijk in een bepaalde mode kan brengen.

Je wil een creatieve mode geraken en pats boem je bent er. Je hebt nood aan wat concentratie en knip, het lijkt alsof de goede fee voorbij kwam met haar toverstokje.

Je wil ontspannen zijn en je slaagt er zonder moeite in om volledig relax te zijn.

Breinslaven

Ons brein is, jammer genoeg, niet altijd onze gewillige slaaf. Het lijkt alsof iemand anders baas is over ons doen en laten. Hoe kunnen we dat anders omschrijven?

Productiviteitsbeats

Je hebt zelf al het effect van muziek op je gedrag ondervonden.

Zet eens uptempo muziek op in je wagen wanneer de snelweg helemaal vrij is.
Yep, je rechtervoet begint zwaarder te wegen en het aantal kilometers per uur gaat de hoogte in.

Er zijn gedragswetenschappers die beweren dat je context wijzigen de enige manier is om je gedrag te veranderen. Dat het een effect heeft, is zeker.

In een bepaalde mood geraken kan door het wijzigen van de muziek waar je naar luistert.

Michael Phelps de beste zwemmer aller tijden had een playlist die hij elke keer opzette voor een wedstrijd om in zijn competitiemode te geraken. En dat het voor hem werkte, kan je zien aan het aantal gouden medailles die in zijn kast prijken.

Volgens een studie van dokter T. Lessius heeft muziek een positief effect op de productiviteit van kenniswerkers.

Een andere studie beweert dat afhankelijk van het soort kenniswerk dat je doet, je een ander soort muziek nodig hebt.

Zelf helpt akoestische gitaarmuziek me in een productieve mood. Ik heb dat ontdekt via een dienst op het web : Focus at will. Via deze service kan je de speciaal gemaakte muziek gebruiken tijdens je werk en naderhand registeren hoe productief je gewerkt hebt tijdens een sessie.  Daaruit bleek dat voor mij akoestische muziek de betere muziek is.

Hoe komt het dat muziek ons helpt om in bepaalde mode te komen?

Melodieuze muziek zorgt er biologisch voor dat in ons brein dopamine aangemaakt wordt. Dopamine zorgt ervoor dat we ons veiliger voelen. Wanneer we ons veilig voelen, hoeft ons brein niet voortdurend de omgeving te screenen voor mogelijke gevaren. Je aandacht zal op dat moment veel gerichter blijven.

Momenteel gebruik ik Focus@will niet meer. Ik gebruik Spotify waarin ik een aantal playlists heb. Er is een playlist die Spotify aanbiedt Acoustic concentration die goed voor me werkt. (Onder Mood/focus). Ik heb een andere playlist die ik zelf aanvul met akoestische nummers.

Muziek die ik al ken, werkt beter dan onbekende muziek. Waarschijnlijk omdat onbekende muziek een deel van mijn aandacht neemt die anders op het item voor me zou geconcentreerd zijn.

Maak jezelf op Deezer, de nieuwe Apple MusicSpotify een aantal playlisten voor je productieve mode.  En heb je nog andere modes nodig? Maak je gewoon een extra playlist.

Experimenteer of het je helpt of misschien voegt het net geen waarde toe. Wanneer het geen waarde toevoegt, dan stop je ermee. Dit zijn experimenten die je niks kosten en geen enkele risico inhouden.

Heb je al gehoord van binaural beats?

Binaural beats zijn het resultaat van twee bijna gelijkaardige frequenties die in een verschillend oor beluisterd worden. Je brein zal je een derde frequentie laten horen. En die frequentie zou een effect hebben op je hersengolven. Klinkt spacy, he?

In de productiviteitsgemeenschap zijn er voorstanders en tegenstanders.
Zelf heb ik de binaural beats nog niet geprobeerd voor extra concentratie. Dat komt nog wel eens. Het staat op mijn incubatielijst voor toekomstige productiviteitsexperimenten.

Indien deze binaural beats werken, zal ik ze meer gaan gebruiken. Misschien zou dat een tijdje een placebo effect kunnen zijn. Maar daar zit ik niet mee. Als het werkt, dan werkt het. Maar dat is voor later, misschien.

Deel je playlist die jou helpt om productiever te zijn

Pin It on Pinterest

Share This