Teveel werk? En toch niet goed weten waar mee te beginnen?
Heb je ooit het ambetante gevoel gehad dat je je momentum of swing kwijt was?
Je was nochtans goed bezig. En nu lijkt het alsof alles stilstaat of zelfs dat je achteruit gaat in plaats van vooruit te komen. En de fun ben je ook al kwijt.
Je hebt net één van je doelen bereikt en nu heb je last van het zwarte gat. En dat is wel gek. Want de vreugde van het bereiken van je doel wordt ondergesneeuwd door het gemis aan momentum.
Bovendien ligt je bureau vol werk. Je weet nu alleen niet aan wat eerst te beginnen. Je hebt geen idee wat je volgende belangrijkste actie is.
Beperkte middelen
Heb je al eens afgevraagd hoe je nog beter kan gebruik maken van je beperkte middelen?
Hoe fantastisch zou het zijn wanneer je weet hoe je beperkte middelen strategisch zou kunnen inzetten om je doelen te bereiken?
En je dat je beperkte middelen dan ook nog inzet. Er is een immers verschil tussen weten en doen.
De aantrekkingskracht van een doel
Het verliezen van momentum na het bereiken van een doel heeft te maken met het verlies van de aantrekkingskracht van het doel. De finishlijn is bereikt en het momentum stopt.
Niemand heeft ons geleerd om goede doelen te stellen. En niemand heeft ons geleerd om het volgende doel te stellen terwijl het vorige nog niet bereikt is.
En dat is wat ons de das omdoet.
Een project is geen doel
Het helpt wanneer je een onderscheid maakt tussen een project of een taak en een doel.
Een doel is 10 km kunnen (hard)lopen in één uur tegen eind april. Een project is een nieuwe loopapp kiezen en installeren.
Het helpt wanneer je dat doel ‘smartier’ gemaakt hebt.
En het helpt ook om te weten wat je volgende doel al is. De halve marathon onder twee uur dertig is bijvoorbeeld een mogelijkheid.
Het ontbreken van je volgende doel zal je momentum doen verdwijnen.
Plannen voor succes in 8 stappen
1. Lijst projecten en activiteiten op
Om je doel te bereiken heb je verschillende projecten of taken nodig. En bij elk doel heb je activiteiten die je met een bepaalde frequentie moet doen.
Om 10 km te kunnen lopen, doe je meerdere keren per week een loopsessie.
Doelen bereik je door verschillende projecten of taken te doen en door dagelijkse of wekelijkse wederkerende activiteiten te doen.
2. Zorg voor voldoende capaciteit om je activiteiten te doen
Je hebt capaciteit nodig om die wekelijkse of dagelijkse activiteiten te doen. Net zoals je capaciteit nodig hebt voor de acties die uit je projecten of taken komen.
3. Gebruik de ‘don’t break the chain’-methodiek wanneer je dagelijks wederkerende activiteiten op je bord hebt liggen.
Deze methodiek werd bedacht door de komiek Jerry Seinfield. Seinfield wil elke dag minstens één grap schrijven. En met elke dag bedoelt hij elke dag. Geen uitzonderingen, geen excuses. Telkens wanneer hij een grap geschreven heeft, zet hij een kruis op de dag op zijn kalender. En hij breekt de ketting van kruisjes niet. (Er is zeker ook een app voor dat).
Wanneer je wekelijks terugkerende activiteiten hebt, zet dan de succesvolle actie op je actielijst voor deze week. Voorzie ook de nodige capaciteit om alle acties af te werken. Een wekelijks artikel schrijven heeft capaciteit en acties nodig.
4. Schrijf je doel én het daarop volgende doel neer
Neergeschreven doelen versterken je engagement en creëren de mogelijkheid om jezelf feedback en feedforward te geven.
5. Verlies je doelen niet uit het oog
Zet projecten op je Masterlijst die je naar je doel brengen. Vermijd om projecten op je Masterlijst te zetten die je niet helpen om je naar je doel te leiden.
6. Voorzie tijd/capaciteit om vooruit en achteruit te kijken
Net zoals je wekelijks naar je projecten en taken kijkt, is het goed om met een bepaalde frequentie naar je korte termijn doelen te kijken.
7. Vind een coach die je ‘verplicht’ om regelmatig naar je doelen te kijken en je doelen te actualiseren, wanneer je dat zelf steeds uitstelt.
8. Vier wanneer je je doel bereikt en zet onmiddellijk een nieuw doel in dat domein op je lijst wanneer je het momentum niet wil verliezen.
Wat doe jij om het momentum niet verliezen nadat je één van je doelen bereikt hebt? Laat het weten in de comments van de site of stuur een mail naar Jodha
Doelen stellen proces – momentum behouden
Op het moment dat je stopt met doelen stellen, omdat je denkt dat je succesvol bent, begin je een opening te geven om af te glijden. Ik denk dat het daarom makkelijker is om een doel te behalen dan continu het momentum te behouden.
Net als jij hanteer ik 8 stappen voor het doelen stellen proces, weliswaar iets anders ingestoken (Ik ben een Nederlander, hoe kan het ook anders ……) maar ook met veel overeenkomsten!
Mijn manier van momentum behouden: eerst stap 8 – Vier wanneer je je doel bereikt – en dan weer door naar stap 1 en opnieuw je doel bepalen, nu nog net wat ambitieuzer!
Overigens heeft mijn laatste blog als titel: ik wil meer momentum.
Met vriendelijke groet,
Jeroen
Hallo Jeroen,
dank je wel voor de comment.
Mijn vrienden Jason en Jodi Womack hebben net een boek over Momentum geschreven.
Johan