Wie het kleine niet eert, is …
Het grootste deel van de deelnemers aan de workshop Master Your Todo list hebben geen moeite met de ExtraTijds-methode zelf. Iedereen begrijpt de methode. Iedereen (of toch bijna iedereen) is er enthousiast over en is vastbesloten om deze methode te implementeren.
Dat valt echter niet altijd mee. Net als met alle gewoonte veranderingen, is het behoorlijk moeilijk om andere dingen te doen dan we gewoon zijn. Ons gedrag bijsturen, is niet onze grootste vaardigheid.
Weten alleen is zelden voldoende – Behalve bij een theoretisch examen.
Vind jij gedragsverandering ook zo moeilijk?
Je hebt massa’s goede intenties en toch lukt het niet. Vol goede moed probeer je een aantal andere zaken, maar na een aantal weken is het business as usual. Back to square one.
Is dat ook jouw reden om geen nieuwjaarsvoornemens meer te maken? 38% van alle mensen maakt nooit nieuwjaarsvoornemens, omdat ze toch niet volhouden. Maak je geen deel uit van deze minderheid? Hoe staat het dan met je goede voornemens?
Veranderen is echt supermakkelijk!
Wat zou je hebben indien je gedrag makkelijk te veranderen zou zijn?
Dat het zo makkelijk is als het updaten van het operating system van je computer. Ja, tuurlijk als je een pc hebt is dat misschien stressvol. Updaten van het operating systeem van mijn Mac gaat echter altijd vloeiend.
Stel je eens voor dat wanneer je ’s morgens opstaat je beter of gewenst ander gedrag zou hebben. Gedurende de nacht werd je eigen operating systeem naar een hogere versie gebracht. En ’s morgens is er een beter versie van jezelf.
Wat zou jij dan tegen morgenochtend willen veranderen?
Full Monty
Iedereen heeft in het verleden meerdere keren te horen gekregen: veranderen is moeilijk. Hierdoor zijn we deze uitspraak gaan geloven.
En we hebben allemaal meerdere voorbeelden om die uitspraak te bewijzen. Het nadeel is dat die uitspraak ons niet helpt, om te veranderen, wel integendeel. We zien er al op voorhand tegen op!
Wanneer we een gewoonteverandering willen doorvoeren, hebben we de neiging om direct perfect te willen zijn. Dit jaar ga ik elke week vier keer hardlopen, je wil een BMI van 20 …. Wat we willen is steeds de Full Monty. Er is geen tussenweg.
Na enkele weken zijn we echter teleurgesteld en gefrustreerd omdat het opnieuw niet lukte. Geen wonder dat we geen voornemens meer maken en blijven geloven dat veranderen moeilijk is.
Wat we echter vaak onderschatten zijn de kracht van triggers in onze omgeving. Triggers die ons gedrag starten. We kennen allemaal het belletje dat er nieuwe email is. (Je hebt dat toch uitgezet, hé?). Het belletje is een mooi voorbeeld hoe een trigger ons gedrag stuurt.
Baby steps … baby steps, …
Iedereen zoekt naar ‘de formule’ om (productiviteits)gedrag blijvend te veranderen. En liefst van al komen we dan uit bij een methode die makkelijk is. Denk maar eens hoe verleidelijk sommige reclameboodschappen klinken: “ Zonder moeite 10 kilo afvallen, succes gegarandeerd!”
We zouden echt allemaal baat hebben bij een makkelijke manier om ons gedrag te veranderen.
Professor BJ Fogg – Tiny Habits en Stephen Guise – Mini Habits kwamen tot een bijna identieke methodiek. (onafhankelijk van elkaar indien ik het goed begrijp).
Op papier ziet het er alvast echt een makkelijke methode uit. Wat zou ons dan kunnen tegenhouden om een aantal experimenten te doen aan de hand van deze methode? Juist, niks.
Stephen heeft er een fijn klein boekje over geschreven. Mini habits, Smaller Habits, Bigger Results. Een aanrader van de bovenste plank.
De basis van beide aanpakken zijn micro stapjes in plaats van grote sprongen:
• Geen 1500 woorden per dag schrijven, maar het microniveau van vijftig woorden per dag. Je mag meer dan vijftig woorden schrijven, maar vijftig woorden is het minimum. En dat is meteen ook voldoende!
Je maakt het op deze manier makkelijk om succes te hebben. Veel kleine succesjes die je steeds kan herhalen. Vijftig woorden schrijven, kan je er immers altijd tussen krijgen.
Vergelijk het eens met maar één stukje chocolade eten. Hoe moeilijk is dat niet, om slechts één stukje te eten? Hoe dikwijls begin je aan die reep met de intentie van slechts één stukje? En hoe dikwijls stop je pas als de ganse reep op is? I rest my case. Zo krachtig is dat eerste kleine stukje.
Wat is nu het grote verschil tussen Tiny Habits en Mini Habits? Ja, de naam. En ook: Fogg heeft het steeds over gebruik maken van triggers uit je om je omgeving om je Tiny Habits te activeren. Wanneer je naar het toilet gaat, doe je daarna twee push-ups. Het mag meer maar het hoeft niet. Foggs Mantra : “After (… ), I will (Tiny Habit)”.
Ikzelf ben een grotere fan van de Mini Habits. Dat wil niet zeggen dat ik niet experimenteer met Foggs methode.
Stel dat je elke dag voor je iets anders doet eerst een glas water wil drinken. De vertaling in een micro habits is dat je elke avond een nieuw glas water klaar zet naast je bed.
Wanneer je dat doet is je micro habit al geslaagd. Klinkt als te gemakkelijk hé? Geen erg, doe een experimentje dat 3 weken duurt.
Guise garandeert je dat na drie weken je verwonderd bent over je resultaat. Na zes weken zal je grote veranderingen zien.
Zijn hypothese is dat je veranderingsmotivatie na een tijdje verdwijnt. De halveringstijd van je enthousiasme is behoorlijk kort. Dat laatste heb je zelf ook al gemerkt. Om een kleine microactie te doen heb je bijna geen motivatie of wilskracht nodig. En vanuit je kleine actie ga je mogelijks meer doen. Dat momentum is ongelofelijk krachtig.
Een greep experimenten om op een micro manier productiever te worden
1. Vul de eerste tien minuten van je werkdag met acties uit je actielijst.
Je start om 8.45 met werken. Tot vijf voor negen doe je acties uit je lijst. Daarna kan je naar je inbox. Het moet niet, maar het mag. En met een grote waarschijnlijkheid ga je langer uit je inbox wegblijven.
Wanneer je eerste actie van je dag een vergadering is, telt dat niet als een actie. Beschouw vergadertijd niet als doetijd.
Het zal niet lang duren voordat je tien minuten, vijftien of twintig minuten worden. In de eerste twintig/dertig… minuten doe je dan belangrijk werk in plaats van dringend werk.
2. Gebruik voor 20 mails de workflow methodiek om de mails te behandelen.
Mail 21 mag via een andere manier. Wat zal je de komende dagen merken, dat je ook de andere mails zal toevoegen aan je lijsten.
3. Beëindig je dag door twee zaken te noteren die je morgenvroeg als eerste gaat aanpakken.
En schrijf je eerste micro-success-actie op op je actielijst.
4. Nadat je je inbox volledig hebt verwerkt, zet je filter Inbox Zero op.
(Een klein stapje dat op het einde van augustus wordt onthuld).
5. Volg je mini habits op.
Dat kan via een kalender of via een app. Ikzelf gebruik Chain. Het voedt je motivatie en alle kleine beetjes helpen.
Welke gewoonte wil je krijgen en zou je via deze methodiek in je gedrag willen verankeren? Succes ermee.