Selecteer een pagina

Zeven stemmen die niet meer toegelaten worden

Iedereen is toegelaten, maar onder één voorwaarde

Spreek jij ook tegen jezelf?

De meeste mensen die ik goed ken, spreken tegen zichzelf. Een aantal doet dat zelfs luidop. Een enkeling ook via de mails die hij schrijft.
Ik vind dat ok. Er is wel een voorwaarde. Wat ik denk of waar mijn brein aandacht aangeeft (zou dat hetzelfde zijn?) moet waarde toevoegen nu en in de toekomst.

Om beter te worden of jezelf te optimaliseren heb je principes nodig die bruikbaar genoeg zijn om je verbetermogelijkheden te tonen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat principes hebben om te kiezen helpt.

Geen lucht

Ik leerde dat van Johan Van Den Bossche. Voor mij het logistieke genie bij Colruyt. Om de logistieke keten te optimaliseren gebruikte Johan onder andere het volgende principe: We vervoeren geen lucht.

 • Lucht halen uit oververpakkingen : yes.
 • Afval meenemen van uit de winkelpunten : yes.
 • Afhalingen regelen om gevuld terug te komen naar de logistieke centra : yes.

Wil dat zeggen dat er geen lucht vervoerd wordt? Tuurlijk niet, dat zou de ideale wereld zijn. De realiteit en de ideale wereld zijn verschillend. Je ideale wereld wordt het richtpunt om je realiteit te verbeteren.

Controle over mijn aandacht

Eén van de principes die ik gebruik om mezelf te optimaliseren is “Controle over mijn aandacht“.

 • Mediteren om meer aandacht te hebben : yes.
 • Box-Breathing om meer aandacht te hebben : yes.
 • Mijn todo’s in een elegant betrouwbaar systeem dumpen om controle te hebben over mijn aandacht : yes.

Wil dat zeggen dat ik volledige controle heb over mijn aandacht. Nee, dat is de ideale wereld.

Ik ben bereid om heel veel (voor mij) nog niet normale zaken te testen om een stukje dichter naar mijn ideale wereld te gaan.

Reverse engineering

Wat is een mogelijke aanpak om controle te hebben over je  aandacht?

Een techniek die ik als ingenieur geleerd heb is reverse engineering. RE is het onderzoeken van een gewenst resultaat om daaruit af te leiden wat de eisen zijn waaraan het gewenst resultaat probeert te voldoen, of om de precieze interne werking ervan te achterhalen.

Dat is een techniek die me als werkvereenvoudiger ook hielp om Colruyt productiever te maken. Heel wat technieken en principes die je op één domein (logistiek) kan gebruiken, kan je ook transponeren naar een andere domein (persoonlijke efficiëntie)

Wanneer je deze techniek wil toepassen heb je een gewenst resultaat nodig. Die keuze is belangrijk, een ander gewenst resultaat geeft je andere eisen.

Een aantal jaren geleden zou ik je verteld hebben dat ik een leeg hoofd wilde. Nu beschouw ik dat als een utopie.
Er is altijd iets waar je aandacht naar toe gaat. Probeer maar eens gedurende twintig minuten op je kussen aan niks te denken.
Ik heb dat gewenste resultaat bijgesteld. Ons brein zit niet zo in mekaar dat je aan niks kan denken.

Mijn gewenst resultaat is nu dat waar mijn aandacht mij brengt het toegevoegde waarde moet hebben.

Om dat “Reverse Engineren” toe te passen, let ik waar mijn aandacht heen gaat. Dikwijls praat ik dan tegen mezelf.
Ik wil Evi Hanssens op onze podcast. Ik ga naar haar site en denk die is toch niet geïnteresseerd. Ik klik de site weg zonder het contactformulier in te vullen.
Deze stem voegde geen waarde toe. Niet mijn gewenst resultaat. In mijn ideale wereld is deze stem er niet. Indien er een stem is, voegt ze waarde toe.

Het zou makkelijk zijn dat er een bord staat

Without added value, you’re not allowed.’

en dat iedereen zich aan die regel hield.

Niet elke stem houdt zich aan mijn verbod. Het is niet omdat ik die stemmen een expliciet verbod geef, dat ze zich niet laten horen. Het is aangewezen om dus een back-up plan te hebben om de negatieve effecten te minimaliseren.

 

Overzicht verschillende stemmen

 1. De twijfelaar over wat mogelijk is
 2. De twijfelaar over wat ik kan
 3. De sadist die zegt dat ik iets vergeten ben
 4. De afleider die me iets voorschotelt terwijl ik een andere taak wil doen
 5. De hongerige naar kennis
 6. De hongerige naar voedsel
 7. Degene die vind dat de wereld zou anders moeten zijn.

Ik ben zeker dat er nog andere stemmen zijn. Naar effect en frequentie zijn de bovenstaande zeven degene die voor negentig percent van het ongewenst resultaat zorgen. Welke andere heb jij? Deel ze in de comments.

Eén van die stemmen heeft al behoorlijk zijn effect verloren. De sadist (nummer 3) die naar boven brengt dat ik iets vergeten ben.  Wanneer ik onze methode Master Your Todo list negentig percent toegepast, is de sadist het zwijgen opgelegd.

Stem nummer zes : de hongerige ga ik november proberen aan te pakken. Dat is in ieder geval de belofte van het Keto Dieet dat ik in november tot op de letter ga volgen.

De ander stemmen bedwingen is en blijft work in progress.

Strategiën om het effect van die stemmen te minimaliseren

 

 1. Ken je triggers. Op welke momenten, in welke contexten komt één van die stemmen naar boven. Wanneer je de triggers herkent, ben je gewaarschuwd. Indien je de stem niet wil, vermijdt je deze momenten, contexten.
 2. Maak een onderscheid tussen de stem en jezelf. Je bent niet je gedachten. Goed om daar regelmatig aan herinnerd te worden.
 3. Onderzoek de tegenovergestelde realiteit. Misschien is Evi Hansens wel geinteresseerd. Indien beide realiteiten kunnen, neem acties op je eerste idee. Of Evi een gast wordt op de podcast hangt niet meer af van mijn acties. Ik heb mijn deel gedaan.
 4. Vraag je af of je die stem ook aan je beste vriend zou laten horen. Meestal is het antwoord ‘Nee’. Genoeg voor mij om het te negeren.
 5. Pas “Amor Fati” toe. Amor Fati is een mindset van de Stoïcijnen (de term werd niet door hen bedacht). Het gaat over radicale aanvaarding. Amor Fati is best te omschrijven als: het gebeurde, dus het was de bedoeling. Ik ben blij dat het gebeurde wanneer het gebeurde en ik zal er het beste van maken. Deze mindset helpt vooral om de wereld te aanvaarden zoals hij is. Het zou makkelijker zijn wanneer sociale media niet zo verslavend is, maar dat is nu zo.

Pin It on Pinterest

Share This