Selecteer een pagina

Heb je al gehoord van de term “Brainfog”?

Ik heb er voor het eerst van gehoord toen ik het boek van Dave Aspray las: Bulletproof diet.

Ik had zelf nog niet van de term gehoord, maar de symptomen kende ik wel.

 • Verward zijn
 • Vergeten, namen vergeten, soms woorden niet meer weten
 • Mentale helderheid helemaal weg
 • Uitstellen
 • Je hoofd vol mist, heel visueel.  (Speciaal voor lezers die in beelden denken)

Op weg gaan wanneer er mist hangt over de weg is mogelijk, alleen voor veiligheidsoverwegingen is het beter om je snelheid te minderen. Zo ook met mist in je hoofd. Je gaat vaart minderen, dat is minder productief.

Een helder hoofd

Je volledig potentieel gebruiken is het maximaliseren van je T.E.A.M.

Je Tijd, Energie , Aandacht en andere Middelen (in het Engels Money)

Aandacht en een hoofd vol mist spreken mekaar dus tegen. Helderheid en zicht op de richting waarheen je wil is een extra hefboom om je T.E.A.M te optimaliseren. Je wil een maximale concentratie wanneer je die nodig  hebt.

Mistmakers

Hoe ontstaat de mist in ons hoofd?

Het kan verschillende oorzaken hebben. Volgens Dave Aspray heeft het heel veel te maken met het voedsel dat we ons brein geven.

Wat je je brein te eten geeft is meteen ook de grootste hefboom voor een helder hoofd.

De mist kan ontstaan door een gebrek aan slaap, te lage suikerspiegel, allergieën, uitdroging of een onbalans in de hormonen in ons lichaam.

Hormonen spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Alles wat ons een onbalans in onze hormonen bezorgt, heeft een effect op onze mentale energie.

Oplossingen

De oplossingen die Dave Aspray voorstelt, zijn onder te verdelen in een aantal categorieën.

 • Voedsel
 • Slaap
 • Stress
 • Bewegen
 • Mediteren
 • Supplementen

Voedsel

Je brein heeft nood aan echt voedsel: meer bepaald aan proteïnen. Deze zijn nodig als neurotransmitters.

Je brein heeft nood aan gezonde vetten. Je vetten schrappen uit je dieet is zeer slecht voor je hersenen, die zelf grotendeels uit vet bestaan. Eén van de gezondste vetten is kokosolie. Zorg in elk geval dat je voldoende omega-3 vetten opneemt, daar wordt je heus niet dikker van.

Slaap

Je hebt slaap nodig omdat je brein gereinigd wordt wanneer je slaapt. De ‘rest’-stoffen worden dan weggewassen. Nieuwe ouders hoef je niet te vertellen dat een gebrek aan slaap een effect heeft op hun denkvermogen. Dat is extreem, maar wanneer je zelf systematisch te weinig slaapt, creëer je hetzelfde effect op kleinere schaal.

Dankzij technologie is het mogelijk om je slaap te optimaliseren zodanig dat je in minder ‘wakkere’ tijd toch meer gedaan krijgt. Met quantified self technologie, via verschillende apps en apparaten, krijg je inzicht in je slaappatroon, zodat je dit kan verbeteren.

Bewegen

Een deel van de energie voor je brein is afkomstig van de suikers die gestockeerd worden in je lever. Een ander deel wordt verkregen doordat je lichaam zelf ook vet kan omzetten in energie. Daarvoor moet je in een ketose status geraken, die het resultaat is van voedsel en beweging.

Volgens Dave Asprey is er minder beweging nodig dan de meeste mensen denken. Alleen een ander soort bewegen om de restsuikers te verbranden. Daar ga ik zelf nog eens induiken.  Mijn sporttijd optimaliseren is iets voor mijn incubatielijst.

Mediteren

Onderzoek toont dat door regelmatig stil te zitten en te mediteren je jouw brein kan beïnvloeden. Het helpt om de mist laten op te klaren. Probeer eens 1 week elke ochtend 5 min te mediteren. Ik zit nu aan 42 dagen op rij.

Supplementen

Door onze levensstijl hebben we een tekort aan – een aantal mineralen en vitaminen in ons lichaam. Het gebrek aan die stoffen heeft invloed op de brainfog.
Deze oplossingen om meer helderheid te krijgen in je hoofd, helpen je om effectiever te zijn en je beperkte middelen te optimaliseren?

Welke oplossingen wil jij proberen om meer helderheid te krijgen in je hoofd?

Pin It on Pinterest

Share This